4 minuty

V dnešní době plní ploty už více dekorační úlohu, než tomu bývalo dříve. Lidé si pořizují ploty nejen z bezpečnostních důvodů a kvůli nezvaným návštěvám či zvídavým pohledům kolemjdoucích, ale především také k ohraničení svého pozemku. Na trhu se objevuje bohatá nabídka materiálů, ze kterých se dá plot vyrobit. Záleží na každém, co od něj vyžaduje. Zda plot, který potřebuje každoroční péči a pozornost, či raději plot bez starostí. Níže vám sepíšeme materiály, ze kterých se ploty vyrábějí, a jejich výhody a nevýhody. Poté už záleží pouze na vás, po jakém materiálu sáhnete. 

Hliníkové, plastové a WPC ploty

Možná se ptáte, co se vlastně skrývá pod pojmem bezúdržbový plot? Jak již z názvu vyplývá, jedná se o plot, o který se nemusíte starat po jeho vybudování. A pokud vyžaduje nějakou péči, tak pouze minimální oproti například dřevěnému či živému plotu. K materiálům bezúdržbového plotu se nejčastěji řadí plast, recyklát, dřevoplast či kov.

Hliníkové ploty

Hliníkové ploty se řadí mezi původnější ploty (oproti svým konkurentům, o kterých se zmíníme níže), avšak jeho pořizovací cena je vyšší. Pokud si vyberete hliníkový plot, ušetříte si tak peníze a čas za čištění, broušení a natírání, jelikož kvalitní hliníkový materiál je odolný proti odlupování barvy. Další výhoda je ta, že hliníkový plot nekoroduje, odolává povětrnostním podmínkám a disponuje nízkou hmotností, tvarovou stálostí a pevností.

Co se týče údržby, o plot se opravdu nemusíte starat, stačí ho pouze omýt proudem vody. Tento materiál je velice moderní a patří mezi designové ploty. Vybírat si můžete nejen z několika hliníkových profilů, tvarů plotových polí a barevných variací, ale máte také na výběr z různých variant zakončení.

Výsledek obrázku pro hlinikové ploty

Plastový plot (plot z recyklátu)

I tento materiál patří mezi bezúdržbové a je velmi vyhledávaný na trhu. Základem tohoto materiálu je zrecyklovaný plastový odpad, který tímto způsobem najde další využití a řadí se tak mezi levná oplocení. Mezi hlavní vlastnost patří vysoká pevnost, kterou tento materiál disponuje. Recyklátové plotovky se navíc dají řezat, vrtat a dále opracovávat dle potřeby zákazníka. Odpadá zde také práce s natíráním či čištěním. Ač se plastový plot často zašpiní od drobného polétavého prachu, rostlinného pylu (především v jarním období) či ptačího trusu, pro jeho opětovnou krásu stačí pouze využít vodní hadici či tlakovou myčku.

Mezi další přednosti, kterými se plastové ploty pyšní, je odolnost vůči klimatickým podmínkám. Plotové dílce jsou lehké, dobře se s nimi manipuluje a pokud se správně ukotví, odolají i větru, který je neodnese. Nevadí jim déšť, který můžeme naopak pokládat za pomocníka při jejich očištění, a nepoškodí je ani kroupy a nevyblednou od sluníčka. Plastový plot nevylučuje do okolí žádné nebezpečné látky, je chemicky stabilní a je zárukou dlouhé životnosti s minimální péčí. Další výhodou je snadná montáž, kterou zvládne svépomocí zručný člověk sám.

Plastové ploty navíc disponují pestrou barevnou škálou. Můžete si vybrat z několika barevných provedení od hnědé či bílé až po různé odstíny dřeva, které můžete navíc sladit se vstupními dveřmi, okny či garážovými vraty.

Výhody plastových plotů

Jako výhodu plastových plotů můžeme uvést například nízké pořizovací náklady, ekologické řešení oplocení pozemku a především fakt, že jsou vyrobeny z odpadního materiálu (PET lahví), tudíž dochází k recyklaci a ochraně přírody. Mezi další přednosti, které je nezbytné zmínit, jsou tvarová a barevná stálost materiálu, nenáročná údržba, snadná manipulace a provedení či barevná paleta materiálu.

Nevýhody plastových plotů

Nevýhodou plastových plotů se uvádí možný vznik nevzhledných povrchových skvrn či prohýbání latí u delších profilů, barevná a tvarová nestálost či opotřebené materiálu.

Výsledek obrázku pro plastové ploty

WPC (neboli woodplastic)

Materiál, který je označován, jako umělé dřevo, se skládá ze směsi dřevité moučky s plastovým polymerem v poměru 2:1. WPC materiál je rozměrově stabilní, nenasakuje vlhkost, snadno se s ním pracuje a nepoškodí ho ani zvěř. Další výhodou tohoto materiálu je ten, že nemá třísky, je nehořlavý, nesesychá, nehnije, nekroutí se vlivem vysokých teplot a je odolný vůči klimatickým podmínkám (slunce, mráz, déšť, UV záření). To vše patří k hlavním přednostem zmiňovaných plotů.

Ploty z tohoto materiálu se především využívají na balkonech a terasách, zimních zahradách či jako oplocení kolem domů. Mezi jejich přednosti patří odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Z tohoto materiálu se dají vyrobit i zástěny na terasách, jejichž úkolem je například odclonění od pohledů sousedů. 

Výsledek obrázku pro wpc ploty

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (6 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace