7 minut
Nevíte si rady s tím, jestli si připlatit za izolační trojskla nebo zůstat u standardních dvojskel. Pokud Vám není lhostejné kolik protopíte, nebo případně jak často budete muset seřizovat svěšené křídla, bude dobré si přečíst pro a proti v tomto článku.
Dvojskla nebo Trojskla, co říká Oknostyl?

Dvojskla nebo trojskla?

Dvojskla nebo trojskla? Nikdo v baráku mi nebyl schopný dát nějaké rozumné vysvětlení, co je lepší, tak jsem si řekla, že na to přijdu sama. Nepřišla, museli mi to vysvětlit odborníci. Víte, jak to je? create_photo.php

Dvojskla

Povídám, mám starý dům a chci na něj nová plastová okna, nemám peněz na rozhazování, ale nechci, aby mi dovnitř táhlo. Pán z Oknostylu se smál a povídal, že mně stačí dvojskla. Že to při běžné rekonstrukci, kdy se nechystám zateplovat, stačí. Oknostyl PREMIUM round line, PREMIUM klasik a PREMIUM plus, to jsou tři typy oken, která nabízí ve standardním zasklení izolačními dvojskly a všechny tři mají při tomto zasklení stejný prostup celým oknem Uw=1.2 W/m2K. Chtěla jsem vědět, pro které okno se rozhodnout, ale to jsem neměla dělat. Zasypal mě matematikou a cizími slovy. Oknostyl PREMIUM round line se standardním izolačním dvojsklem 4/16/4 Ug=1.0 W/m2K má tepelný prostup celým oknem Uw=1.2 W/m2K při použití meziskelního rámečku Chromatec nebo Uw=1.1W/m2K při použití meziskelního rámečeku TGI spacer. Nechala jsem si to napsat, protože těm Uw a dalším záhadám moc nerozumím, to si asi vysvětlíme příště. Stačí mi, že tato okna mají nejlepší poměr mezi cenou, kvalitou a výkonem, to zní rozumně. create_photo.php-2Plastová okna Oknostyl PREMIUM klasik využijí zákazníci, kteří mají na domě z dřívější doby část oken v provedení rovné křídlo (bez okapnice). Tato okna jsou pro ty, kteří pokračují v rekonstrukci, nebo pro zákazníky, kterým se více líbí právě rovné křídlo bez okapnice. Tento typ oken je mimo tvaru křídla ve všech parametrech shodný s okny PREMIUM round line a také stojí stejně. Hezky to popsali, to mě ale nezajímá, já žádná stará okna nechci. Oknostyl PREMIUM plus je pro případ, že si zákazník potrpí na zavedené a známé značce. To já si potrpím, ale spíš u bot nebo kabelky. U plastových oken chci jediné, aby dobře fungovala. Pod obchodním označením PREMIUM plus se skrývají plastová okna německého výrobce Aluplast a jde o profil IDEAL 7000 round line. Až na drobnou odlišnost v designu a větší možnosti dekorů jsou tato okna po všech stránkách srovnatelná s okny PREMIUM round line. Zákazník nedostává vlastně nic navíc, připlácí především za značku, ne za vyšší kvalitu nebo lepší izolaci a plastová okna PREMIUM plus jsou taky asi o 10 % dražší než PREMIUM round line. To taky nevím, proč mi povídá, když jsem říkala hned, že nemám peněz na rozdávání.

Ne, trojskla!

Kam tedy patří trojskla a mají je vůbec? Pro zákazníky, kteří provádí rekonstrukci a kladou důraz na kvalitní zateplení a jsou ochotni tedy i více investovat, je možné si u všech tří výše uvedených řad plastových oken připlatit za izolační trojsklo ve složení 4/12/4/12/4 s Ug=0.7 W/m2K. Díky tomuto zasklení se sníží tepelný prostup celým oknem až na Uw=0,89 W/m2K (přesný celkový tepelný prostup je závislý na velikosti daného okna a typu použitého meziskelního rámečku), poučil mě pán. No tak to je pro mě věda.

oknostyl

Trojsklo: výhody a nevýhody

Výhodou izolačního trojskla je především lepší tepelná a zvuková izolace. Nevýhodou je vyšší váha skel a díky tomu i vyšší váha křídel, což má za následek větší namáhání kování. Pokud máte menší rozměry křídel, nebo využíváte při otevírání oken převážně ventilaci (vyklopení křídla), pak není použití izolačních trojskel problém. V případě, že máte velká křídla a jste zvyklí denně otvírat okna dokořán, může se křídlo prověšovat, tím pádem je nutné je častěji seřizovat. Taky kování nebude mít takovou živostnost jako v případě použití lehčího izolačního dvojskla. Je to s ohledem na celkovou životnost oken, tedy řádově desítky roků. Debaty se vedou i o prostupu světla trojskly, v základní řadě je totiž horší než u dvojskel.

Mám zvolit trojskla nebo dvojskla?

Já teda teď ale nevím, abych si zas nekoupila okna, která izolují stejně blbě jako ta stará dřevěná! Ale hned mě uklidnili. Mám si uvědomit, že moje stará dřevěná okna mají prostup celým oknem ve většině případů Uw=3 W/m2K a horší, záleží na stavu těchto oken. V případě, že kolem oken profukuje, může to být i podstatně více. No, mně se hýbe záclona, takže to asi bude ta trojka nebo víc. A rozdíl mezi číslem 3 a 1,2 chápu. Pak ještě chtěli, abych pochopila rozdíl mezi čísly 3, 1,2 a 0,9. Nová okna s izolačním dvojsklem mají Uw=1.2 W/m2K a s izolačním trojsklem Uw kolem 0.9 W/m2K. Rozdíl mezi dvojsklem a trojsklem v porovnání se současnými okny dělá nějaké 3 desetinky. To mi nepřijde tak zásadní. Zásadní mi přijde hlavně ten rozdíl v ceně. Je to asi 350 Kč/m2 (jde o příplatek k ceně izolačního dvojskla), v průměru to je 500 – 1.000 korun navíc k ceně běžného okna. Toto navýšení se prý vrátí, i když to nebude do roka, dvou nebo tří, uklidňovali mě. Jenže to na mě neplatí, jak jsem řekla, cena rozhodla. A to, že už se mi nebude hýbat záclona ani při bouřce. A taky je mi jasný, že toho mám na starosti tolik, že tady dlouho nebudu, takže nečekám, že by se mi okna začala rentovat. Při volbě typu oken a vhodné kombinace zasklení mám prý myslet taky na to, že nemá smysl dávat nejvyšší řadu oken ENERGY plus s izolačním trojsklem Ug=0.5 W/m2K do staršího domu, kde se nepočítá se zateplením. No to vím, taky, zvlášť když na to nemám. Okna jsou pak v top třídě, naprosto utěsní otvor a přitom okolní zdi propustí mnohem více tepla. Karel říkal, že je to jako dát do Fabie motor Superbu – karoserie a vše další na to není dělaná a nebude to mít potřebný efekt. Jakože to má být všechno v souladu.
A souvisí nějak výběr zasklení s předsazenou montáží? Ne, kdo si ji chce nechat udělat (a Oknostyl to prý umí), může mít dvojskla i trojskla.

Pro fajnšmekry a při nízké spotřebě

Pro fajnšmekry, jako je třeba Karel, kteří chtějí to nejlepší na trhu, a pro ty, co staví nový nízkoenergetický dům, doporučují nejvyšší řadu osmikomorových oken Oknostyl ENERGY plus. Mají dvě dorazové a jedno středové těsnění, moderní nadčasový vzhled a ve standardu izolační trojsklo Ug=0.5 W/m2K. Celkový tepelný prostup oknem je až Uw=0.68 W/m2K (dle velikosti okna). Nejdražší varianta oken ENERGY plus s izolačním trojsklem Ug=0.5 je oproti nejlevnější a nejprodávanější variantě oken PREMIUM round line s izolačním dvojsklem Ug=1.0 dražší asi o 60 %. V případě PREMIUM round s izolačním trojsklem Ug=0.7 je pak cenový rozdíl poloviční. No, to ale není nic pro mě. Takže dvojskla nebo trojskla? No, víte, to záleží na…
logo_oknostyl

Více informací naleznete na webu oknostyl.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace