3 minuty
Ne každý profilový systém na bází PVC, Hliníku nebo Dřeva Vám zaručí ideální izolaci a dlouhodobou funkčnost. Je proto dobé získat přehled co nabízí německý profilový výrobce Inoutic, jehož profily používá velká část výrobců oken a dveří v ČR a SR.
Tepelná izolace okenních profilů Inoutic

Tepelně-izolační vlastnosti patří mezi nejdůležitější parametry, které budete při výběru oken sledovat. Nová okna z PVC s dobrými izolačními vlastnostmi zabrání úniku tepla z vašeho domova o 30 až 40 % lépe než stará dřevěná, a tak vám pomohou ušetřit výdaje na vytápění.

Víte, co všechno má vliv na tepelně-izolační vlastnosti okna? Možná vás překvapí, že to není jen počet skel a komor.

Tepelně-izolační vlastnosti oken vyjadřuje součinitel prostupu tepla U. Ten se uvádí buď pro celé okno (Uw), nebo pro jeho části (Uf pro rám, Ug pro sklo) a znamená množství tepla ve wattech, které unikne přes 1 m2 okna při rozdílu vnější a vnitřní teploty 1 stupeň Kelvina. Nižší hodnota U znamená lepší tepelně-izolační vlastnosti.

Materiál a počet komor

Plastová, dřevěná nebo hliníková? Materiál, ze kterého jsou okna vyrobená, výrazně ovlivňuje jejich tepelně‑izolační vlastnosti. Hliník je kov – dobře vede teplo. Proto jsou izolační vlastnosti hliníkových oken horší než dřevěných a plastových.

Důležitý je i počet komor – vzduch v nich funguje také jako izolant a platí, že čím víc je má okenní profil komor, tím lépe izoluje. Profily Inoutic vyrábíme jako 5– a 6komorové. 5 nebo 6 neudává počet všech komor v profilu, ale počet komor vedle sebe, pokud je počítáme směrem z interiéru do exteriéru. Pozor, někteří prodejci a výrobci oken uvádí nesmyslně vysoký počet komor, ve skutečnosti je však komor stejně nebo dokonce méně. Počítají totiž všechny komory dohromady.

TepelnaIzolace

Důležitou roli hraje i kvalitní těsnění. Naše profily Eforte mají přídavné těsnění, navíc těsnění vkládáme přímo do profilů, nenavlékáme ho dodatečně, a proto v něm nevzniká pnutí a těsnění se nezkracuje.

Počet skel a distanční rámeček

Sklo tvoří většinu plochy okna, a proto jsou jeho vlastnosti klíčové. Důležitý je počet skel – zatímco s dvojskly bude součinitel prostupu tepla oknem vždy vyšší než 1,0 W/m2K, trojsklo dosahuje lepších hodnot.

Nejen počet ale hraje roli. Důležitá je i tloušťka skla a výplň prostoru mezi skly. Lépe okno izoluje, pokud je místo vzduchu mezi skly napuštěný inertní plyn.

Chladné místo bývá při krajích skla, v místě, kde je zapuštěné do okenního profilu. Proto se skla do našich profilů Prestige a Eforte zasklívají o 5 mm hlouběji, do 25 mm hluboké zasklívací drážky. Díky tomu sklo tak snadno neprochladne a také se nerosí. Podobnou roli hraje i distanční rámeček mezi skly. Rámeček může být buď kovový (hliníkový, nerezový), nebo tzv. rámeček s teplou hranou. Ten izoluje lépe než kovové varianty.

Zazdění okna

Důležitou roli hraje i napojení okna na zeď. Zdí jako takovou zpravidla uniká jen velmi málo tepla, okno ale není ke zdi připojené v celé její tloušťce, a tak vzniká slabé místo, kterým uniká teplo. Tomu je při vsazování oken nutné zabránit izolační pěnou, ale také izolační páskou, která zabraňuje pronikání vlhkosti do domu a umožňuje, aby vlhkost unikala ven. Izolační páska se může zdát jako drobnost, která okna prodražuje, rozhodně ji ale nedoporučujeme zanedbat. Bez ní se bude kolem oken srážet vlhkost a vytvářet plíseň.

inoutic

Více informací naleznete na webu inoutic.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace