6 minut

Před pořízením domovní schránky je třeba zvážit velikost poštovních zásilek, které do ní budou doručovány. Na tomto základě se zvolí daná velikost schránky, vedle ní je ale dalším důležitým faktorem i plast, ze kterého je schránka vyrobená. Záleží, kde bude schránka umístěna – jestli bude pro vnitřní či venkovní použití. Pro venkovní použití se doporučuje schránka z nerezu, plastu nebo pozinku. Tento materiál odolává nepřízni počasí a tudíž je vhodný do venkovních prostor. V neposlední řadě je při výběru schránky důležitý také vzhled. Na trhu se objevuje několik typů schránek, ze kterých si vybere opravdu každý. 

Domovní schránky a dopisní vhozy

Poštovní schránky se rozdělují na dva základní typy, a to na schránky určené do bytových domů a schránky určené pro rodinné domy.

Zazděné poštovní schránky

Schránky do bytových domů se prodávají v různých sadách. První typ schránek se umístí na zeď a doručená pošta se vhazuje a vybírá pouze z jedné strany. Na výběr máte z vodorovných či svislých schránek, které mají tu výhodu, že nijak nepřekážejí v prostoru. Pokud se rozhodnete pro schránky, které se zazdí, máte na výběr schránky i z opačné strany. V případě se schránky umístí do jedné strany vchodových dveří.

Nástěnné poštovní schránky

Dalším typem schránek jsou nástěnné, které se připevňují na zeď, plotový sloupek, stěnu či plot. Jejich materiál je vhodný pro vnitřní i venkovní využití.

Výsledek obrázku pro nastenne postovni schránky

Poštovní schránky do sloupků a oplocení

Tyto typy schránek jsou vyráběny ve dvou variantách, a to:

Poštovní schránky s nastavitelnou hloubkou

Tento typ schránek je délkově nastavitelný podle tloušťky zdiva například v rozmezí od 30 – 50 cm.

Výsledek obrázku pro nastenne postovni schránky s nastavitelnou hloubkou

Poštovní schránky s fixní hloubkou

Jsou vyráběny pro danou tloušťku zdiva v rozměrech 20, 30, a 40 cm.

Výsledek obrázku pro postovni schránky s fixni hloubkou

Poštovní schránky volně stojící

Tento typ schránek se doporučuje tam, kde zákazník nechce provádět konstrukční zásahy do sloupků, zdiva či dveří. Jsou vyhledávány na kraje velkých pozemků bez oplocení či před firmu, dům nebo kancelář. Jak již z názvu vyplývá, schránka se skládá ze schránky a sloupu, na který je ve volném prostoru připevněna.

Výsledek obrázku pro postovni schránky volně stojící

Schránky vhodné k rodinným domům

Při výběru schránky k rodinnému domu musíte její provedení a vzhled zvážit sami. Rozhodující je přitom místo, kam chcete schránku umístit. Nejvhodnějším typem je uváděna schránka dveřní, kam se pošta vhazuje přímo do otvoru ve vchodových dveřích. Dalším typem je schránka na nožce neboli volně stojící schránka a dále pak zazděná schránka do sloupku či do plotu. V neposlední řadě je na výběr i schránka univerzální, kterou lze umístit na dveře nebo si ji můžete pověsit na domovní zeď.

Výběr materiálu

Při výběru materiálu byste měli přihlédnout k vzhledu vašeho domu. K jednoduše laděnému vzhledu bude nejvíce pasovat i jednoduše laděná schránka, aby celkový dojem domu nekazila. Barvu schránky pak můžete kombinovat s barvou plotu či s barvou okapu, přičemž na trhu se objevuje několik barevných provedení. V neposlední řadě je také důležité mít na paměti rozměry schránky a její upevnění.

Poštovní schránky se nejčastěji vyrábějí z pozinkovaného plechu, mědi, plastu nebo například i ze dřeva. Záleží na každém, jakému materiálu dá přednost. Mezi odolnější materiál jsou na trhu nabízeny mosaz nebo železo s odlitky či kováním. Fantazii se meze nekladou a tak můžete objevit ty nejrůznější tvary schránek.

Poštovní schránky dle materiálu

Kované schránky

    Tyto schránky vyrábějí přímo kováři, kteří jako povrchovou úpravu nejčastěji volí zinkování, které zaručuje dlouhou životnost. Vyrábějí je z kvalitní slitiny železa s vysokým obsahem hliníku. Schránky mohou mít různý vzhled, velikost i barevné provedení. Kované schránky nejlépe vynikají na kovaném plotu, brance, vratech či dveřích.

    Výsledek obrázku pro postovni schránky kované

    Hliníkové schránky

      Hliníkové schránky se doporučují zejména pro venkovní umístění. Jejich výhodou je snadná instalace, lehkost a dlouhá životnost. Na trhu se nabízí různé barevné variace.

      Výsledek obrázku pro postovni schránky hliníkové

      Plastové schránky

        Na trhu jsou nabízeny schránky například i z plastu, jejíž výhodou jsou nízké pořizovací náklady a nízká hmotnost. Za nevýhodu je považována krátká životnost schránek, zároveň ale odolávají nepříznivým podmínkám a jsou nenáročné na údržbu. Nabízeny jsou v různých velikostech, provedeních a barevných variantách.

        Výsledek obrázku pro postovni schránky plastové

        Plechové schránky

          Plechové schránky se nejvíce hodí pro venkovní využití. Poněvadž je plech trvanlivý a odolný materiál, snese bez problémů jakékoli nepříznivé podmínky. Oblíbené jsou z důvodu jednoduchého a tradičního designu. Plechové schránky mohou mít různý vzhled a vyrábějí se v různých velikostech a barvách.

          Výsledek obrázku pro postovni schránky plechové

          Nerezové schránky

            Pokud zvažujete umístění schránky venku, pak doporučujeme zvolit schránku z nerezu, a to z velmi jednoduchého důvodu. Schránka vyrobená z nerezu totiž nepodléhá korozi a je odolní vůči každému počasí, což zaručuje dlouhou životnost a pěkný vzhled schránky. Důležité také je, aby měla schránka dobře navrženou konstrukci, do které nezatéká v případě deštivého počasí.

            Výsledek obrázku pro postovni schránky nerezove

            Nerezové poštovní schránky se využívají pro osazení do zdiva, plotu či plotového sloupku. Díky materiálu, ze kterého je schránka vyrobena, vydrží i náročnější podmínky. Máte zde záruku kvalitního materiálu a dlouhé životnosti. Nerezové poštovní schránky se navíc pyšní moderním vzhledem, který je patrný na první pohled.

            Poštovní a domovní vhozy

            Vhozy na dopisy se používají jako obdoba poštovních schránek. Jsou vyhledávány v místech, kde nelze využít klasickou poštovní schránku – například do míst, jako jsou vchodové či vstupní dveře u panelových domů. Vhozy se usazují bud do dveřní výplně, nebo do pevného dílu vchodových dveří. Vhozy fungují na principu vhozového koše nebo vhozové schránky, která je umístěna na zadní (vnitřní) straně. Zde se shromažďuje doručená pošta. 

            Výsledek obrázku pro postovni shranky do dveri

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace