4 minuty

Křídlové brány se doporučují převážně do míst, kde je dostačující prostor pro volné otevření křídel a současně také pro pozemky, na kterých není ucházející místo pro bránu samonosnou. Protože se křídlové brány otevírají do vozovky, značně tím omezují prostor za branou či před ní. 

Křídlové brány a vrata

Výhody a nevýhody křídlových bran

Jako výhodu křídlových bran můžeme uvést například tu, že není potřeba žádná stavební připravenost pro její realizaci. Konstrukce křídlových bran je v porovnání s posuvnými branami cenově nižší. Brány lze otvírat na dálkové ovládání a zaručují bezproblémový provoz.

Nevýhodou křídlových bran je nemožnost parkovat auto hned za branou. Otevírání křídel brány je možné jen do daných stupňů a prostor za branou se nedoporučuje mít do svahu. Další nevýhodou je pak například i to, že se v zimním období musí odklízet sníh za branou, aby se brána mohla otevřít.

Dělení křídlových bran

Křídlové brány dělíme podle typu otevírání na:

  • otvíravé dovnitř -– uvádějí se jako nejvhodnější pro montáže
  • otvíravé ven – zmenšují průjezd o 40 cm
  • brány elektricky zamykatelné – doporučují se u širokých bran

Křídlové brány můžeme dále dělit na jednokřídlé a dvoukřídlé. O nich si napíšeme základní informace níže.

Jednokřídlé brány

Pokud jste si vybrali tento typ brány, musíte počítat s tím, že budete potřebovat větší prostor na pozemku, jelikož se brána otevírá právě směrem na pozemek. Jak už z názvu vyplývá, brána se skládá pouze z jednoho křídla, které je zavěšeno na nosném sloupu. Své využití přitom nachází především v místech, kde nelze použít brány posuvné. Při výběru dané brány máte možnost si zvolit, jak ji budete otevírat, zda ručním ovládáním či dálkovým ovladačem (na pohon).

Výsledek obrázku pro jednokridle brány

Dvoukřídlé brány

Se v mnohém podobají branám jednokřídlým, jen mají dvě křídla. Otevírání funguje na stejném principu jako u bran jednokřídlých, tudíž se brána otevírá na pozemek. Pro pohyb brány je vyžadováno i méně prostoru, jelikož je šířka průjezdové brány rozdělena do dvou křídel. I zde jsou křídla brány umístěna na nosných sloupech. Ovládat bránu můžete stejně jako u bran jednokřídlých na dálkové či ruční ovládání.

Výsledek obrázku pro dvoukridle brány

Pohony křídlových bran

Pokud se rozhodujete před pořízením posuvné či křídlové brány, rozhodující vliv zde mají především prostorové podmínky. Nemáte-li omezení, co se prostoru týče, závisí především na vašem vkusu, jakou bránu si pořídit. Většina zákazníků dává v tomto případě přednost posuvným branám, a to především díky jejich modernímu vzhledu a prostorové úspoře na pozemku. Jsou ovšem i situace, které vám nedovolí si pořídit zmiňovanou posuvnou bránu. Jako příklad můžeme uvést nedostatek místa na pozemku, sousedova zeď či taras. V tomto případě vám nezbude nic jiného než si zvolit křídlovou bránu na automatický pohon.

Výsledek obrázku pro pohony kridlovych bran

Otevírání a zavírání křídlových bran

Zavírání a otevírání křídlové brány lze samozřejmě provádět i ručně, avšak pro dokonalé pohodlí si můžete vybrat některou z možností automatického otevírání na pohon s dálkovým ovládáním.

Důležitá je zde přitom i stránka bezpečnosti. Jako bezpečnostní prvky jsou uváděny výstražné lampy, které jsou viditelné za každého počasí, dále je zmiňováno elektronické nastavení síly motoru, bezpečnostní fotočlánky a v neposlední řadě jsou důležitým bezpečnostním prvkem také přítlakové ochranné lišty a tlačítko STOP.

Křídlové brány lze otevírat mimo jiné i těmito způsoby: domácím telefonem, magnetickými kartami, čipovými klíči, kódovou klávesnicí, klíčovým spínačem, dálkovým ovladačem nebo identifikační kartou.

Výsledek obrázku pro kridlova vrata dalkovy ovladac

Výhody elektrických pohonů

  • dlouhá životnost a bezúdržbovost pohonů
  • snadné ovládání – bránu i garážová vrata lze otvírat pomocí jednoho vypínače
  • spolehlivý a tichý chod
  • bezpečné zacházení 

Výsledek obrázku pro el pohony brany

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace