2 minuty

Hodláte řešit venkovní stínění a přitom využít jeho schopnosti hlukové i tepelné izolace pro zlepšení komfortu vašeho bydlení? Pak by vás mohly zaujmout podrobnosti právě okolo tepelné a hlukové izolace venkovních rolet.

Tepelná a hluková izolace venkovních rolet

Venkovní rolety mají několik funkcí, které nejsou na první pohled zřejmé. Málokdo si uvědomí, že tento stínící prvek má totiž i následující výhody:

  • ochrana soukromí (bezpečnostní prvek)
  • izolační prvek (úspora tepelné energie při zataženém stavu)
  • hlukový izolant (hluková izolace hlavně v noci při zataženém stavu)
  • stínící prvek

Mimo to, že vám zajistí soukromí, chrání před hlukem a nepustí dovnitř sluneční paprsky, mají venkovní rolety i další důležitou vlastnost – snižují náklady na vytápění. Když rolety v zimě zatáhnete, u domu, který má vysoká okna, můžete dosáhnout úspory nákladů na vytápění, a to o docela významné číslo.

Jak pomáhají zatažené venkovní rolety v noci?

Na noc je určitě výhodné venkovní rolety zatáhnout, a to obzvlášť ve městech, kde je nepříjemný světelný smog. Zatažené rolety vás tedy chrání proti rušivému světlu, ale také proti hluku, což oceníte hlavně v ložnici a dětském pokoji. Kvalitní venkovní rolety sníží hlučnost, kterou vnímáte z ulice, až o polovinu, pokud volíte z izolačních PUR lamel (s vlastní zkušenosti bych pro eliminaci hluku volil silnější lamely s min. 8 mm izolací). V místech, kde není v noci extra bezpečno, vám zatažené rolety navíc dodají i pocit klidu. Spolehlivě totiž odrazují zloděje, protože je to překážka navíc. Rolety se pak dají instalovat i dodatečně na okna a dveře, ovšem ne v jednom dílu do šířky větší jak 3000 mm.

Jak funguje jejich tepelná izolace?

Vraťme se ale k tepelně izolačním vlastnostem, se kterými jsme začali. Když je venku chladno a vy rolety zatáhnete, jejich tepelná izolace funguje následovně: po zatažení se mezi roletou a oknem vytvoří tzv. vzduchový polštář, který funguje jako další izolační vrstva. Tato vrstva zabraňuje úniku tepla z pokoje, ve kterém se okno nachází. To pomáhá nejvýrazněji právě u velkých oken a u místností, které mají více prosklených ploch. Záleží také na tom, jak kvalitní venkovní rolety si pořídíte, tedy jaký typ izolační lamely budou obsahovat. Na trhu existují klasické plastové lamely bez izolační výplně, dále hliníkové lamely s izolační PUR výplní o síle cca 6 mm nebo izolační hliníkové lamely s PUR výplní o síle až 12 mm.

Výsledek obrázku pro tepelná izolace rolet

Co se týče ovládání rolet, nejvýhodnější je, když využijete automatické systémy s čidly, které rolety samy ovládají, čímž ušetříte nejvíce tepla. Na druhou stranu ale není problém rolety ovládat podle svého, jak si vzpomenete. Když jdete do práce nebo spát, tak rolety jednoduše zatáhnete a ony budou plnit své funkce. Bez větších problémů lze pak tento systém stínění automatizovat s inteligentními domovními systémy ovládanými přes tablet či chytrý telefon.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (7 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace