PVC OKNA s.r.o. 2 minuty

Zima neodvratně klepe na dveře a proto je potřeba se na ní připravit nejen teplým oblečením, ale i správnou údržbou vašich plastových oken. Nastávající období s sebou přináší mráz, sníh, silný vítr i častější deště. A právě tyto povětrnostní podmínky se mohou neblaze projevit vzrůstající kondenzací vody na oknech a kolem nich, důsledkem čehož se kolem oken může objevit nepříjemná plíseň, které se budete jen těžko zbavovat.

Připravte svá okna na zimu

Základní údržba

Jak tomu úspěšně zamezit? Základní údržbu můžete udělat i vy a to tím, že okna umyjete. Zaměřte se převážně na těsnění v dolní části rámu, které bývá nejvíce znečištěné. Prohlédněte i odtokové kanálky umožňující odtok nahromaděné vody a odstraňte ulpělé nečistoty.

Dále zkontrolujte technický stav těsnění a kování a přitáhněte uvolněné kličky a madélka. Stačí jen nadzvednout kryt pod okenní kličkou a otočit ho do vodorovné polohy, čímž se dostanete ke šroubům. Jestli se vám zdá, že je potřeba okna seřídit, můžete tak učinit podle návodu od výrobce. Pokud byste svá okna radši svěřili odborníkovi, jednoduše zavolejte našeho technika, který provede odborné seřízení za vás. Budete tak mít jistotu, že bylo vše provedeno správně.

Mezi pravidelnou údržbou by také nemělo chybět promazání pantů a kování. Pozor však, jaký přípravek použijete. Nejpoužívanější pro pravidelnou údržbu je silikonový olej, ale můžete použít i olej na šicí stroje. Kuchyňský olej by naopak mohl kování poškodit, stejně jako i přípravky s obsahem kyselin a pryskyřic.

Pozor na plísně

Jako prevence před plísněmi funguje jistě i větrání. V zimních měsících, kdy se větrá méně z důvodu šetření energií, je na pravidelné větrání obzvlášť nutné dbát. Větrat by se mělo tak, že v bytě či domě otevřeme na několik minut všechna okna. Tak dojde k obměně vzduchu, ale prostor si stále uchová příjemnou teplotu. Větrat by se mělo obzvlášť v místnostech, kde se vyskytuje větší vlhkost, jako je například kuchyň, koupelna nebo místo, kde sušíte prádlo. Ideální frekvence větrání je každý den. Pozor však na mikroventilaci. Ta není pro pravidelné větrání vhodná a to hned z několika důvodů.


Pokud se chystáte před vánoci svá okna vyzdobit, měli byste se vyvarovat všem ozdobám, které se lepí přímo na sklo nebo rámy oken. Po sundání ozdob by se mohlo stát, že zanechají nesmazatelné šmouhy či jinak poškodí sklo a rám okna.

pvconka logo

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PVC OKNA s.r.o., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil PVC OKNA s.r.o. nebo web pvcokna.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PVC OKNA s.r.o. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (5 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace