4 minuty

Obzvlášť v chladnějších ročních obdobích je pro naše podnebné pásmo vize oroseného venkovního okna za chladného rána velmi běžná a svým způsobem vlastně až docela příjemná a uklidňující. Avšak i tento idylický obrázek příchodu podzimu a zimy může mít negativní podtón. Ruku v ruce s orosenými okny totiž hrozí i vznik plísně.

Kondenzace vody a plíseň na oknech

Taková plíseň na okně či dalších skleněných površích nejen že pak není kdo ví jak příjemná na pohled, ale její vliv navíc může výrazně znehodnotit nátěr vašeho okenního těsnění, nemluvě o negativních vlivech plísně na lidské zdraví ve formě dlouhodobého poškození našeho dýchacího systému.

Přestože jsou problémy s okenní plísní převážně v domácnostech poměrně časté, lze s nimi efektivně bojovat a předcházet jim. Tím nejjednodušším a nejúčinnějším řešením je přitom správné větrání vašeho domu.

Kondenzace oken

Ke kondenzaci oken dochází během srážení drobných kapiček vody na předmětech s momentálně nejnižší povrchovou teplotou, čímž se dešťová či obyčejná voda mění na vodu kondenzovanou. A právě místa, kde se v oknech nejčastěji hromadí kondenzovaná voda, jsou pak tím nejhojnějším rojištěm okenní plísně (opět nejčastěji během podzimních a zimních měsíců). Příčinou hromadění kondenzované vody a vzniku plísně přitom nejčastěji bývá nesprávné větrání či v horším případě větrání žádné.

I když v domácnostech k pravidelnému větrání jednotlivých místností dochází, často jde o jedno dlouhodobé otevření oken v rámci jednoho dne. A přestože by se mohlo zdát, že takový postup by celou situaci vlastně vyřešil, opak je pravdou a jedno dlouhodobé větrání může vzniku okenní plísně naopak ještě prospět.

window-1922245_1920

Správné větrání by ve skutečnosti mělo probíhat spíše na kratší dobu, zato však několikrát denně. Při dlouhodobém větrání se totiž ochlazuje celý interiér domácnosti, čímž nejen že dochází k nemalým tepelným ztrátám, ale dlouhodobě se tím ochlazují i vnitřní části oken a určitá místa na stěnách, čímž opět hrozí nahromadění kondenzované vody.

Proto je důležité během dne větrat vícekrát a vždy na kratší dobu, aby se teplota interiéru dlouhodobě neměnila. Na podzim je nejlepší větrat několikrát denně vždy na deset minut, v zimě pak maximálně na šest minut. Praktické je přitom také rychlé vyvětrání průvanem s pomocí otevření více oken a dveří v různých částech domu. Důležité je samozřejmě větrat i během vaření (pokud nemůžete využít digestoř), na toaletách či koupelnách nebo pokud se v domě nachází větší počet osob, které čerstvý vzduch vydýchají o to rychleji.

Plíseň na oknech

Jak jsme psali už výše, plíseň v oknech může vážně poškodit jejich nátěr a těsnění a k tomu i výrazně ohrozit naše zdraví. Jak nejúčinněji se tedy takové plísně můžeme zbavit?

To nejefektivnější řešení je v tomto případě zároveň i to nejjednodušší. Stačí vzít hadřík namočený v octové vodě a plíseň ze zasažených míst (nejčastěji v rozích ostění a pod parapetem) důkladně odstranit. Zároveň je ale třeba pamatovat i na to, že celý proces je do jisté míry hra o čas. Čím dříve vzniklou píseň odstraníte, tím lépe.

FEMA_-_44263_-_Mold_Remediation_Awareness

Shrnutí konkrétních tipů

Chcete-li zamezit orosení vašich oken, což velmi často přímo vede ke vzniku plísně, je potřeba dodržovat několik základních doporučení. Je například třeba občas vytáhnout okenní žaluzie či závěsy, aby se okno mohlo prohřát a nedošlo tak k orosení. Pokud můžete, využívejte během vaření digestoř a vyprané prádlo sušte například na balkóně či terase. Při úklidu utřete a očistěte parapet a spodní těsnění oken a držte se výše zmíněných zásad o opakovaném a zároveň krátkodobém větrání.

Dále nezapomeňte ani na naše již zmíněná doporučení: pokud se plíseň ve vašich oknech už objevila, je třeba ji okamžitě odstranit, a to nejlépe hadříkem s octovou vodou. Během chladnějších měsíců je pak v domě třeba pravidelně topit a větrat několikrát za den vždy na krátký časový úsek, aby v interiéru nedošlo k velkému kolísání teplot, které vznik plísně podporuje.

V případě opakovaného výskytu plísně se poraďte s odborníky.

Následováním výše vypsaných rad můžete riziko vzniku plísně ve vašich oknech snížit, zároveň vám ale doporučujeme investovat i do kvalitnějších oken, která se méně rosí. O této možnosti se můžete poradit s vaším konkrétním výrobcem či dodavatelem oken.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (4 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace