ŽALUZIE NEVA 6 minut

Při nákupu venkovních žaluzií si musíte vybrat tvar, šířku a barvu lamel, způsob ovládání nebo způsob montáže. V tomto článku všechno postupně projdeme, abyste se při následném nákupu mohli co nejkvalifikovaněji a nejlépe rozhodnout

Kompletní návod: jak vybrat venkovní žaluzie

Jako první je potřeba vybrat typ žaluzie. Výrobci často označují venkovní žaluzie písmenem a číslem, například Z-90. Písmeno Z označuje tvar nebo typ lamely, číslo 90 poté šířku lamely v mm (v tomto případě tedy 90 mm).

1. Výběr typu a šířky lamely

Venkovní žaluzie mívají nejčastěji lamely typu C, Z nebo S, občas narazíte také na žaluzie označené jako E nebo F. Platí pro ně několik obecných pravidel.

Žaluzie s lamelami ve tvaru C (například C-80 nebo C-65) přišly na trh jako jedny z prvních. Jsou cenově dostupné a jejich velkou výhodou je možnost naklápět lamely na obě strany, takže světlo můžete odstínit nahoru ke stropu nebo dolů k podlaze – co je vám zrovna příjemnější. Lamely ve tvaru C nicméně nejsou domykatelné, takže i po zatemnění nevytváří takovou tmu jako žaluzie Z nebo S. Volte je proto do místností, kde vám stačí mírnější zastínění.

Žaluzie s lamelami ve tvaru Z a S (například S-90, Z-90 nebo Z-70) jsou modernější. Díky jejich tvaru do sebe lamely přesně zapadají a po zatemnění vytváří v místnosti větší tmu než žaluzie C. Na okrajích navíc mívají vlisovanou gumu (těsnění), takže jsou příjemně tiché, i když venku fouká vítr.

Žaluzie typu E nebo F (například F-80 nebo E-50) nebývají v nabídkách výrobců tak často, ale mají několik výhod. Tou největší je velmi nízký paket – lamely jsou plošší, takže žaluzie po vytažení nezabírá na horním rámu okna tolik místa. To oceníte zejména na menších oknech, kde je důležité, aby vám paket příliš neubíral na světlé výšce. Lamely lze rovněž naklápět na obě strany.

neva-jak-vybrat-venkovni-zaluzie-1–1280×640

Detail žaluzií Z-90

Po výběru typu lamely musíte vybrat šířku. Užší lamely (například 50, 65 nebo 70 mm) doporučujeme na zastínění menších oken a do užšího ostění. Užší lamely nezabírají tolik místa na šířce okna a dají se namontovat i tam, kde by širší lamely vyčnívaly před fasádu. Úzké lamely jsou decentní a elegantní, proto vám je v některých případech doporučí architekt už při návrhu domu.

Oproti tomu širší lamely (80 nebo 90 mm) volte na zastínění větších oken a prosklených ploch, například zimních zahrad. Širší lamely jsou obecně robustnější a pevnější.

Jestliže stále nevíte, který typ vybrat, možná vás inspirují ostatní zákazníci. Většina našich klientů volí spíše širší lamely: jak už jsme psali v dřívějším článku, nejprodávanější žaluzie z naší nabídky jsou Z-90.

neva-jak-vybrat-venkovni-zaluzie-2–1280×640

rozdíly v šířce lamel: vlevo nejtenčí E-50, uprostřed C-80, vpravo nejširší Z-90

2. Výběr barvy

Máte-li vybraný typ žaluzie, je na čase zvolit barvu. Venkovní žaluzie obvykle seženete v několika základních barvách, nejčastěji v chladných odstínech bílé, šedé nebo antracitové. Pokud si z této nabídky nevyberete, máte u některých výrobců možnost zvolit i nestandardní barvu.

Třeba my v Žaluziích NEVA nabízíme většinu produktů ve 22 základních barvách. Pokud si však zákazník přeje, dokážeme od našeho dodavatele lameloviny ze Švýcarska sehnat kteroukoliv barvu ze vzorníků RAL nebo IGP. Sami si zvolíte také strukturu povrchu lamel, na výběr jsou hladký lak nebo struktur lak.

Nezapomínejte, že při výběru barvy žaluzií nevybíráte jen barvu lamel, ale také barvu vodicích profilů, krycích plechů nebo dolních profilů.

Pokud byste potřebovali inspiraci, nejoblíbenější barvy venkovních žaluzií mezi zákazníky jsou:

  • stříbrná
  • tmavě šedá
  • stříbrnošedá
  • bronzová
  • bílá

3. Výběr způsobu ovládání

Při výběru způsobu ovládání existují tři základní možnosti, ze kterých můžete vybírat.

Nejstarší a nejlevnější je ruční ovládání buď klikou, kdy točením kliky žaluzie naklápíte, vytahujete nebo stahujete, nebo šňůrou. Krom jistého nepohodlí je nevýhodou to, že montážník musí provrtat zdivo nebo okno, abyste ovládací kliku nebo šňůru mohli mít uvnitř v místnosti.

Pokročilejším způsobem je ovládání pomocí tlačítka na stěně nebo dálkového ovládání. V horním profilu nad paketem je v takovém případě uložený motor, který zajišťuje pohyb žaluzie. Tento motor existuje buďto v základním provedení, nebo můžete mít prémiové funkce jako detekci překážky nebo ochranu proti přimrznutí.

Mačkáním tlačítek na panelu nebo ovladači pak žaluzie naklápíte, vytahujete nebo stahujete. V případě zájmu napojíte ovládání na více žaluzií současně a jedním tlačítkem tak zatáhnete všechna okna v domě.

Nejvyspělejším způsobem je automatizace domácnosti, tedy Smart Home. Se Smart Home na dálku ovládáte nejen žaluzie, ale také například světla, rolety, bazén nebo garážová vrata. Žaluzie jsou opět vybavené elektromotory. Ty jsou napojené na řídicí jednotku domácnosti, ke které se připojíte například přes Smartphone, tablet či počítač. Žaluzie pak ovládáte z těchto zařízení nebo využijete ovládání dle přednastavených scénářů.

neva-jak-vybrat-venkovni-zaluzie-3–1280×640

typy ovládání venkovních žaluzií: zleva klika, tlačítko na stěně a systém chytré domácnosti Miniserver Go od firmy Loxone

4. Možnosti montáže

Způsobů montáže venkovních žaluzií existuje celá řada, nicméně při výběru vás limituje to, v jakém stavu je vaše stavba. V dalším textu si představíme nejčastější způsoby.

Velmi oblíbené jsou žaluzie schované pod fasádou, kdy jsou horní profil, kotvení i vodicí profily skryté. Nevýhodou tohoto způsobu montáže je, že s ním musíte počítat už při návrhu stavby, žaluzie takto nelze instalovat dodatečně bez zásadních zásahů do fasády. V Žaluziích NEVA pro montáž venkovních žaluzií pod fasádu nabízíme vlastní řešení – podomítkový kryt ISO-KASTL.

Jestliže pořizujete venkovní žaluzie pro již hotový dům, případně se žaluzie pod fasádu nevejdou, můžete zvolit montáž pod krycí plech. V takovém případě vám montážník nad okno nainstaluje lakovaný krycí plech, do kterého žaluzie zajedou, když je při větru či dešti vytáhnete.

Třetí variantou je montáž přímo na fasádu, kdy se veškeré kotvicí prvky umístí zepředu na fasádu a žaluzie jsou tak „předsazené“ před oknem. V Žaluziích NEVA nabízíme fasádní systém v kulaté i hranaté variantě: kulatý systém má zaoblený krycí plech i kulatá vodítka a hranatý systém zase hranatý krycí plech i vodítka.

neva-jak-vybrat-venkovni-zaluzie-4–1280×640

způsoby montáže venkovních žaluzií: zleva pod fasádou, pod krycím plechem a předsazené

Zdroj obrázků: https://www.neva.eu/.
logo_neva

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě ŽALUZIE NEVA, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil ŽALUZIE NEVA nebo web nevapv.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu ŽALUZIE NEVA a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace