ASSA ABLOY Czech & Slovakia 3 minuty

Určitě jste se někdy dostali do situace, kdy jste ke svému zámku potřebovali přidělat náhradní klíče. Kopii klíčů vám v dnešní době udělají pomalu na každém rohu – v každém zámečnictví, železářství nebo obchodním centru v okolí. Ale stalo se vám někdy, že se váš nově vyřezaný klíč zlomil v zámku nebo že zámek nešel novým klíčem vůbec odemknout? Problémem jsou kopie klíčů vyřezané na neoriginálních polotovarech, které můžou poškodit cylindrickou vložku a poskytnout tak výhodu zlodějům, kteří si dělají zálusk na majetek za vašimi dveřmi. V následujícím článku vám poradíme, jak těmto situacím předcházet a na co si při pořizování kopií klíčů dávat pozor.

Znáte výhody originálních klíčů FAB?

Na co si dávat pozor?

1. Na šířce záleží

Univerzální polotovary klíčů mají pasovat do různých typů vložek a visacích zámků, proto je jejich výrobci dělají tenčí, než jsou klíče, které zákazník zakoupil k původní vložce. Díky minimální šířce jsou klíče křehké, mají tendenci se více lámat a někdy se díky své šířce v zámku zasekávají a pořádně do vložky nepasují. Důležité pravidlo tedy zní – na šířce záleží a při koupi originálního klíče s logem FAB máte jistotu, že klíč je určený pro váš zámek FAB a má proto odpovídající parametry.

2. Zlomený klíč a pohotovostní výjezd zámečníka

Zlomit klíč v zámku je otázka okamžiku, odstranit následky většinou trvá pár hodin a ve většině případů to vyžaduje zásah odborníka. Pohotovostní výjezd zámečníka vás pak vyjde v lepším případě na několik set, jindy na několik tisíc korun. Originální klíče a polotovary FAB jsou vyrobeny z kvalitní mosazi s vysokým podílem olova, kdežto u jejich kopie je slitina ochuzená nebo je přímo vyrobena z oceli, která je tvrdá a poškozuje vložku. Nekvalitní materiál se rychleji opotřebovává a zlomit takový klíč v zámku není problém ani pro nejmenší děti.

3. Nepřipravte se zbytečně o záruku

V okamžiku, kdy použijete klíče vyřezané na neoriginálním polotovaru, ztrácíte nárok na záruku. V případě reklamace se pak svých práv budete dovolávat marně. Proto u svých zámečníků požadujte originál!

4. Nedávejte příležitost zlodějům

Neoriginální klíč může někdy nadělat pěknou neplechu, i když to není na první pohled vidět. Klíč vyřezaný na neoriginálním polotovaru odemyká a zamyká stejně jako klíč s logem FAB, ale při každém odemknutí a zamknutí se poškozuje vnitřní mechanismus cylindrické vložky. Neoriginální klíče obrušují vnitřní stavítka a bubínek a takto poškozená vložka nepředstavuje pro zloděje žádnou velkou překážku. Chraňte se používáním originálních klíčů.

5. Originál je jen jeden

A jak tedy poznáte originální polotovar? Originální polotovar klíče FAB lehce rozlišíte od ostatních díky jedinečnému logu FAB, díky kterému máte jistotu, že klíč opravdu pasuje do vaší vložky a tím předejdete nechtěným problémům. Při pořizování kopie klíče proto zvažte, kde si klíč nechat vyřezat. Ne v každém zámečnictví mají originální polotovary, ale jistotu pořízení originálních klíčů FAB máte u všech servisních partnerů a servisních center FAB.

Zdroj obrázků: https://www.fab.cz/.
logo_FAB

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě ASSA ABLOY Czech & Slovakia, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil ASSA ABLOY Czech & Slovakia nebo web fab.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu ASSA ABLOY Czech & Slovakia a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (5 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace