PRAMOS, a.s. 3 minuty

V době, kdy roste tlak na redukci plastového odpadu, bychom si měli otevřeně říci – jsou plastová okna vůči přírodě tolerantní, nebo představují zátěž? Pro pochopení významu plastových oken v kontextu ochrany životního prostředí si řekneme nejdříve něco o efektu kvalitních oken na spotřebu energií, poté o výrobě oken a nakonec o konci životnosti a možnostech recyklace.

Plastová okna a životní prostředí

Energii získáváme z přírody a kvalitní okna ji šetří

V principu jakákoliv lidská činnost se dá přepočítat na spotřebu energie a výroba energie pak na produkci odpadů. Rozvojem nových technologií pro zateplení domů, ale i komerčních nebo veřejných budov, jsme udělali nemalý a velmi podstatný krok směrem ke snížení naší spotřeby fosilních paliv. A to je dobře.

Moderní plastová okna jsou nedílnou součástí nízkoenergetických nebo i pasivních staveb, jejichž cílem je nejen ušetřit peníze na provoz, ale hlavně snížit naši závislost na každodenní spotřebě energie.

Okna – produkce plastů, která dává smysl

V současnosti známe tři hlavní materiály, ze kterých se okna vyrábí: dřevo, hliník a PVC. Pro okna dřevěná platí, že vyjdou draho a vyžadují o něco komplikovanější péči, konkrétně nátěry pro ochranu před vlhkostí.

Hliníková okna jsou taktéž poměrně drahá a přes všechny své výhody nedosahují hodnot tepelné izolace dostatečných pro pasivní bydlení. Plastová okna vynikají v izolačních vlastnostech a hlavně jsou ze všech možností nejlevnější. Cenová dostupnost úsporných technologií je pro přírodu důležitá. K čemu bychom měli kvalitní izolační materiály, kdyby si je většina lidí nemohla dovolit?

Snaha omezit produkci plastů tam, kde vzniká okamžitá ekologická zátěž (jednorázové plasty, obaly) je naprosto v pořádku. Plastová okna se vyrábějí s předpokládanou životností překračující 30 let a poté se stávají lukrativní surovinou pro výrobu recyklátu. Jejich podíl na celkovém objemu produkovaného odpadu je tak naprosto zanedbatelný.

Co s plastovými okny na konci životnosti?

Materiály ze skupiny takzvaných termoplastů se vyznačují tím, že je možné je mnohokrát roztavit a znovu nechat ztvrdnout bez ztráty klíčových fyzikálních vlastností. Díky tomu značná část světové produkce PVC nekončí ve spalovnách nebo na skládkách, ale nachází další a další uplatnění v produktech z recyklovaných plastů.

Hlavní výhodou plastových oken proti jiným plastovým výrobkům v současnosti je jejich jednodruhové složení. Firmy podnikající s recyklovanými odpady mají zpravidla největší problém roztřídit jednotlivé plasty od sebe tak, aby se vzniklé granule daly prodat jako jakostní materiál k dalšímu zpracování. Třicet let staré plastové okno představuje velký a dobře zpracovatelný kus čistého PVC – sen každého zpracovatele.

Šetřete přírodu i vlastní kapsu

Pro to, aby plastová okna dobře plnila svoji úlohu, musí být dobře seřízená a musí mít nepoškozené těsnění. Větrat je v topné sezóně potřeba tak, aby se rychle vyměnil zadýchaný vzduch a zároveň odešlo co nejméně tepla. Svoji roli také hraje přesah okenního parapetu nad topením, umístění záclon a závěsů nebo rozestavění nábytku v místnosti. Informujte se, jakými dalšími metodami ušetříte doma peníze a prospějete životnímu prostředí.

Zdroj obrázků: https://www.pramos.cz/.
pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (12 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace