SUN SYSTEM 4 minuty

Dostavujete domek a plánujete k němu ještě přistavět pergolu, kterou byste rádi připevnili k fasádě? V takovém případě se vám nabízí hned několik řešení. Kotvení přímo k domu je ale zároveň z mnoha pohledů omezené a je proto třeba zohlednit váhu pergoly a různé povětrnostními vlivy.

Jak ukotvit pergolu k domu?

Materiál ovlivňuje možnosti kotvení

Kotvení je možné, pokud je na místě přichycení pergoly pevný materiál. Pokud je tedy stěna, kde chcete mít pergolu například z betonu, kotvení je bez problémů. Existuje ale několik materiálů, do kterých kotvit pergolu nelze: například duté cihly by ji neudržely. Stavební firmy se také musí ohlížet na styl zateplení domu.

Kotvení pomocí vazníků

Pokud víte, že vaše stavba je na kotvení ideálně připravená, je možné jej provést několika způsoby. Jedním z nich je kotvení pomocí vazníků, tedy nosného ráhna a chemické kotvy. Takové kotvení se provádí vyvrtáním dostatečně dlouhé díry přímo do fasády, umístěním chemické kotvy a zasunutí vazníků.

Jak ukotvit pergolu do zateplené fasády?

Pokud se kotví do zateplené fasády, je nutné použít delší tyče a vrtat hlouběji. Vždy se ale tento postup provádí až po dokončení fasády a zateplení. Pokud jste tedy v průběhu stavby, můžete ji v klidu dokončit a poté se vrhnout na řešení kotvení pergoly.

Majitelé domků touží po uchycení pergoly k domu nejčastěji z estetických nebo finančních důvodů, přičemž taková pergola je levnější než samonosné pergoly, které se kotví do země. Kvůli častým komplikacím s kotvením pergol přímo k domu se velmi často sahá po samonosné pergole, která se následně uchytí k domu. Co to znamená?


jak-kotvit-pergolu-zasklena-hlinikova-pergola-stobag-terrado

Bezúdržbová hliníková pergola TERRADO, která je kotvená přímo na fasádu rodinného domku. Zdroj: Sun System

Samonosné pergoly se kotví do země a jsou stabilnější

Samonosná pergola je taková, která má sloupy i na straně u domu. Postaví se tak na všechny 4 nohy, ty se zakotví do země a poté se pergola jen přichytí k domu. Dělá se to hned z několika důvodů:

  • Toto řešení dovolují všechny typy staveb.
  • Pergola je více stabilní než při samotném kotvení k domu.
  • Sloupy u domu mohou napravit problémy s nerovností zdí. Často se stává, že zeď domu není dokonale rovná. Pokud se k ní přichytí rovný sloup, stane se jí podpěrou a vybalancuje problémy, které by nerovnosti mohly způsobit.
  • Samonosnou pergolu je možné zasklít nebo do ní instalovat screenové rolety. Můžete ji tedy mnohem jednodušeji připravit na zimu. V zasklené pergole lze trávit i dlouhé zimní a podzimní večery. Screenové rolety zase chrání proti silnému slunci v létě a jsou tedy oblíbeným doplňkem. Do kotvené pergoly je jejich instalace nemožná.

jak-kotvit-pergolu-hlinikova-pergola-s-roletami-placeo

Bezúdržbová bioklimatická pergola PLACEO je samonosná. Instalována je však velmi natěsno k domu tak, aby se předešlo zatékání vody na terasu. Zdroj: Sun Systém

Obáváte se samonosných pergol? Není důvod!

Při stavbě samonosných pergol se objevuje několik obav. Nejčastěji je to obava ze zatékání vody mezi sloup a dům. Tento problém se řeší přitáhnutím sloupů k fasádě domu velmi natěsno. A pokud takové řešení možné není, instaluje se nad sloupy hliníkový profil, který vytvoří okap a vodu do tohoto prostoru nepustí, čímž se zamezí narušování materiálů.

Další obava je o estetickou stránku takové pergoly. Někteří majitelé domků si představují, že jim sloupy nebudou nijak narušovat fasádu a pouze se k ní ukotví střecha. Sloupy se ale vždy volí tak, aby k domu stylově seděly, a umísťují se na místa, kde nebudou ničemu překážet. Stavební firma vás určitě nebude nutit, abyste si postavili sloupek před okno nebo na jiné nevhodné místo. Abyste byli s výsledným vzhledem pergoly spokojeni, můžete volit z několika druhů pergol. Klasické dřevo nebo i futuristické pevné hliníkové pergoly se nabízejí v mnoha barevných provedeních.

Se samonosnou pergolou máte tedy vždy variantu, jak postavit pergolu přímo k domu, i když vaše stavba nemá zrovna vhodnou izolační vrstvu nebo stavební materiál.

sunsystem

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě SUN SYSTEM, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil SUN SYSTEM nebo web sunsystem.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu SUN SYSTEM a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (4 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace