MK ROLETY 4 minuty

Chystáte se ke koupi venkovních žaluzií, ale nemůžete se stále rozhodnout, zda jsou pro vás ty pravé ořechové? Nebo jestli vůbec budou vhodné pro vaše životní podmínky? O pár řádků níže vás seznámíme se všemi výhodami i nevýhodami, díky nimž bude vaše rozhodnutí jistě mnohem snazší.

Výhody a nevýhody venkovních žaluzií

V čem vynikají?

Venkovní žaluzie jsou báječné v jedné zásadní věci. Nemusíte se o ně takřka starat. Jedinou komplikovanou činností, kterou musíte vyvinout, je otření prachu v případě, že žijete u rušné silnice, kde se neustále hromadí špína a nečistoty. Venkovní žaluzie jsou zároveň i vašimi pomocníky při termoregulaci domova.

Při parných dnech je prostě zatáhnete a teplota v domě zůstane nižší než venku, zatímco v zimě naopak díky žaluziím udržíte teplo uvnitř domu. Tento „drobný“ venkovní doplněk dokonale přispívá k vašemu komfortu doma a pro milovníky designu je velkým plusem i práce architektů a projektantů, kteří se na tvorbě venkovních žaluzií podílejí a navrhují vzhled, barvy či použité materiály. Máte tak příležitost výběru z nepřeberného množství druhů přesně pro vás a váš dům.

Design je vhodný pro všechny architektonické styly. Příjemným zpestřením využití venkovních žaluzií je možnost jejich roztažení při otevřených oknech. V létě tak čerstvý vzduch proudí domem, ale ostré sluneční paprsky zůstanou venku. Příjemná je též eventualita naklápění lamel. Světlo pohodlně odklopíte ven nebo naopak dovnitř, a to v takové intenzitě, jaká vám vyhovuje. Vlastnost, jež též nabízí více variant, je ovládání venkovních žaluzií jako takové. Ovládat a nastavovat je můžete motoricky, dálkovým ovládáním, ručním klikovým mechanismem nebo třeba skupinovým ovládáním nasměrovat více žaluzií.

Klady ve zkratce:

  • termoregulace domova
  • mnoho variant designů
  • bezúdržbové
  • různé druhy ovládání

Co postrádají?

Venkovní žaluzie však mají i několikero nevýhod. První a celkem nepříjemná z nich je hluk. Pokud žijete „na širé pláni“, kde to často fučí, až se stromy sklánějí k zemi, žaluzie pro vás nejsou právě nejvhodnější, protože lamely se při takovém počasí polámou a navíc dělají obrovský hluk nárazy do oken.

Žaluzie tedy za špatného počasí musejí být vytaženy, čímž častokrát nemohou plnit svou funkci. Krycí plech žaluzií, jenž je jejich součástí, zabírá nad oknem hodně místa a bývá nevzhledný. Pro někoho může být též nesympatické, že venkovní žaluzie nezaručují stoprocentní tmu. Pokud patříte mezi milovníky absolutní temnoty, nepořizujte si venkovní žaluzie na okna ložnice nebo do pokojů, kde chcete spát. Měsíční svit pronikne dovnitř.

Venkovní žaluzie se nedají považovat ani za bezpečnostní prvek, protože neoplývají možností připevnění zámku a tedy vnějšího uzamknutí oken. Žaluzie jsou méně odolné a hůře se čistí kvůli jednotlivým lamelám. A i přesto, že nevyžadují žádnou speciální péči, při úklidu nad nimi strávíte značné množství času.

Zápory ve zkratce:

  • náročný úklid
  • nevhodné pro ložnice
  • neposkytuje absolutní tmu
  • hluk za větru
  • polámané lamely při velkém větru
  • nevzhledný krycí plech
  • žádná bezpečnost

Jak to s nimi tedy je?

Závěr pro venkovní žaluzie je takový, že nejsou vhodným kandidátem. Ideální jsou do teplých krajin, kde využijete naklápění lamel nebo stínění přes den spojené s prouděním čerstvého vzduchu. Pro naše horské podmínky jsou ale nevhodné, neboť zde často fouká silný vítr.

Naopak své uplatnění mohou najít v nížinách Moravy či v Polabí a pochopitelně ve městech s hustější zástavbou. Velkým konkurentem jsou venkovní rolety, které žaluzie v mnoha ohledech převyšují. Mají mnoho kladů, ale postrádají přednosti venkovních žaluzií. Proto je velice důležité, co každý zákazník preferuje. Někomu záleží na ceně, někomu na designu, jinému na funkčnosti a jinému zase na různých vychytávkách. Jedno je jisté: možností je spousta, ale každý si vybere to svoje. A my vám rádi pomůžeme.

MK_LOGO

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě MK ROLETY, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil MK ROLETY nebo web mk-rolety.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu MK ROLETY a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (12 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace