PKS okna 3 minuty

Pro správné posouzení kvality výrobku a jeho ceny je vhodné mít nastudované základní parametry plastových oken, které určují jejich užitnou hodnotu a které se u jednotlivých modelů mění společně s cenou. Není velkým překvapením, že se na diskusních fórech a od různých „znalců“ dozvíte matoucí a nepřesné informace, a to zejména o parametrech, které v průběhu vývoje technologií od minulého století přestaly být pro kvalitu plastových oken určující a které se tak ztratily i ze závazných technických norem.

Důležité parametry plastových oken

Je zdroj informací solidní?

Stejně jako ve všech dalších odvětvích lidské činnosti, i v oblasti výroby oken narazíte na firmy poctivé a méně poctivé. Jak potom věřit informacím, které vám sděluje někdo motivovaný také ziskem? V případě firmy PKS okna a.s. můžete důvěryhodnost informací posoudit pohledem na historii a tradici naší značky, případně podle množství realizací v našich referencích.

Vyplatí se okna na míru, nebo hotová okna standardních velikostí?

Plastová okna typizovaných velikostí si získají své zákazníky pořizovací cenou, která bývá zpravidla nižší a celý proces nákupu oken tak jednodušší. O to složitější ovšem bývá jejich instalace do okenního otvoru. U novostavby přirozeně můžeme okenní prostupy připravit na přesný rozměr, ale u rekonstrukcí starších domů nezřídka musíte sekat nebo dozdívat. Bez ohledu na to, jak necitlivé zásahy do vzhledu fasády tím u starších budov nastanou, může být právě související zednická práce dražší než rozdíl do pořizovací ceny kvalitních oken přesně na míru.

Nejdůležitější parametry nových oken

Máte vybraného solidního dodavatele a sledujete výpis produktů. Podle kterých parametrů si nakonec plastová okna vybrat tak, aby cena a vlastnosti odpovídaly vašim potřebám? Sledujte především tyto:

Součinitel prostupu tepla a počet komor

V nedávné minulosti byl počet komor základním měřítkem jak tepelně izolačních vlastností, tak i pevnosti okenního profilu. Kvalitnější, než první plastová okna s čtyřkomorovým profilem, byla okna s pěti nebo šesti komorami, přičemž hon za co nejlákavější nabídkou vedl některé výrobce až k osmi komorám. Určující pro kvalitu zateplení je nicméně hodnota součinitele tepelné prostupnosti U uváděná s koeficientem – Uf pro rám, Ug pro samotná skla a Uw pro celé okno. Platí, že čím nižší je číslo, tím lepší jsou izolační vlastnosti okna a zpravidla i vyšší cena výrobku.

U počtu komor se dnes setkáte téměř výhradně s číslem pět nebo šest a pro orientaci v kvalitě výrobků (stejně jako pro pevnost a stabilitu rámu) je to již podružná informace, která je díky pokročilým technologiím dána řadou dalších skrytých vlastností a garantována solidní značkou.

Stavební hloubka oken

Šířka rámu okna (ve směru z místnosti ven) se po letech vývoje ustálila na hodnotách mezi cca 70 a 85 mm v závislosti na počtu komor a použitém zasklení. Širší okenní profily mají zpravidla lepší tepelně izolační vlastnosti a používají se pro osazení izolačních trojskel, zatímco levnější plastová okna se dvěma skly si často vystačí se stavební hloubkou kolem 70 mm. Otázka pevnosti okenního profilu je pak díky rozvoji moderních technologií opět zajištěna skrytými konstrukčními prvky a nezáleží apriori na stavební hloubce profilu.

Zdroj obrázků: https://www.pksokna.cz/.
pkslogo

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PKS okna, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil PKS okna nebo web pksokna.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PKS okna a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace