5 minut

Ne nadarmo se říká, že není nad přirozené světlo a prosvětlenou místnost, ať už pracovní či obytnou. Z tohoto důvodu se za posledních 10 let v oblasti vývoje světlíkových systémů v návaznosti na přísnější energetické normy, regulaci větrání, nové typy střešních plášťů, hluková izolace či stínění a ochranu proti hmyzu posunul sektor střešních světlíků značným tempem dopředu.

Střešní světlíky, jaké vybrat?

Základní rozdělení světlíků:

Podle otevírání – fixní a otevíratelné

Typ fixní neboli pevný se nedá otvírat a světlík tak zůstává pouze statickým prvkem pro prosvětlení prostoru. U tohoto typu světlíku je nutné mít v místnosti vyřešenou výměnu vzduchu jiným způsobem. Otevíratelné světlíky jsou typy světlíků, které lze mechanicky (tyčový závitový otvírač nebo elektrický světlíkový otvírač a zavírač řetězový, viz níže) otevírat a umožnit tak intenzivní výměnu vzduchu nebo i následný vstup do prostoru přes světlík (v případě revizních šachet).

Podle rozměrů – typizované (bodové) a zakázkové

Typizované neboli bodové rozměry světlíků vychází s obvyklých standardů rozteče krokví či složení střešní skladby pro jednoduchost integrace. Mají tvar nejenom čtverců od 60×60 cm po 150×150 cm, ale i obdélníků jako 60×150 cm a další. K dispozici jsou i kruhové průměry světlíků od 40 cm po 1 m. Záleží na investorovi, jaký rozměr mu bude nejvíce vyhovovat a jaký bod (prostor) bude chtít zaplnit denním světlem.

Zakázkové světlíky jsou budovány dle stavební projekce a norem pro daný typ a účel stavby přímo na zakázku, a to převážně z lehké termoizolační hliníkové konstrukce a polykarbonátového plného či dutého opláštění či bezpečnostního izolačního skla o síle 6 – 16 mm. Rámové nosné či izolační obložení může být vyhotoveno z PUR desek o vysoké hustotě (350 kg/m³ či více) a pevnosti.

Výsledek obrázku pro střešní světlíky

Teplená a vodní izolace

Klíčovým faktorem při pořizování světlíků je jejich tepelná izolace, která musí umět zabránit vzniku kondenzátu na vnitřní straně světlíku a nesmí dovolit propuštění vodního sloupce do pláště střechy či interiéru. Mnoho výrobců tak začalo vyrábět kompozitní rámy (plastový profil s izolační výplní PUR či EPS) s možným venkovním oplechováním či manžetou, nebo skrytě integrované rámy do křídel pro pohledové aplikace. Cílem bylo dostat součinitel tepelného prostupu pod 1,3 UwK a níže.

Napojení na střešní konstrukci (otvor) je klíčové a mělo by se provádět při teplotách nad 10 °C. Na povrchu střešního otvoru by neměl být žádný nerovný či starý díl původní krytiny, pro ideální napojení lemu rámu se střešní konstrukcí a jeho přeplátováním PVC hydroizolační folií s bitumenovým ošetřením spojů až po okraj samotného rámu, pod okapnici.

Po ukončení instalace se doporučuje test simulací vodního slupce hadicí z vodovodního řádu pro ověření hydroizolačních schopností (dříve, než začne opravdu pršet). 

Výsledek obrázku pro napojení světlíku

Kopule a její funkce:

Kopule má několik funkcí, které na první pohled nejsou známé. V první řadě má zabránit držení sněhu pro možné stínění do interiéru na povrchu světlíků a tím pádem snižuje budoucí sněhovou zátěž a nenamáhá tak rámovou ani křídlovou konstrukci. Další funkcí je termoizolační efekt, kdy jako vícevrstvá či dodatečná instalace kopule na světlík umožní snížení tepelného prostupu tepla jak do interiéru, tak i ven, a zbytečně nepřehřívá vnitřní prostor. V případě instalací mléčných či opálových kopulí z plného polykarbonátu je možné využívat i stínící funkci u přímého světla nebo nežádoucích okolních pohledových vlivů.

kopule-heatstop-rosa-1103×1083

Vnitřní stínění a ochrana proti hmyzu

Stínění a ochrana proti hmyzu je opomíjenou částí při instalaci světlíků. Dopředu je totiž nutné počítat s elektrickým napojením pohodnu roletového systému (látkového nebo žaluziového) a u otevíracích světlíků také s elektrickou rolovací sítí proti hmyzu se světle šedou síťovinou pro větší světelnou propustnost. Pokročilé systémy automatizace budov mohou navázat vnitřní stínění na ovládání pomocí venkovních čidel slunce/vítr pro lepší termoregulaci.

C-20140220_151245

Elektrické vs. Manuální otvírání

Otevírání světlíků je možné řešit dvěma způsoby, a to manuálně pomocí závitového tyčovo-klikového ovládání (viz obrázek níže), nebo může být navázán pomocí řetězového elektrického pohonu i na plnou automatizaci budovy (řízená výměna vzduchu, inteligentní uzavírání v případě blížícího se deště – čidlo déšť/vítr, bezpečnostní uzavření v případě uzamčení budovy a alarmu) atd.

Pokud ovšem světlík slouží i jako průchozí prostor, je nutné instalovat dle váhy a rozměru křídla buď manuální pístové otvírání, nebo pneumatické otvírání s pohyblivým ramenem pro otevření a udržení křídla v poloze 90 °C až 180 °C v závislosti na výšce manžety, kopuli a okolním prostoru.


Související obrázek



Související obrázek







Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace