3 minuty

Pokud se chystáte měnit okna a uvažujete právě o zmiňovaných kastlových oknech, položte si otázku, zda je rozumné uvažovat o tradičních typech oken na místě, kde vám to nenařizují památkáři a jde vám vysloveně pouze o estetický dojem, jelikož právě zmiňovaná kastlová okna jsou vyžadována pouze v památkově chráněných oblastech. 

Kastlová okna a jejich typy

Kastlová okna jsou osazována především do památkově chráněných lokalit historických měst, jako jsou Praha, Brno, Plzeň či Beroun. Použít se dají také například do srubů, venkovských statků či dřevěných novostaveb. Kastlová okna vám nabízí dlouhou životnost, ověřenou kvalitu, vyšší akustické a tepelně-izolační vlastnosti v porovnání s běžnými plastovými okny. Pokud chcete zvýšit tepelnou izolaci u kastlových oken, doporučujeme vám využít izolační dvojskla.

Pokud se ptáte, proč se vlastně jmenují kastlová okna kastlová, důvod je velmi prostý: křídla kastlových oken spojuje tzv. kastle neboli prkno. Kastlovým oknům se mnohdy říká i okna kastlíková. I s tímto pojmem se můžete na trhu setkat.

Vnější křídla se u kastlových oken otevírají dovnitř nebo ven. Porovnáme-li kastlová a špaletová okna, tak první zmíněný typ oken má lepší izolační vlastnosti a je tedy z ekonomického hlediska výhodnější. Kastlová okna jsou modernější a tradiční variantou oken špaletových.

Kování pro kastlová okna

Pro zachování dobového vzhledu u kastlových oken nesmíme opomenout také nakování ve stejném duchu. Na trhu jsou nabízeny tyto typy kování jako jsou olivy, dorazy, rozvory, obrtlíky nebo záskočky. Do této kategorie se také zařazují háky na otevírání křídla ven. Při výrobě oken je dohlíženo, aby panty a rozvory byly co nejvíce přizpůsobeny oknům v původním vzhledu.

Výsledek obrázku pro kastlova okna typy

VÝHODY kastlových oken

  • výborné tepelně-izolační vlastnosti
  • zvukově-izolační vlastnosti
  • okna se nerosí, dobře těsní
  • pěkný a stylový vzhled
  • dlouhá životnost

TYPY kastlových oken

Kastlová okna HISTORICAL

Okna jsou používána v nejpřísněji chráněných památkových zónách. Okna jsou přesnou replikou původních a historických oken. Při výrobě jsou zachovány původní postupy i materiály.

Kastlová okna STANDARD

Tento typ oken patří mezi nejoblíbenější mezi zákazníky. Využití nacházejí v památkově chráněných objektech s použitím dvojskel. Venkovní strana oken je přesnou replikou původních oken. Z vnitřní strany jsou křídla osazena dvojskly, která splňují kvalitu oken. Výhodou těchto oken jsou dobré izolační vlastnosti a cenová dostupnost.

Kastlová okna COMFORT

Okna, jež jsou doporučována do památkově chráněných objektů, a to díky tomu, že je okno z venkovní strany replikou okna původního. Jelikož jsou okna finančně dostupná, jsou zajímavou alternativou pro památkový úřad. Okna disponují výbornými tepelně izolačními vlastnostmi.

Kastlová okna EFFECTIVE

Vyznačují se výbornými tepelně izolačními vlastnostmi, protože jsou zasklena dvojsklem i ve venkovních částech okna. Z důvodu dvojitého zasklení se tento typ oken nedoporučuje u památkově chráněných budov. Dvojskla jsou použita i ve venkovním zasklení, což zabraňuje srážení vody na křídlech. Tím je šetřena dřevěná část oken.

Kastlová okna PREMIUM

Okna disponují vysokými izolačními vlastnostmi. Okna jsou kombinací dřevěných Eurooken a tradičních kastlových oken.

Kastlová okna DECIBEL

Tento typ oken se doporučuje k frekventovaným silnicím, železnicím, letištím či nádražím. Okna zachovávají původní historický vzhled zvenku a tím mohou být osazeny v památkově chráněných budovách.

V některých památkových zónách jsou kastlová okna požadována. Jejich schválení má na starosti Úřad památkové péče. Typy nynějších oken dokonale zapadnou do historických center ve městech. 

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace