PRAMOS, a.s. 4 minuty
Selský rozum zpravidla velí, že zednické a montérské práce není radno dělat v zimě. Možná vás proto překvapí, že zrovna sjednáním montáže plastových oken na podzimní nebo zimní měsíce nejen že nic nepokazíte, ale ještě získáte řadu výhod.
Proč se nebát zimní montáže plastových oken?

Výměna oken v zimě? Ano!

Důvodem, proč všechny stavby na podzim vždycky usínaly zimním spánkem, nebylo ani tak pohodlí přítomných zedníků, jako spíš technologické problémy s nízkou teplotou, častými dešti a fyzikálně chemickými vlastnostmi stavební chemie.

Podobně jako v řadě dalších odvětví se ale vývoj nezastavil a tak je možné stavební práce s přihlédnutím k určitým omezením provádět celoročně. A týká se to samozřejmě i instalace plastových oken.

  • Plastová okna je možné instalovat i při teplotách do –10 °C.
  • Jedno okno je zpravidla vyměněné za 2 hodiny, tepelné ztráty objektu jsou tak přijatelné.
  • Montéři jsou vybaveni průmyslovými vysavači a i v zájmu vlastní práce se v místě okenního otvoru snaží prašnost redukovat na minimum.
  • Během zimních měsíců jsou na montáž oken výrazně kratší čekací lhůty.

Dvě hodiny a dost, víc nevětráte

Naprosto přirozená je obava z průvanu během výměny oken – vždyť přesně kvůli zamezení tepelným ztrátám se stará okna mění za nová. Vybourání, hrubý úklid prachu a suti a instalace nového okna zabere při standardních podmínkách zhruba dvě hodiny. Pokud na tu dobu vypnete topení, finanční ztráta je zanedbatelná.

Kdo někdy sáhl pod omítku v historické budově, ví, že má každá stěna svůj příběh. Jedině při výměně oken ve starých domech tak může nastat, že byla stará špaletová okna dozděna tak nesourodou a nesoudržnou směsí, že může výměna oken trvat déle.

Zavřete dveře a ostatní okna

Bez průvanu je výměna vzduchu v bytě pomalá a neúčinná. A naopak když je potřeba zamezit úniku tepla zejícím okenním otvorem, stačí ve zbylou dobu okna zavřít (stejně jako dveře do místnosti). Byt tím uchráníte nejen před promrzáním, ale třeba také před zbytečným rozfoukáním prachu.

Nízké teploty nevadí

Za dob našich dědů a otců byla mokrá stavební práce při teplotách kolem nuly tabu. Omítky se míchaly na místě z písku, vody, vápna nebo cementu a jejich správné zrání a schnutí bylo závislé na momentálním počasí víc než letní dovolená u moře.

V dnešní době výrobce garantuje u malty a omítkových směsí stoprocentní spolehlivost i do zmíněných –10 °C. A vzhledem k mírným zimám posledních let tak není důvod přerušit zednické práce na víc než jeden až dva týdny v roce. Utěsnění plastového okna ve stavebním otvoru probíhá PUR pěnou, která nízkým teplotám odolává, samotné zednické zapravení ze strany místnosti potom přirozeně probíhá v teple, i když venku mrzne.

Z vnější strany mohou nastat komplikace pouze na historických objektech, kde je vzhledem ke skladbě vnější fasády nutnost dodržet dobové pracovní postupy. Stejně tak je možné v zimních měsících po výměně oken i vymalovat, moderní barvy schnou dobře a jediné, co vás čeká, je nutnost zatopit a vyvětrat.

Kratší čekací lhůty

Důvodů, proč se do výměny oken pustit v zimních měsících, může být hned několik. Může to být blížící se termín pro získání dotací, záměr překvapit manželku, až se vrátí z lázní, ale tím nejlepším jsou hlavně krátké čekací lhůty – a to jak ve výrobě, tak při montáži.

Montéři v bytě, prach a nepohodlí – to jsou negativní stránky každého stavebního zásahu, jedno jestli opravujete koupelnu nebo měníte okna. Provedení montáže během zimy na tom už zdaleka tolik nezmění. Ba co víc – šetřit náklady na vytápění začnete už v době, kdy je to nejvíc potřeba, a na jaře můžete klidně začít s velikonoční výzdobou, protože budete mít náročný projekt dávno z krku.

pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (20 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace