7 minut

Kam se ubírají nejnovější styly? Situace a možnosti v oblasti interiérových dveří se postupně mění. Jaké jsou tedy jednotlivé trendy a čím se nechat inspirovat?

Moderní trendy v interiérových dveřích

Pro začátek doporučujeme vybírat interiérové dveře hned jak začnete řešit stavbu nebo rekonstrukci. Dveře jsou totiž neprávem často velmi opomíjeným prvkem interiéru, přesto je však jejich dopad na využití prostor, design nebo další funkce domu či bytu nezanedbatelný. Navíc některé provedení vyžadují větší stavební úpravy, popřípadě volbou vhodně prosklených dveří dokážete hravě dostat více přirozeného denního světla tam, kde by to s plnými dveřmi nebylo možné. Správné dveře zkrátka dokáží snadno proměnit design interiéru a způsob, jakým používáte jednotlivé prostory.

Funkce

V dnešní době již nemusíte mít jeden druh dveří všude v domě. Pokud tedy vybíráte dveře nové, doporučujeme přihlédnout k dalším funkcím, které budou plnit. Použijte takové druhy, jež budou na svém konkrétním místě vašim nárokům a požadavků nejlépe vyhovovat. Zvažte proto předem, kde v domě bude přínosem například protihlukové provedení, nebo kouřotěsné dveře hodící se třeba pro oddělení garáže. Další novinkou jsou klimatické dveře, jež budou lépe zvládat oddělit dvě prostředí s rozdílnými teplotami a vlhkostí, aniž by trpěly. V koupelně je dále vhodné použít dveře voděodolné, protipožární (například do technických místností s topením) atd.

Provedení

Jak se doba změnila, tak i oblíbenost způsobů otevírání dveří prochází vývojem. Jednoznačně se dá říci, že stále častěji jsou oblíbené posuvné dveře na stěnu, jenž jsou úsporné a nenáročné na stavební úpravy. Na oblíbenosti získává popřípadě i varianta, jež se dokáže zasunout do pouzdra ve stěně a nezabírá tak ani o trošku více místa, než je nutné. Posuvné dveře se navíc vyrábějí i ve verzi, kdy jsou pomocí mechanismu spojeny obě křídla a vy proto můžete zavírat obě zároveň, a to jak ručně, tak i elektricky. Proč si proto nedopřát komfort, který známe například z obchodů, i ve svém obývacím pokoji, neboť právě pro obývací pokoje může být posuvný systém výhodný z důvodu vyššího pohybu osob. Je zkrátka snazší mít širší dveře, které v případě potřeby prostě necháte otevřené, aby nikde nepřekážely.

Místo navíc dokáže ušetřit i skládací provedení, harmonikové, teleskopické, posuvně-otočné a podobně. Zkrátka možností je spousta. Chcete například dveře do kuchyně otevřít jen loktem? Nebojte si pořídit dveře kyvné, které dokáží zpříjemnit pohyb mezi jídelnou a kuchyní. Většinou se také interiérové dveře dnes už nevybavují prahy – stávají se bezbariérovými. Pokud však u některých dveří přeci jen nechcete mít opravdu žádnou mezeru mezi dveřmi a podlahou, můžete si zvolit model s mechanickým prahem, který je už jejich součástí. Umísťuje se na spodní stranu dveřního křídla, a když dveře zavřete, práh se vysune a utěsní zmiňovanou mezírku.

Další možností, jak využít moderních trendů, je nyní velice oblíbená novinka, která koresponduje s tím, jak moderní design směřuje k čistým liniím a co největší jednoduchosti. Dnes zkrátka designu vévodí jednoduchý, minimalistický a nadčasový styl. Výsledkem je, že i při upevnění dveří se objevuje snaha, aby nebyly vidět panty – zkrátka aby dveře a stěna tvořily jednotnou linii. Jedná se o tzv. bezfalcové provedení. Pokud půjdeme tímto směrem ještě dále, narazíme pak na velice moderní a stylové řešení dveří bez zárubní, kdy jsou zárubně skryté v sádrokartonu nebo ve zdi, takže vzniká dokonalý a ničím nerušený celek. Trendem je použít bílé dveře, které pak zkrátka elegantně splývají na bílé stěně. Nebo je můžete polepit tapetou stejně jako ostatní stěny a jednota je zaručena. 

Další velice důležitou novinkou jsou dveře, jež sahají až ke stropu. Český standard pro dveře je sice „jen“ 197 cm, to ovšem v žádném případě neznamená, že by nebylo možné mít dveře mnohem vyšší. Novým a výrazným prvkem v bytové architektuře se stávají dveře na celou výšku obytných místností. Stropy mezi místnostmi jsou pak průběžné, linie dveří v zárubních čisté a efektní. Takové dveře působí prostě impozantně, a proto jsou vysoké dveře stále žádanějším designovým prvkem interiéru. Přitom ale nejde jen o nejnovější výstřelek designérů; dveře ke stropu jsou použity například i v brněnské vile Tugendhat z roku 1930 a i tam dodnes vypadají prostě skvěle.

Materiály a design

Velmi záleží na tom, jak bude interiér zařízen. Jestli bude moderní, klasický, rustikální nebo v nějakém jiném konkrétním stylu. Nesmíme také zapomínat na funkčnost a dobře promyslet například osazení skly. Celkově se dá říci, že alespoň drobné prosklení je dnes použito na většině nově pořizovaných zakázek a je v poslední době velice oblíbené. Nicméně lze snadno zajít dále a pořídit si například celoskleněné dveře. Funkce, styl a odolnost je tu dána materiálem. Plně průhledné dveře dodají prostoru na velikosti, jen průsvitné zase světlo do míst, kam by se samo nedostalo, ale přesto udržují soukromí. Sklo zkrátka funguje a vypadá skvěle, navíc je velice odolné a bezpečné. Z hlediska designu lze použít nejrůznější barevné varianty a dekory. Pokud byste navíc chtěli vlastní, skutečně originální motiv, lze dokonce použít speciální techniku, kdy se zalaminuje mezi dvě skla jakákoliv předloha, jež výrobci dodáte, což umožní digitální tisk vlastně libovolného obrázku.

V klasických či rustikálních stylech dnes vévodí trendům výrazné dřeviny. Nejen tradiční české, ale i exotické jako například padouk, wenge či zebrano. V tomto dekoru je možno využít i velice odolného laminátu. Jasný trend je potom jednoznačně vysoký lesk. U tohoto provedení se nabízejí rovněž dekory imitující kámen, beton, stěrku nebo třeba i plech. U lakování zase můžete využít neuvěřitelně široký výběr barevných tónů. Barev se nemusíte bát a neplatí, že všechny dveře musí mít jen jednu barvu. V oblasti kování se nově také výrazně prosazuje rozetové kování místo celistvého štítku. Navíc se v poslední době upouští i od spodních rozet, takže pokud nepotřebujete bezpečnostní kování nebo zámek do dveří, může zůstat pouze klika.

Ovšem pořídit si můžete třeba i kliku, která, stejně jako zmiňované zárubně, splývá s designem dveří, a tak se stává téměř neviditelnou v souladu s už zmiňovanou jednoduchostí a minimalismem. Tomu bývá podřízeno i zdobení, kde je trend použít ho jen v omezené míře a pouze jednoduché styly, stejně jako u klik a dalších doplňků. Z těch za zmínku určitě stojí výklopné háčky, na které můžete zavěsit třeba klíče. Do dětských pokojů se pak bude hodit úprava, při které lze dveře použít jako tabuli, a to i magnetickou. Ke zvýšení praktičnosti můžete klidně také jednu stranu dveří použít jako zrcadlo například v chodbě.

Zkrátka možností je v dnešní době nepřeberné množství. Proto dveře hlavně nepodceňujte, nebojte se použít nové postupy a barevné nebo materiálové kombinace. Dveře konec konců používáte každý den.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (14 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace