6 minut

Střešní okna patří v dnešní době mezi vyhledávaná řešení pro maximální využití podkrovních prostor, které lze proměnit v kanceláře, dětské pokoje, relaxační místnosti či ložnice. Dalších různých způsobů využití přitom může být nesčetně – záleží vždy pouze na naší fantazii, prostoru a financích.

Střešní okna a jejich materiály

Před zvolením správného typu střešního okna si musíme především uvědomit funkci, kterou nám nabízí. Správně zvolené střešní okno nám dostatečně prosvětlí interiér, zabezpečí výměnu vzduchu a v neposlední řadě nám poskytne výhled, pročež je střešní okno často voleno i do půdního obytného prostoru.

Střešní okna mají řadu výhod, o které se s vámi podělíme. Patří mezi levná řešení využití půdních prostor, dobře propouští světlo do místnosti oproti například vikýřům, nebo disponují dobrým odvětráváním a tepelnou izolací. Důležité je však také zmínit fakt, že právě střešní okna jsou vystavena přímým povětrnostním působením a velkým tepelným rozdílům.

Pro větší přehlednost ještě uvádíme několik podstatných informací ohledně výhod a nevýhod střešních oken:

Výhody střešních oken

  • přivádějí více světla do půdních prostor
  • nabízí levnější variantu ve srovnání například s vikýři
  • působí nenápadným vzhledovým dojmem

Nevýhody střešních oken

  • náročnější na údržbu
  • v zimním období není skrze sníh vidět ven
  • přehřívání interiéru v letním období
  • při dešti se okno nesmí otevírat

Způsoby otevírání střešních oken

Střešní okna můžeme otevírat nejčastěji způsoby, které jsme níže popsali. Záleží však převážně na tom, který způsob přiroste víc k srdci právě vám, a který se bude nejlépe hodit pro daný stavební prostor.

Kyvná okna

Jsou nejlépe využitelná v prostoru, kde lze na horní madlo snadno dosáhnout. Patří mezi nejpoužívanější a nejlevnější řešení. Jelikož se křídlo rámu otáčí na středovém čepu, lze okno při mytí přetočit vnějším sklem do místnosti. Kyvná okna se pyšní tím, že pod oknem lze maximálně využít daný prostor. Oproti tomu za jejich nevýhodu lze považovat fakt, že vyklopené křídlo okna může vadit nejen ve výhledu, ale také omezovat prostor v interiéru.

Výklopně kyvná okna

Tento typ oken je vhodným řešením pro okna s mírným i s větším nakloněním střechy. Okna se otevírají směrem ven a doporučují se v místech, kde je k oknu umožněn volný přístup. Nevýhodou těchto oken je vyšší pořizovací cena, proto jsou okna méně používaná.

Výsuvně kyvná okna

Charakterizují se tím, že mají posunutou okenní osu rotace do své horní třetiny. To oceníte zejména v případě mytí oken, neboť se k nim snáze dostanete. Tento typ okna nám nebrání ve výhledu, poněvadž se při kyvném pohybu současně vysune směrem ven z místnosti.

Střešní okna s bočním otevíráním

Tento typ oken se doporučuje v případě potřeby výstupu na střechu.

roof-885780_1920

Materiál střešních oken

Střešní okna se mohou také dělit podle použitého materiálu, ze kterého jsou vyrobena, a to na okna dřevěná a okna plastová. Každý typ oken má přitom opět své výhody i nevýhody:

Dřevěná střešní okna

Patří mezi nejvyhledávanější a tím pádem i nejpoužívanější střešní okna co se týče materiálu. Dřevěná okna se využívají především do obývacích pokojů, ložnic, pracoven či dětských pokojů. K výrobě se nejčastěji používá borovicové dřevo, které je kvalitou nejvhodnější, dále se může používat například i dřevo smrkové. Pokud bychom chtěli využít střešní okna do prostoru s vyšší vlhkostí, jako jsou například koupelny či kuchyně, opatřují se profily speciálně voděodolnými barvami či jsou profily poplastovány, jelikož dřevo jako přírodní materiál má sklon k napadání houbami a plísněmi ve vlhkém prostředí.

Výhody dřevěných střešních oken

  • vysoká životnost
  • bezpečnost a funkčnost
  • přírodní vzhled
  • vysoká kvalita a pevnost

Plastová střešní okna

Díky zvolenému výrobnímu materiálu jsou ideální volbou pro vaše okna. Vyznačují se snadnou údržbou a odolností proti napadení plísněmi a houbami, díky čemuž se plastová okna doporučují do prostorů se zvýšenou vlhkostí. Využívají se proto hlavně v koupelnách, kuchyních, sklenících či bazénech. Bohužel i přes svá pozitiva patří plastová střešní okna k méně využívaným.

Výhody plastových střešních oken

  • bezúdržbovost
  • barevná stálost
  • výborné tepelně izolační vlastnosti
  • neomezená životnost
  • nižší pořizovací cena

Údržba střešních oken

Pokud se ptáte, jak náročná je údržba střešních oken, určitě vás potěšíme odpovědí, že ve skutečnosti nijak zvlášť. Důležité je však ji pravidelně a každoročně provádět, aby okna plnila svoji funkci a jejich životnost byla co nejdelší.

Jelikož jsou kluzné povrchy otočného závěsu průběžně promazány při každém otevírání díky otočnému závěsu, stačí okna pouze umýt stejně jako umýváte okna klasická. Při mytí okna lze křídlo otočit o 160 stupňů, okno pak zajistíte zástrčkou a díky tomu se z místnosti snadno dostanete i k hůře přístupnému místu, tedy k jeho vnější straně. Kovové části oken jsou speciálně ošetřeny tak, aby odolávaly korozi i v extrémních povětrnostních podmínkách.

Nezapomeňte také jednou ročně přezkoumat lemování oken a odstranit z něho napadané listí a ostatní nečistoty, které se zde během roku nashromáždí. Touto údržbou zabezpečíte volný odtok stékající vody ve žlabech. Pokud máte dřevěná střešní okna, bude potřeba po přibližně dvou až sedmi letech obnovit lak. Záleží však na povrchové úpravě daného okna a zatížení vnitřní vlhkostí.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (4 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace