SUN SYSTEM 5 minut

Městské prostředí je specifické vysokou koncentrací obyvatelstva, zastavěného území a infrastruktury, díky čemuž je zároveň více náchylné ke škodám v důsledku hydrometeorologických rizik. Právě proto se ve spojitosti s klimatickými změnami měří tzv. zranitelnost městského prostředí.

Stínící technika jako současná nutnost novostaveb

Specifika zranitelnosti městského prostředí

Cílem Adaptační strategie ČR je samozřejmě tuto zranitelnost snižovat pomocí adaptace městského prostředí, což obnáší jak fyzické realizace, jako jsou zelené střechy, mobilní protipovodňové zábrany či stínění, tak i pravidelné aktualizace krizových plánů.

Vznik tepelného ostrova jako důsledek změn prostředí

Největší tlak na adaptaci městského prostředí je v oblastech tzv. tepelných ostrovů, které se týkají primárně Prahy a Brna. Jak je z názvu patrné, jedná se o takovou městskou oblast, která je výrazně teplejší. Příčinou vzniku tepelných ostrovů je vysoká hustota zástavby, průmyslová činnost i intenzivní doprava. Vzniká tak prostředí náchylné k celodenním vysokým teplotám.

termokameraFotografie z termokamery ukazující teplotu Římské ulice na Praze 2. Terč na snímku ukazuje 44,7 °C.
Zdroj: Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy

Čas na energetickou optimalizaci budov

Měnící se prostředí má samozřejmě vliv na vše kolem, tedy i na budovy. Jak u stávajících staveb, tak u novostaveb v projektové fázi je proto nutné myslet na energetickou optimalizaci staveb.

Pokud nechcete, aby v důsledku klimatických změn stabilně trpěla vaše peněženka, je nutné cílit na snižování energetické náročnosti budovy a správné tepelné zónování. Energetická optimalizace vám pomůže zejména snížit náklady na vytápění budov v zimním období a na jejich chlazení v období letním.

A jakým způsobem se budovy energeticky optimalizují? Tepelnou ztrátu lze snížit například výměnou starých oken či zateplením stěn, podlahy a střechy domu. Při komplexním zateplení budovy můžete dosáhnout úspory až 60 % na vytápění. Naopak k chlazení budovy v horkých měsících přispěje vhodná stínící technika, jako jsou venkovní žaluzie, rolety či markýzy. Úspora energie se se správným stíněním udává v rozmezí 20 – 25 % v energetické bilanci budovy.

Současné možnosti stínění u novostaveb

Protože klimatické změny nejsou žádnou novinkou, na současném trhu je již stínící technika samozřejmostí. Zejména developeři si dávají u novostaveb na stínění záležet, jelikož silně ovlivňuje poptávku a zájem o konkrétní bydlení. Stínící techniku do novostavby rodinného domu je nutné vybrat již při jejím plánování. Jednak tak bude stínění ladit s architekturou stavby, jednak se vyhnete stresujícím okamžikům, jako je například dodatečné sekání do fasády.

24_0015312Na stínící techniku je dobré myslet již při plánování novostavby.
Zdroj: sunsystem.cz

Venkovní stínění

  1. Nejpopulárnějším venkovním stíněním jsou venkovní žaluzie, které jsou nejúčinnějším prostředkem při regulaci slunečních paprsků. Největší výhodou předokenních žaluzií je polohovatelnost lamel, díky čemuž si můžete nastavit ideální propustnost světla.
  2. Dalším trendovým řešením jsou venkovní rolety. Ty vás ochrání nejen před sluncem a únikem tepla, ale také zamezí pohledy zvědavých sousedů a zvýší vaši bezpečnost.
  3. Velmi dobrou alternativou jsou také screenové rolety. Ty se od těch venkovních liší speciální látkou, která umožňuje průhled ven.
  4. Stínící technika by také měla být součástí vaší terasy. Doporučujeme zejména moderní bioklimatické pergoly, které vás ochrání před sluncem, deštěm i sněhem.
  5. Nejprodávanější je v současné době pergola s naklápěcími lamelami PLACEO od společnosti Alaris. Výrobce také nabízí boční stínění ALARIS k uvedené pergole. Jedná se o screenové rolety, které stíní, chrání proti větru a díky speciální PVC látce chrání i proti dešti.

24_001_3_1591Screenové rolety zachovají vaše soukromí i váš přehled o okolí.

Zdroj: sunsystem.cz

Vnitřní stínění

Interiérové stínění patří mezi nejpoužívanější způsoby zastínění místností zejména kvůli přijatelné ceně a jednoduché montáži. Přestože jsou klasické horizontální žaluzie z hliníku častou volbou řady domácností, existují i jiné inovativní možnosti vnitřního stínění. Alternativou jsou například látkové žaluzie či rolety, posuvné panelové stěny, záclonové žaluzie, vertikální žaluzie či dřevěné žaluzie.

24_001_2_2404Interiérové stínění nechápejte pouze funkčně, ovlivní také design vašeho obydlí.
Zdroj: sunsystem.cz

Aktuální dotace na exteriérové stínění

Velmi dobrou zprávou pro všechny vlastníky či stavebníky rodinných domů je možnost zažádat si o dotace na venkovní stínění, a to od 15. října 2018 až do 31. prosince 2021. S venkovním zastíněním, jako jsou rolety, žaluzie či slunolamy, můžete získat příspěvek až 1 000 Kč na m2 plochy okna. Žádost o dotaci se podává přes internet z pohodlí vašeho domova.

Stínění jako součást chytré domácnosti

Většina typů stínění, ať už venkovních či vnitřních, jsou v dnešní době k dostání s elektrickým pohonem a praktickými čidly. Pohony můžete vybírat kabelové či bezdrátové, vždy byste však na jejich použití měli myslet již v projektové fázi kvůli správné elektroinstalaci.

Moderní stínění může být také snadno součástí vaší chytré domácnosti. Stačí vybrat správný pohon a žaluzie či rolety můžete jednoduše ovládat na dálku pomocí smartphonu či počítače.

Zdroj obrázků: https://www.sunsystem.cz/.
sunsystem

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě SUN SYSTEM, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil SUN SYSTEM nebo web sunsystem.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu SUN SYSTEM a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (10 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace