PRAMOS, a.s. 4 minuty

Pokud vás mrazivý konec zimy utvrdil v přesvědčení, že by to na další topnou sezónu chtělo nová okna, nejste sami. S raketově rostoucí poptávkou v předjaří ale svoje sítě zároveň rozhodí i různí pochybní obchodníci, kteří dělají špatné jméno celému oboru.

Jak se nenechat napálit při nákupu oken?

Jak jim nespolknout návnadu a poznat skutečně kvalitní plastová okna?

Kvalitní a méně kvalitní zboží dostanete všude, jedno v jakém oboru. Zatímco v zelenině stačí trochu pečlivější pohled a u aut si můžete přečíst stohy recenzí na každý model, u plastových oken vás zase může napadnout otázka: o co mohou být horší levná okna s obrovskou jarní slevou, než ta od nějakého známějšího tradičního výrobce?

Pozor na báječné jarní slevy

Velká část obchodníků napříč všemi obory na jaře tak nějak zjistí, že se chystá nová kolekce a oni mají ve skladech neprodejné zboží. Kdo je trochu mazaný, může tak pořídit lyže za polovic v momentě, kdy akorát zmizí poslední sníh, v kurzu jsou loňské modely oblečení, počítače, mobily a prostě všechno, co rychle ztrácí módní glanc, zatímco kvalita zůstává. Jenže – patří sem i plastová okna?

Zatímco loňský model bot může stát modelku kariéru, u plastových oken takové šílenství neexistuje. Nové modely sice přicházejí, ale neznamenají okamžitý konec těch předchozích, protože se nejedná o módní záležitost. Pokud vám někdo nabízí okna za půlku nebo ještě hůř, třeba se slevou 70 %, ukazuje jenom, kolik ho asi tak stál nákup nebo výroba a na čem všem se šetřilo.

Na čem všem se dá ušetřit a kde to nechcete?

Pokud máte něco za půlku prodat, musíte to také za půlku vyrobit. Existuje celá řada více nebo méně viditelných detailů, kde se dá na konstrukci plastových oken ušetřit a kde zákazník tím pádem nedostane to, co by chtěl.

Okenní výztuha – ochrana před zkroucením

Uvnitř plastového profilu kvalitních oken je protažený ocelový profil, který dodává celému oknu potřebnou tuhost proti nežádoucím deformacím. Ty mohou nastat vlastní vahou okna (takzvané vyvěšení) a hlavně teplotními rozdíly, když z jedné strany dopadá ostré letní slunce.

Na to, aby výztuha plnila svoji funkci, musí být v plastové komoře opravdu natěsno a musí poskytovat podporu vrutům, na kterých drží panty a kování. Situace, kdy se neznačkovému výrobci podaří do oken propašovat náhražku místo výztuhy přesně určené pro daný typ profilu, může skončit nevratným poškozením okna a třeba i vážným zraněním.

Plastový profil potřebuje masivní svary v rozích

Rám okna se vyrábí svařením čtyř kusů profilu vždy do pravého úhlu. Množství plastu, které je v rohu k dispozici pro vytvoření pevného spoje, je dané extruzní třídou profilu (tloušťkou vnější stěny) a počtem vnitřních přepážek. Neváhejte se zeptat na třídu plastového profilu, podle normy ČSN se rozdělují na A, B, C. První zmíněná nabízí značné konstrukční výhody. Pokud prodejce mlčí nebo mlží, berte nohy na ramena.

Kování – zeptejte se na značku

Sem tam narazíte na situaci, kdy je prodejce oken zároveň jejich výrobcem (to je výhoda) a někdy třeba i vyrábí svůj vlastní plastový profil (pak má dozor nad jakostí celé výroby a to je skvělé). Pravděpodobně nikdy nenarazíte na to, že by si prodejce oken zároveň vyráběl kování. Proto je jednou z klíčových informací také to, kdo ho vyrobil a jaké má výrobce reference.

Kování je drahou položkou a dá se říci, že do ošizených oken značkové kování nikdo nenamontuje, takže je to takový lakmusový papírek celkové kvality oken. Kvalitní kování se podílí na bezpečném ovládání, tuhosti okna proti deformaci a v neposlední řadě také na izolačních schopnostech, protože dobře těsní jen takové okno, co přesně dosedá do okenního rámu.

Závěrem

Platnost českého pořekadla o laciném, co je dvakrát placené, nabídka plastových oken potvrzuje velice dobře. Než se necháte zhypnotizovat slevou, zamyslete se: plastová okna kupujete zhruba na dvacet let, vydrží klidně i třicet. Kolik za tu dobu vystřídáte aut a kolik za ně utratíte? A chcete opravdu šetřit za každou cenu na něčem, co se denně podepíše na vašem komfortu bydlení?

Zdroj obrázků: https://www.pramos.cz/.
pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (5 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace