Dřevoterm 5 minut

Z výzkumů vyplývá, že Evropané tráví uvnitř budov až 90 % svého času. Jak příjemně se při tom cítí, to ovlivňuje i volba stínící techniky. Poradíme vám, na které otázky byste si měli odpovědět, abyste si doma vytvořili tu pravou pohodovou atmosféru.

3 otázky, které vyřeší výběr stínicí techniky za vás

1. Jaký bude hlavní účel stínění?

Nejprve promyslete, jaký bude hlavní účel stínění. I když máte požadavků a přání více, zkuste si to zúžit pro začátek jen na jednu věc. Je to odclonění slunečních paprsků? Snížení teploty v interiéru? Nebo třeba optické rozdělení bytu?

Jednotlivé typy stínící techniky se liší ve svých vlastnostech, takže si stanovením hlavního účelu výrazně usnadníte pozdější práci s výběrem. Budete pak také vědět, na kterou charakteristiku materiálu se soustředit především a která kritéria jsou pro vás podružná.

2. Jak máte řešená okna (případně dveře) v interiéru?

Když už víte, co přesně hledáte, prozkoumejte podrobně svá okna (případně i dveře, které chcete zastínit) a rozmyslete si, kde chcete stínící techniku ideálně uchytit. Některé systémy se připevňují přímo do rámu oken, jiné na zeď či do stropu. Neřešte přitom ale jen vzhled. Zvažte také, zdali se vám bude vše pohodlně ovládat a jestli budete mít přístup všude tam, kam potřebujete.

Roletožaluzie den a noc Magic

Na obrázku můžete vidět, jaké umístění umožňují například pružinové rolety Klasik

Různé možnosti pro umístění látkových rolet Klasik

Máte špaletová okna? Stínění můžete dát i dovnitř

Moderního stínění se nemusíte vzdávat, ani když máte špaletová okna. Vertikálním žaluziím a látkovým či dřevěným roletám to bude před okny náramně slušet. Můžete je přidělat na zeď i strop – jen si dejte pozor, aby vám při otevírání a zavírání nepřekážely. Také doporučujeme přidat k šíři 5 až 10 cm na přesah látky, vypadá to mnohem lépe.

Přímo do vnitřku špaletových oken pak můžete umístit i některé typy skládaných rolet nebo klasické řetízkové žaluzie.

3. Jaký styl v interiéru upřednostňujete?

V dnešní době máte výhodu, že možnosti designu jsou téměř neomezené. Například rolety mají takřka všechny myslitelné odstíny, mohou hrát různými kombinacemi barev, nést nejrůznější motivy (včetně 3D verzí) a mnohdy je zdobí i fotopotisky – třeba snímky z rodinného alba.

Výhled na New York u vás doma – trio rolet s natištěnou fotografií Brooklynského mostu Zdroj: Homeadore.com

Látková roleta s tištěným motivem pampelišky Zdroj: Luxaflex.nl

Co ale designeři shodně doporučují, je jistá střídmost. V obchodech nebo na internetu vidíte stínění většinou jen samostatně nebo v ukázkovém, často minimalisticky zařízeném interiéru. Doma je tomu ale jinak. Co se vám tak na první pohled jeví jako krásně zpestřující motiv, může být ve vaší domácnosti příliš výrazné.

Nejlépe uděláte, když si vzorek materiálu, nebo třeba jen vytištěný papír s vybraným odstínem či motivem, přiložíte doma k oknu a zhodnotíte, jak bude u vás vypadat. Doplňuje interiér? „Nebije“ příliš do očí? A neomezuje vás do budoucna z hlediska zařízení domácnosti nebo při výběru doplňků?

Dva aktuální trendy ve stínění

Automatizované systémy a chytrá stínění – tak můžeme shrnout první trend, jehož výrazný rozvoj pozorujeme i v současnosti. Na mezinárodním veletrhu stínící a další techniky R+T 2018 ve Stuttgartu byl vidět výrazný příklon k moderním technologiím. Vystavovatelé tu například ukazovali, jak skloubit neotřelý design s inteligentními zařízeními a materiály s výbornými termoregulačními schopnostmi, které zajišťují energetickou úsporu a lepší tepelné pohodlí.

Druhým trendem, který nás pak provází i v roce 2019, je příklon k přírodním odstínům. Zemité tóny, přirozené světlo a ekologicky šetrné látky nás budou těšit v interiérech i letos. Vracejí se například minimalistické vzory, dřevěné látky nebo materiály imitující přírodní hedvábí. V domácnostech i kancelářích se navíc setkáváme se stále většími okny. Do popředí se proto dostávají také velkoformátové rolety, horizontální žaluzie a japonské stěny.

Skládané rolety plisé v oblíbených béžových tónech – zastíní s elegancí a skvěle regulují teplotu v místnosti

Tři další věci, které byste měli promyslet

Pokud máte první tři otázky vyřešené, můžete si projít ještě následující tři body. Lépe vás navedou ke konkrétnímu produktu a zajistí, že na nic podstatného nezapomenete.

  • Způsob stahování/zatmívání – Ovládání by mělo být především pohodlné a plynulé. Pokud toužíte po elektrickém ovládání, ujistěte se, že to vámi vybraný typ stínění umožňuje a že je s danými komponenty kompatibilní.
  • Propustnost světla – Některé materiály jsou velmi propustné a nahrazují tak třeba záclony, jiné vytvoří téměř 100% tmu. Při výběru tak zvažte také typ místnosti. V dětském pokoji či ložnici oceníte méně propustné materiály, nebo přímo zatemňovací (blackoutové) rolety, v kuchyni často stačí průsvitná látka.
  • Termoregulační efekt – Pokud chcete, aby vám v létě nepronikalo dovnitř tolik tepla a v zimě naopak neunikalo ven, vsaďte na stínění s termoregulačním efektem. Některé materiály vám díky tomu zajistí i úsporu energie, a to až ve výši desítek procent. Pokud se vám navíc sluníčko hodně opírá do oken, zjistěte si také, zdali máte u stínění záruku jeho stálobarevnosti. Nestane se pak, že by vám látka po prvním létě nehezky vyšisovala.

A pokud ve výběru stínění stále trochu tápete, vyzkoušejte průvodce výběrem stínící techniky. Zaškrtnete pár políček a ihned budete vědět, který typ je pro vás ten pravý

Zdroj obrázků: https://www.pavon.cz/.
Pavon

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě Dřevoterm, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil Dřevoterm nebo web pavon.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu Dřevoterm a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace