3 minuty

Pokud právě vybíráte okna do novostavby, je důležité dodržet kromě jejich materiálu a barvy také těsnění, schopnost izolace a především i rozměry. Na okenní i dveřní konstrukce působí řada teplotních, vlhkostních a statických vlivů, které ovlivňují přípustné rozměry. Pokud chcete dodržet statickou stabilitu, je důležité zachovat dané rozměry oken, které jsou předepsány výrobcem.

Statika okenních prvků

Velikost oken a dveří

Velikost oken v bezpečné maximální velikosti je ovlivněna hmotností jednoho křídla, stavební hloubkou, použitým materiálem a v neposlední řadě také vnitřní výplní okna. Všeobecně jsou dané velikosti u křídlových oken, které je důležité dodržet.

U izolačních dvojskel je nutné počítat s hmotností cca 20–25 kg/m2 a trojskel až 40 kg/m2. Způsob uchycení okenních závěsů k okennímu rámu ovlivňuje správnou funkčnost dveří a oken. Je důležité věnovat pozornost zejména maximální přípustné šířce oken a balkonových dveří.

Rozměry u jedno, dvou a trojkřídlých oken

U jednokřídlých oken je předepsaný maximální rozměr 1500×1500 mm.
Výsledek obrázku pro jednokridle oknaDoporučený rozměr u štulpového dvoukřídlého okna je 2500×1600 mm.  
O/OS – Dvoukřídlé okno se štulpem (otevíravé / otevíravě-sklopné)Jinak je tomu se sloupkem, kdy je doporučený rozměr uváděn v rozměrech 3000×1600 mm.
Výsledek obrázku pro dvoukridle okna se sloupkemTrojkřídlé okno může mít nejvíce 3500×1600 mm. Rozměry okenních křídel také ovlivňuje materiál, ze kterého je okno vyrobeno.
Výsledek obrázku pro trojkridle okna se sloupkem

    Pro dvoukřídlé prvky bez pevného sloupku s šířkou cca do 2500 mm se doporučují použít hliníkové profily, které jsou odolnější proti prohýbání a například u balkónových dveří je možné mít výšku až 3000 mm.

    Balkónové a posuvné dveře

    U plastových a dřevěných balkonových dveří se nedoporučuje překračovat výšku 2400 mm. Při překročení této výšky není možné u těchto materiálů zajistit nepřípustné prohýbání okenních křídel a rámů. Rozměr balkonových dveří dále ovlivňuje způsob otvírání a posuvu, kde by u paralelně posuvných dveří měla být výška maximálně 2400 mm, respektive 2700 mm u hliníkového profilu.

    U zdvižně posuvných dveří se doporučuje výška maximálně 2700 mm u dřevěných profilů a 3000 mm u hliníkových profilů. Plastové profily se v tomto případě nedoporučují používat vůbec vzhledem k citlivosti plastu na teplotní vlivy.

    Vchodové dveře

    Jedním z nejvíce namáhaných prvků otvorových výplní na klimatické vlivy a způsob zacházení jsou vchodové dveře. A to zejména pokud jsou vchodové dveře pouze zavřené zámkovou střelkou a tím pádem dochází k neomezenému působení tepla na plastové a vlhkosti na dřevěné dveře.

    Teplotní vlivy se u plastových dveří projevují znatelnými průhyby a změnami rozměrů dveřních křídel. Z těchto důvodů se plastové vchodové dveře nedoporučují. V případě dřevěných dveří platí podobná citlivost na změnu vlhkosti. Nejmenší citlivost na působení klimatických vlivů mají hliníkové dveře, které mohou mít výšku křídla až 3000 mm.

    Pokud tedy právě řešíte statický návrh oken a dveří, nenechte se zlanařit různými parametry od výrobců, jelikož právě samotný návrh je často zákazníky opomíjen. Snahou výrobců je pouze získat co nejlepší cenu na trhu. Aniž byste to na první pohled poznali, výrobci vás mohou ošidit nejen na síle ocelové výztuže či kvalitě plastového profilu, ale v neposlední řadě také například v celoobvodovém kování.

    Je proto důležité dohlídnout na kvalitu vašich oken a nenechat se laicky řečeno tahat za nos nejen od výrobců, ale také od prodejců. Protože na kvalitě přeci záleží a mělo by to být prioritou dnešních výrobců. Opak je však mnohdy smutnou pravdou. 

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace