4 minuty

Pokud právě řešíte oplocení vašeho domu, pozemku, chaty či domu, doporučujeme vám věnovat pozornost tomuto článku, kde vám nastíníme základní informace o samonosných posuvných branách vyrobených z hliníku. Pokud máte rádi jednotnost, určitě vás potěší fakt, že hliníkové brány můžete dokonale sladit s okny, vstupními dveřmi, garážovými dveřmi či dokonce oplocením.

Samonosné hliníkové posuvné brány

Právě hliníkový typ bran patří mezi nejoblíbenější a tím nejvyhledávanější na trhu. Výroba bran se provádí na zakázku a je potřeba počítat pouze s dostatečným prostorem, který je pro zasunutí brány potřeba.

Posuvné brány se otevírají posunem do strany mimo vozovku, a to většinou podél oplocení. Samonosná brána je nesená cca 8 cm nad nejvyšším bodem vozovky na speciálním nosném C profilu (tzv. šína), který je ukotven mimo průjezdnou část vozovky pomocí dvou vozíčků. Samonosné hliníkové brány jsou smontovány z hliníkových profilů s využitím nerezového spojovacího materiálu. Výhodou tohoto materiálu je dlouhá životnost a nenáročná údržba – bránu stačí pouze ostříkat hadicí s vodou.

Tyto brány vyžadují volný prostor ve směru pojezdu, a to v délce šířky průjezdu plus 1/3 průjezdu. Výhodou posuvné brány je ta, že nevyžaduje rovný terén, žádné vodící profily a ani podpůrné kolečko. Jako nevýhoda je uváděna skutečnost, že brána se otevírá pouze dovnitř na pozemek. Z tohoto důvodu nelze parkovat hned za branou.

Výhody a nevýhody samonosných posuvných bran

Výhody samonosných posuvných bran

  • snazší stavební příprava
  • nezabírají parkovací místo hned za branou – možnost parkování
  • částečné otevření brány pro pěší průchod
  • bez stavebního zásahu do vozovky
  • stabilní konstrukce
  • ze všech typů bran je nejsnazší na údržbu
  • praktické při napadání sněhu

Nevýhody samonosných posuvných bran

  • vyšší finanční náklady na pořízení
  • větší prostor pro odsunutí boční brány – cca o 1/3 větší než šířka průjezdu

Posuvná samonosná brána je nosnou konstrukcí a pohonem vynesena mimo vlastní průjezd. Nejezdí po kolejnici na zemi, ale je vedena nad zemí nosníkem – válečky na pevně ukotveném ocelovém sloupku, který zároveň slouží jako držák motoru automatického ovládání, čímž je brána většinou poháněna. Nevyžaduje tedy podpůrná kolečka, vodicí profil ani rovný terén. Nosník tak nemusíme nijak udržovat, což oceníme zejména na podzim kvůli listí a v zimě, když sněží.

Výsledek obrázku pro samonosne hlinikove posuvne brany

Další typy bran na trhu

Dvoukřídlé hliníkové brány 

Skládají se z jednoho či dvou křídel, které se otevírají na pozemek či na ulici – záleží na prostoru. Brána se otevírá ručně či automaticky.

Hliníkové pojezdové brány po kolejnici

Využívají se v případech, kde není po straně průjezdu tolik místa, tudíž se nemohou použít samonosné brány. Používají se převážně u bran s většími rozměry. Brána se pohybuje po předem zabetonované nebo přišroubované kolejnici do strany. V porovnání se samonosnou posuvnou bránou tento typ vyžaduje volný prostor pouze v délce průjezdu. Hliníkové pojezdové brány disponují vysokou životností a spolehlivostí díky jednoduché konstrukci.

Posuvnou samonosnou bránu uvítáme v případě, že už máme hotový vjezd na pozemek, např. zámkovou dlažbu nebo beton. Brána se umí otevírat i přes vchodovou branku a pro větší bezpečnost je do ní umístěn i elektrozámek, který otevírání brány zastaví v případě, že brána není zcela zavřená.

Popis konstrukce samonosných posuvných bran

Samonosné posuvné brány vyrábíme individuálně přímo na požadované rozměry dle stavebních otvorů. Brány vyrábíme z uzavřených tenkostěnných profilů o průřezu 40/40 mm až 80/80 mm. Spodní část brány je osazena speciálním silnostěnným otevřeným „C“ profilem. Celá brána je tímto profilem vedena na soustavě uzavřených kuličkových ložisek, které jsou součástí vozíků, jenž jsou pevně ukotveny na zabetonované základové desce. V horní části brány je aplikováno horní uzavřené vedení, které svým otěrem nepoškozuje povrchovou úpravu brány.

V případě použití automatického pohonu nelze bránu v žádné poloze ručně otevřít, aretace je provedena automatickým pohonem. V případě výpadku elektrického proudu lze bránu přepnout klíčem do stavu nouzového manuálního ovládání. Bránu poté můžete lehce otevírat a zavírat ručně.

Typy ovládání samonosné brány

  • dálkovým ovládačem / indukční smyčkou – ve vozovce
  • klíčovým spínačem / domácím telefonem
  • kódovou klávesnicí / identifikační kartou
  • identifikačním přívěskem (dallas čipem)

    Veškeré pohony lze naprogramovat pro automatické zavření brány po uplynutí určitého časového intervalu nebo ihned po průjezdu vozidla/průchodu osoby.

    Bezpečnostní prvky pro osazení bran

    • bezpečnostní fotočlánky
    • výstražné lemy
    • přítlakové ochranné lišty

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (4 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace