SUN SYSTEM 4 minuty

Sluníčko už ztrácí sílu, venku se sbíhají mraky, listy žloutnou, ale vy byste si přece jen rádi léto trochu prodloužili? Nebojte. I na podzim je možné užívat si snídaně s výhledem na zahradu nebo večerní setkání s přáteli pod pergolou.

Připravte si pergolu na podzim a zimu

Když pergolu na podzim připravíte, zajistíte si v ní teplo a ochranu proti dešti, prodloužíte tím i dobu, kdy vám může sloužit. Díky tomu se z ní nestane jen sezónní záležitost a peníze, které jste do její stavby vložili, budou dostatečně zužitkované.

Správná střecha je základ

Déšť je jednou z věcí, kterých během podzimních dnů skutečně není pomálu. Prší prostě mnohem častěji a nepříjemné vlhko by vám užít si dny pod pergolou moc nedovolilo. Pokud se však rozhodnete pergolu zastřešit, budete moci relaxovat v oblíbeném křesle a poslouchat u toho bubnování kapek. Pro střešní krytinu na pergolu můžete vybírat z několika materiálů. Dobře slouží sklo nebo polykarbonát, který se ostatně v poslední době vůbec těší velké oblibě. Používají se polykarbonátové pláty nebo nerozbitné vlnovky. Při využití skla je ale zároveň důležité nezapomínat, že pro zastřešování musí být vždy bezpečnostní.

Kromě klasických pevných střech existují různé další vychytávky, které proměňují pergolu v průběhu roku. Některé hliníkové pergoly mají střechu složenou ze speciálních lamel, které se při nepříznivém počasí pootočí a vytvoří krytinu. Takto variabilních střech je více druhů a příkladem jsou také pergoly s vysunovací střechou, ta ale může být pouze stínící.

V případě, že zvolíte správně a nainstalujete na pergolu nepromokavou tkaninu, poslouží vám i při dešti. Kdybyste pergolu zastřešovali dodatečně a nakupovali pouze krytinu, ta nejjednodušší začíná na 150 Kč za m2. Když budete ale na možnost zastřešení myslet ihned při stavbě pergoly, ušetříte si čas i peníze.

Ochrana proti větru

Jestliže se k dešti přidá i vítr, budete potřebovat být pod pergolou v závětří. Existuje hned několik možností, jak pergolu zakrýt. Jednou z nich je vybavit ji screenovými roletami. Ty mohou být při teplých dnech vytažené. Když přijde studenější vítr, je možné je stáhnout. V létě je poté využijete jako stínění.


24_pergola-placeo-tasov-2

Zahradní pergola PLACEO se screenovými roletami uprostřed krásné zahrady v Tasově.


Kdybyste chtěli tepla v pergole ještě o něco více, můžete ji snadno proměnit v zimní zahradu, jelikož některé druhy pergol je možné zasklít. Hliníkové pergoly od Sunsystem.cz se zasklívají snadno a jsou navíc velmi oblíbené, protože jsou zcela bezúdržbové. Zimní zahrady jsou zasklené bezpečnostním sklem a skleněné tabule je možné jakkoli posouvat. Pokud se zrovna počasí zlepší, můžete ji otevřít – jakmile však přijde na déšť, lze v pohodní skrze sklo pozorovat tekoucí kapky.

Jestliže se bojíte, že v létě bude v zimní zahradě jako ve skleníku, je možné vybavit pergolu speciální markýzou, která přebytečné sluneční paprsky zastíní. V zimě naopak sklo všechno teplo pochytá. Správná zimní zahrada by měla být také vybavena odtokem pro dešťovou vodu – na ten je potřeba nezapomenout. Když se pak podíváme na ceny zimních zahrad, jsou sice dosti rozdílné, jedno však mají společně: pokud se rozhodnete pro typizovanou zimní zahradu, značně ušetříte.


105_moderni-zimni-zahrada-z-hliniku-gardenroom

Zimní zahrada GARDENROOM s posuvným zasklením může být vybavena LED osvětlením i infrazářiči. Užívejte si pobyt na terase po celý rok.

Po podzimu přijde čas na zazimování

Další možností, která je spíše dočasná, ale také poslouží, jsou plachty na pergolu. Se speciálními plachtami můžete pergolu zakrýt kompletně nebo jen částečně. Při částečném zakrytí získáte během podzimu místo v závětří.

Můžete plachtu také využít například pro zakrytí pergoly v místě, kam dopadá mnoho nečistot z blízkých stromů a podobně. V případě, že pergolu zakryjete celou, jde o zazimování. Skryjete ji tak před sněhem a ušetříte ji před mrazy. Plachty mohou být levnějším řešením zasklívání pergoly, ale jejich trvanlivost této ceně odpovídá. Jeden m2 takové plachty stojí asi 300 Kč. Cena se však může lišit podle materiálů.

Nemusíte se tedy spoléhat jen na milosrdnost počasí. Pokud se správně zařídíte, bude vaše pergola příjemnou oázou klidu a místem setkávání s blízkými po celý rok.

Zdroj textů: Sun System. Zdroj obrázků: Sun System.
sunsystem

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě SUN SYSTEM, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil SUN SYSTEM nebo web sunsystem.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu SUN SYSTEM a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (11 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace