RI OKNA 3 minuty

Jaký materiál je pro dveře nejvhodnější? Každý má své výhody i nevýhody – proto vám pomůžeme získat představu, který zvolit právě pro váš byt či dům.

Plastové, dřevěné, nebo hliníkové vchodové dveře?

Plastové dveře

Plastové dveře spojují vynikající užitné vlastnosti s příjemnou cenou a hodí se tak pro většinu objektů. Velký výběr dekorů vám umožní přizpůsobit dveře svému vkusu i barvě fasády. U plastu se můžete spolehnout na dlouhou životnost a minimum starostí s údržbou.

Moderní plastové dveře splňují vysoké nároky na design, i když jsou v porovnání se dřevem či hliníkem o poznání levnější. Izolační vlastnosti kvalitních plastových profilů se dřevu prakticky vyrovnají, přičemž v mechanické pevnosti ho dokonce předčí. Při vhodném výběru z bohaté palety dekorů budou pak vaše plastové dveře k nerozeznání ode dveří z dražších materiálů.

fotografie-plast-vchodove-dvere-950×500–01_PerfectPhoto.cz_2017–09–21%2016–52–45

Hliníkové dveře

Hliníkové dveře nabízejí moderní vzhled, mimořádnou odolnost a velmi dlouhou životnost. Nejlepší profily dosahují také velmi dobrých tepelně izolačních parametrů a jsou vhodné především pro stavby v moderním stylu.

Hliníkovým dveřím nehrozí zkroucení, a to ani když jsou vystaveny extrémnímu počasí. Po celou dobu své dlouhé životnosti zachovávají tvar i barevnost, kterou můžete volit z velmi bohaté škály odstínů, jež snadno sladíte s fasádou a dalšími prvky stavby. Hliníkové dveře jsou zcela nenáročné na údržbu.

fotogalerie-hlinik-dvere-950×500–03_PerfectPhoto.cz_2017–09–21%2016–55–06

Dřevěné a dřevohliníkové dveře

Dřevěné dveře vynikají přírodním vzhledem a podporují úsilí o energetickou nenáročnost budovy. Hodí se i pro pasivní a nízkoenergetické domy a nenahraditelné jsou pro chalupy nebo renovované historické objekty. Dřevo je výborný tepelný izolant, vyžaduje ovšem pravidelnou údržbu. Dveře je třeba zbavovat nečistot, přebytečné vlhkosti a jednou za několik let obnovovat nátěr, což vyžaduje jistý čas a i určité prostředky.

Dřevěné europrofily se časem mohou mírně deformovat. Nehodí se proto příliš na tu stranu domu, které je nejvíce zatížená větrem nebo deštěm. Slabší stránky dřeva eliminuje dřevohliníková konstrukce, která vnější povrch dveří chrání celoplošným hliníkovým krytím. Cena dřevohliníkové varianty je ovšem o něco vyšší než cena standardní varianty z europrofilů.

poradna-dvere-drevene-vchodove-460×290

Porovnání materiálů

Při výběru materiálu pro vaše okna nebo dveře vezměte v úvahu především níže uvedené vlastnosti plastových, hliníkových, dřevěných a dřevohliníkových profilů. Po porovnání vlastností materiálů vás může také zajímat jejich srovnání z pohledu ceny. Uvádíme průměrné hodnoty pro daný materiál – mějte proto na paměti, že vlastnosti jednotlivých profilů ze stejného materiálu se mohou znatelně lišit.


Kritérium / Materiál Plastové dveře Hliníkové dveře Dřevěné dveře Dřevohliníkové dveře
Tepelně izolační vlastnosti

****

***

*****

*****

Mechanická odolnost a tvarová stálost

***

*****

***

****

Snadnost údržby

****

*****

**

***

Životnost

***

*****

***

***

Finanční úspora při pořízení

*****

**

***

**

Finanční úspory během provozu

***

**

****

*****

Zvolte materiál, když chcete… okna / dveře s nejlepším poměrem cena/výkon moderní okna / dveře s nejdelší životností okna / dveře s nejlepšími izolačními vlastnostmi dřevěná okna / dřevěné dveře s prodlouženou životností
riokna_logo

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě RI OKNA, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil RI OKNA nebo web ri-okna.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu RI OKNA a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace