10 minut

Zabezpečení domu nebo bytu můžete odkládat, ale zda-li si váš majetek někdo nebude chtít přivlastnit, to nikdy nemůžete přesně vědět. Úplná jistota neexistuje, můžete počítat jen s určitou mírou pravděpodobnosti, a pokud už začínáte přemýšlet o posílení bezpečí vašeho domova, bude se vám hodit několik dobrých rad.

Několik tipů k výběru bezpečnostních dveří

Určitě budete mít klidnější spaní, pokud pro ochranu své rodiny nebo svého majetku uděláte něco navíc. Dnešní nabídka bezpečnostních dveří je skutečně široká a určitě se velmi vyplatí zvýšená pozornost při výběru dodavatele vhodného řešení. Zkontrolujte si proto všechny dostupné parametry dodávaných dveří a pečlivě zvažte své možnosti.

Důležité ukazatele a hodnoty při výběru bezpečnostních dveří

1. Bezpečnostní třídy

Bezpečnost dveří udávají takzvané třídy bezpečnosti. Mají zkratku RC a příslušné číslo. Všechny části bezpečnostních systémů, jako jsou dveře, zámky, kování apod., se řadí do celkem šesti bezpečnostních tříd dle patřičných norem ČSN EN 1627 a ČSN EN 1630. Tyto třídy určují typ nářadí a také čas, po který tento určitý bezpečnostní prvek bude odolávat snaze zloděje zabezpečení překonat.

Definice jednotlivých tříd

  • Bezpečnostní třída 1 – RC1: Jde o nejnižší bezpečnostní třídu, na kterou stačí i nezkušený zloděj. Dveře s touto třídou jsou určeny k zabezpečení méně rizikových objektů a k jejich překonání zloděj využívá fyzického násilí, jako je kopání. Postačí mu také jednoduché nástroje. Dokáže je rychle a snadno otevřít bez většího hluku a v praxi nepředstavují téměř žádnou překážku ani zdržení.
  • Bezpečnostní třída 2 – RC2: Druhá nejnižší bezpečnostní třída opět slouží k zabezpečení méně rizikových objektů. Zloději stačí jen fyzická síla a jednoduché nářadí, avšak dveře již odolají příležitostnému zloději, který má malé znalosti o zabezpečovacím systému, nemá čas a snaží se nezpůsobit hluk. Při pokusu o překonání již může být rozhodující vyšší způsobený hluk či časová tíseň pro nezkušeného a pravděpodobně náhodného narušitele.
  • Bezpečnostní třída 3 – RC3 : Třetí třída je nejběžněji užívaná třída do panelového i rodinného domu. Většinou postačí k opravdu základnímu zabezpečení klasických rodinných objektů. Odolá příležitostným zlodějům, kteří kromě hrubého násilí používají i různé nářadí, jako jsou páčidla, šroubováky, kladiva, klíny či vrtačky. Je třeba vyvinout velkou fyzickou sílu a bez znalostí systému zamykání dveří se do bytu či domu nezvaní hosté nedostanou.
  • Bezpečnostní třída 4 – RC4: Tato třída chrání rizikovější objekty před zkušenějšími zloději. V praxi se často používá například k ochraně zbraní. Na dveře již nestačí jen jednoduché mechanické nástroje; zloděj musí využít sekání a vrtání, přičemž neřeší způsobený hluk. Bez vybavení se dovnitř narušitel nedostane.
  • Bezpečnostní třída 5 – RC5: Dveře s bezpečnostní třídou pět by měl překonat jen opravdový profesionál. K překonání hrubou silou potřebuje nejméně rozbrušovačku či přímočarou pilu. Zloděj se nesmí znepokojovat velmi vysokým způsobovaným hlukem. Pátou bezpečnostní třídu najdeme nejčastěji u trezorové techniky.
  • Bezpečnostní třída 6 – RC6: Dveře s touto třídou poskytují nejvyšší možnou ochranu. Používají se k zabezpečení muničních skladů či v ostře střežených objektech. K násilnému překonání je zapotřebí elektrického nářadí s vysokým výkonem a další speciální technika.
Bezpečnostní třídy RC5 a RC6 se na trhu s bezpečnostními dveřmi u nás spíše nevyskytují. Parametry výrobků se přibližují oblasti trezorové techniky. Cena těchto výrobků odpovídá vysokým nárokům na bezpečnost a tím pádem i na na konstrukci výrobku a materiál použitý na výrobu.

2. Zamykací body

Bezpečnostní dveře budou mít více než jeden zamykací bod, a to spíše několik. Zde platí čím více, tím lépe. Budete lépe chráněni, avšak více zámků znamená i vyšší cenu. Minimálně další zámek, který bez použití klíčů zamknete i zevnitř, je velmi praktický. Například děti na něj nedosáhnou a přesto se velmi snadno používá.

3. Požární odolnost

Při výběru dveří hlavně do bytu nezapomeňte předem zjistit, jaké parametry dveří byly schválené při kolaudaci domu. Velmi snadno se může stát, že při kolaudace byla schválena při použití protipožární varianty dveří a proto zkolaudované parametry budete muset dodržet, jinak byste se dopustili ohrožení společných prostor. Naopak pokud nebudete muset dodržet další požadavky, máte při výběru v tomto směru volné ruce a je jen na vás, jakou variantu zvolíte. Vyšší požární odolnost se ale může hodit tak jak tak, nicméně dodatečně zvýšit požární odolnost vybraných dveří lze i levnějším způsobem. Například přidáním protipožární pásky.

Protipožární odolnost nám vlastně udává v minutách, zda použité materiály a konstrukce plní předepsané normy. Hodnoty se tedy mohou zapisovat jako EI30, což znamená, že bezpečnostní dveře dokáží zadržet požár mimo váš prostor po dobu 30 minut. U EI40 40 minut, EI60 60 minut a dále.

4. Rozměry a materiál

Tloušťka dveří je velmi důležitá z hlediska bezpečnosti, opět čím vyšší, tím lepší. Bude třeba překonat více materiálu při násilném vniknutí a celková pevnost bude při použití většího množství stejného materiálu vyšší. Je samozřejmé, že pevnost úzce souvisí nejen s konstrukcí, ale stejně i s materiálem. Čím pevnější, tím lepší. Dveře s ocelovým plátem je mnohem těžší překonat a navíc i na ten je možné použít folii s krásným realistickým dekorem dřeva. V extrémním případě by tenké, třeba jen tři centimetry tlusté dveře z kalené oceli a speciálního kompozitu, byly jistě mnohem těžší překonat než dřevěné, byť vyztužené dveře o několikanásobné tloušťce.

5. Izolační schopnosti

Kromě bezpečnosti by kvalitní dveře měly snižovat i hlučnost a izolovat teplo. V případě izolace proti hluku platí, že čím vyšší číslo je u dveří uvedeno, tím méně hluku propustí. Hodnota se může pohybovat kolem 24 dB až 44 dB. Decibel (dB) je přitom zvláštní logaritmická jednotka, která vlastně pouze určuje poměr dvou veličin. Proto hodnota útlumu o pouhé 3 decibely značí již poloviční výkon ze zdroje, takže při utlumení o 44 decibelů vám dveře udělají z hlasitého křiku na chodbě pouze hluk na úrovni šepotu či šelestu listí.

U tepelné izolace se oproti předchozím zmiňovaným hodnotám poohlédněte po co nejnižším číslu součinitele prostupu tepla, protože tím méně tepla vám skrz dveře unikne. U bytových dveří do chodby domu na ní bude záležet poněkud méně než třeba u dveří rodinného domu vystavených mrazům, navíc třeba umístěných na severní straně objektu. Hodnota součinitele se s jednotlivými výrobky různí a závisí na tepelně izolačních vlastnostech materiálů a konstrukci dveří.

6. Cena

Cena bezpečnostních dveří je vyšší. Nestačí pouze vyměnit dveřní křídlo, ale musí se vyměnit i zárubeň, a to tak, aby měla odpovídající parametry. Při porovnávání se proto dobře podívejte předem, co všechno je součástí nákupu a na podmínky firmy, která dveře prodává. Cena může být opticky trošku vyšší, například protože v ceně dveří je započtena i demontáž vašich stávajících dveří a montáž těch nových. Stejně tak nejsou výjimkou ani různé záruční podmínky v případě pokusu o vloupání. V takovém případě, pokud by vám bezpečnostní dveře potenciální zloděj poškodil, můžete mít nárok třeba na opravu nebo úplnou výměnu dveří.

Důvody pro bezpečnostní dveře

Ochrana majetku je rozhodně primární důvod, zároveň však nejde jen o peníze, ale i o čas a nervy. Navíc některé věci mají mnohonásobně vyšší osobní hodnotu, než tu, co se dá vyjádřit penězi, a pocitová újma se také špatně vyjadřuje. 

Hlavní je cítit se bezpečně

Pocit bezpečí a soukromí je velice příjemný. Pokud pro něj něco uděláte, nebudete si později muset nic vyčítat. Ochrana před požárem se také hodí a certifikované dveře s požární odolností jsou v případě problému vždy jen výhodou. Lepší dveře vám zpříjemní život i protihlukovou nebo tepelnou izolací a navíc se dá předpokládat, že pokud dveře mají odolat cíleným pokusům o zničení, v běžném životě obstojí daleko lépe a budou se moci projevit i mnohem delší životností. Navíc co do vzhledu nebo designu se nemusíte omezovat a na trhu je spousta velice povedených kusů.

Bezpečnostní dveře do domu jsou první a v drtivé většině také poslední překážkou pro zloděje. Nemusíte se vzdávat snadno a do cesty mu postavte kvalitní bezpečnostní dveře alespoň se dvěma zámky a bezpečnostní třídou RC3. Nicméně bezpečnost je dobré vidět jako komplex řešení a jedna její část nedokáže nahradit chybějící články. 

Řešte bezpečnost jako celek

Dveře, okna, jiné fyzické a elektronické zabezpečení, pojištění, chování uživatelů… Vše má svůj vliv a důvod. Okna a dveře jsou ale při vniknutí nejčastější. Může se také zdát, že u bytu to zloděj má těžší, protože musí projít přes dvoje dveře a všude je více lidí, vykradených bytů je přitom ale obrovské množství. Přes hlavní vchodové dveře je většinou velice snadné se dostat. Narušitel může s někým proklouznout, zazvonit na všechny zvonky a čekat, že ho někdo pustí, a podobně. Navíc může využít větší anonymity nebo lhostejnosti sousedů. Bezpečnostní dveře do bytu by ho však měly zastavit.

Dosti časté je to, že dveře někdo poškodí i skrze vložku. Pro ni existuje několik možností, jak ji chránit: můžeme použít třeba překryté kování, které chrání vložku proti jakémukoliv nářadí. Při otevřeném kování je potřeba použít vložku odolnou proti odvrtání, přičemž zvolit můžeme například i kódovaní – klika bezpečnostních dveří je zablokovaná až do zadání správného kódu. Dveře tak lze po zadání kódu otevřít, pokud tedy nejsou zamčené na klíč. Je to výborná pomoc pro ty, co si čas od času zabouchnou dveře, nicméně trošku hrozí, že pro pohodlnost dojde uživateli k systematickému nahrazení plnohodnotného zamykání dveří, což už je na zodpovědnosti každého. Na trhu ale existuje velká spousta řešení a je třeba uvažovat i nad daným způsobem užívání.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (9 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace