ASSA ABLOY Czech & Slovakia 4 minuty

Blíží se letní měsíce, během kterých mnoho z nás odjíždí za rekreací do teplých krajin. Kromě poloprázdných měst a sprintujících termínů v kancelářích to ovšem znamená i žně pro ty, kteří si rádi berou věci bez dovolení. Policejní statistiky potvrzují, že během letních prázdnin se počet vloupání do bytů a domů každoročně zvyšuje. Připravili jsme tak pro vás desatero, které je určeno pro všechny, kdo chtějí před odjezdem za odpočinkem svoje obydlí důkladně opevnit a vyhnout se tak po návratu nepříjemnému překvapení.

Jak zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou?

1) Hlavně diskrétně

Dlouho očekávaná vysněná dovolená je něco, co si člověk jen nerad nechává pro sebe. Proč se nepochlubit blýskavými letenkami na Kanáry? Jednoduše – kvůli bezpečnosti. Policisté i pojišťovny jednotně tvrdí, že o vašem odjezdu by mělo vědět co nejméně lidí. Zveřejňování času odjezdu z domova, ideálně na sociálních sítích, je totiž v podstatě pozvánkou pro všechny možné nenechavce.

2) Budiž (v bytě) světlo!

V době, kdy si budete užívat zasloužený odpočinek, nebývá od věci hodit vaše starosti s údržbou bytu na někoho jiného. Pokud se u vás někdo jednou za čas staví, zalije květiny, vyvětrá a vybere poštu ze schránky, vzbudí tím dojem, že pokusy o vloupání by mohly narazit na odpor. Iluzi obydlenosti můžete vašemu domovu navíc dodat i tím, že necháte roztažené záclony nebo žaluzie, popřípadě nainstalujete časový spínač, který sám občas rozsvítí světla nebo zapne televizi.

3) K bráně a ani o krok dál

To první, co zlodějům zkříží plány, bývají zpravidla dveře do bytu. A jelikož nebývá právě optimální spoléhat se na prastaré polopapírové dveře, doporučujeme naopak vyztužené okované bezpečnostní dveře ukotvené v bezpečnostních zárubních. Na většinu skutečně certifikovaných dveří totiž bývají zlodějská páčidla krátká.

4) Bez kvalitního zámku ani ránu

Minimálně stejně důležitý je zámek. Doporučujeme cylindrickou vložku bezpečnostní třídy 3 až 4. Bezpečnostní vložka opatřená kvalitním kováním dokáže odolat převážné většině pokusů o neoprávněné vniknutí. Vložku nelze odvrtat ani vytrhnout a je odolná i proti bumpingu a planžetování, lidově vyháčkování. Co naplat, dveře jak z protiatomového krytu jsou bez kvalitního zámku k ničemu, stejně jako třeba i osminásobný zámek z oceli určené k výrobě tanků, ovšem zasazený v papundeklové desce.

5) Nejen dveřmi živ je zloděj

Nezapomeňte ani na to, že pokud selžou dveře, chytrému zloději se ještě pořád nabízejí okna. Je otázkou vteřin okno rozbít – pokud ovšem není zamřížované nebo na sobě alespoň nemá bezpečnostní fólii, která zabrání jeho vysypání. Hrubá síla přitom zpravidla neplatí ani na vrstvená bezpečnostní skla nebo skla s drátěným pletivem.

6) A pro jistotu…

Před odjezdem je každopádně záhodno váš byt pojistit. Při uzavírání pojištění domácnosti je potřeba správně spočítat výši pojistného plnění neboli hodnotu věcí, které má pojištění chránit. Pojišťovny většinou vyžadují cylindrickou vložku minimálně bezpečnostní třídy 3 a zvláštní požadavky bývají i na dveře, zárubně a kování. Nesmíte zapomenout, že pokud máte s bytem propojenou garáž, musí i ta mít kvalitní zámek – jinak vám pojistka nemusí být vůbec uznána.domecek

7) Dobrý sluha – špatný pán

Zloději nejsou tou nejhorší pohromou, která může opuštěný byt nebo dům postihnout. Zůstane-li v bytě zapnutý spotřebič, může místo krádeže dojít spíše k požáru. Vypnutí všech žehliček, sporáků a podobných zařízení je samozřejmostí – a je-li to možné, doporučuje se rovnou vypnout pojistky, stejně jako i odpojit televizi od antény.

8) I voda bývá zrádná

Je-li to možné, doporučuje se i vypnout přívod vody do bytu a rozšířit případné pojištění na jeho vytopení. Občas se stane, že oproti vší naší snaze prostě praskne potrubí nebo sousedovi přeteče vana – a na stropě nám hned vznikne krásný atlas světa.

9) Kde nic není, ani čert nebere

Zvýšenou pozornost bývá dobré věnovat nejen samotnému bytu, ale i případným společným prostorám nebo sklepům a podobně. Všechny společné prostory domu by měly být dobře osvětlené, vyklizené a přístupné jen ostatním nájemníkům.

10) Technika je váš přítel

Yale Safe Home

Klíč se zámkem již není jedinou ochranou opuštěných bytů. Stojí za zvážení, zda neinvestovat i do některého z množství poplašných systémů, které jsou dnes výrazně dostupnější než dříve a umí toho víc, například vás i informovat o případném narušiteli SMS zprávou. Od věci pak není ani trezor, kde můžete schovat vše důležité – listiny, šperky, dražší elektroniku nebo peníze.

Zdroj obrázků: http://www.fab.cz/.
logo_FAB

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě ASSA ABLOY Czech & Slovakia, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil ASSA ABLOY Czech & Slovakia nebo web fab.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu ASSA ABLOY Czech & Slovakia a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (14 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace