PRAMOS, a.s. 3 minuty

Plastové okno se může vlivem vlastní hmotnosti a nerovnoměrného zahřívání od slunce časem začít rozcházet se svým ideálním seřízením. Přitom je právě správné seřízení hlavní podmínkou pro jeho plné využití tepelně a zvukově izolačních vlastností.

Jak snadno a rychle seřídit plastová okna?

Kdy plastové okno vyžaduje seřízení?

  • Okno, které vyžaduje seřízení, poznáme jednoduchou zkouškou se samolepícími papírky a tužkou.
  • K seřízení si připravíme inbus a stranový klíč.
  • Celé seřízení probíhá v dolním pantu kování, horních nůžkách kování a na čepu na svislé hraně okenního křídla.
  • S trochou zkušeností je seřízení okna otázkou několika málo minut.

Správně seřízené okno přesahuje hranu okenního rámu stejně na všech stranách a se svislou hranou je rovnoběžné. Jestli tomu tak stále je se můžeme přesvědčit pomocí zmíněných samolepících papírků.

Otevřete okno dokořán a na straně vzdálené od pantů přilepte papírovou samolepku na dolní a horní vodorovnou hranu rámu tak, aby při zavření okna přečnívala do místnosti jako záložka z knížky. Dvě samolepky nalepte na svislou hranu rámu, jednu dole a jednu nahoře. Okno pak zavřete.

Pečlivým obtažením tužkou kolem okraje zavřeného okna a pomocí obyčejného kancelářského pravítka zjistíte, jestli je okenní křídlo ve správné svislé poloze a jestli není vyvěšené šikmo. Oba páry papírků by měly ukazovat na milimetr stejný rozměr.

Třetím parametrem k seřízení je pak správný přítlak okenního křídla k těsnění. Okno by mělo jít zavřít klikou hladce, při zavření by se mělo mírně pozvednout a zavřené by se nemělo v těsnění hýbat.

Seřízení plastového okna

Seřízení vyvěšeného okna

Dokořán otevřené plastové okno se má vlivem hmotnosti zasklení tendenci vyvěsit, takže svislé hrany okna a rámu přestanou být rovnoběžné. Přiblížit nebo oddálit dolní roh okenního křídla od dolního pantu o 2 mm lze pootočením inbusu na spodní hraně okenního křídla v blízkosti pantu.

Přiblížit nebo oddálit horní roh okenního křídla od horního pantu v rozmezí –1,5 až +2,5 mm lze pootočením inbusu na nůžkách okenního křídla. Sledujte, jak se pozice zavřeného okna mění vůči ryskám na přilepených papírcích, až dosáhnete rovnoběžnosti okenního křídla s rámem.

Zvednutí celého okenního křídla

Pootočením inbusu na dolní hraně okenního křídla v blízkosti dolního okenního pantu lze polohu okna v rámu zvýšit nebo snížit o tři, respektive dva milimetry. K tomu přistoupíme tehdy, když na dvou papírcích na svislé hraně rámu naměříme stejnou vzdálenost, ale na papírcích na dolní a horní hraně rozdílnou.

Seřízení přítlaku okna

Pokud má okno dobře těsnit, ale zároveň má jít snadno zavřít, je nutné správné nastavení přítlaku. Toho docílíme pootočením excentrického čepu na svislé hraně okenního křídla. Všimněte si, jak se jeho hrana přibližuje a oddaluje od vnější hrany okna. Kolik prostoru pootočený čep vymezí v kovovém protikusu na rámu, tak silný nebo slabý bude přítlak.

Při seřízení plastových oken je vhodné provést i základní údržbu, zbavit rám a těsnění prachu a promazat kovové části vhodným olejem.

pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace