NEXT 2 minuty

Vchodové bezpečnostní dveře do činžovních a panelových domů musí být zároveň i dveře protipožární. Jak takové protipožární dveře poznáte, jaká kritéria jsou u nich důležitá a proč byste otázku jejich pořízení neměli brát na lehkou váhu?

Protipožární dveře do bytu – zákonná povinnost

Co říká zákon?

Pokud vybíráte vchodové bezpečnostní dveře do bytu v panelovém nebo činžovním domě, musí jít o bezpečnostní protipožární dveře. Stanovisko Ministerstva vnitra, resp. generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, to říká jasně. Každý byt je považován za požární úsek a vaše vstupní protipožární dveře chrání nejen vás, ale zejména únikovou cestu ostatních obyvatel domu. Proto se musí jednat o certifikované požární dveře a je povinností majitele bytu zajistit, aby dveře měly platný požární certifikát – konkrétně od dodavatele vyžadujte certifikát EI 30.

Jak poznám požární dveře?

Základním údajem je požární odolnost. Ta představuje dobu, po kterou dokáží vzdorovat plamenům či vysokým teplotám. Tento údaj se udává v minutách a základními třídami jsou 30, 45, 60, 90, 120 a 180 minut. Dalším důležitým údajem je u požárních dveří rozdělení do tříd EI a EW. Tyto třídy se liší místem, kde se měří teplota sálající ze dveří na straně odvrácené od plamenů: u třídy EW se měří teplo vycházející ze dveří, naopak u EI je kritériem samotná povrchová teplota dveří. Další důležitou hodnotou je takzvaná kouřotěsnost (označení SC). Ta udává, zda protipožární dveře propouští kouř ze strany napadené požárem.

Bezpečnostní dveře NEXT splňují potřebnou certifikaci, která zaručuje předepsanou požární odolnost minimálně 30 minut.

Nehrajte si s ohněm!

Někteří prodejci a kšeftaři vás budou přesvědčovat, že požární dveře nepotřebujete, že se na to nepřijde. Někteří vám budou tvrdit, že stačí samozhášecí polystyren, požární páska nebo prostě jen zavřít oči. Nestačí! Jediné, co vás ochrání a zároveň je vaší povinností, jsou certifikované protipožární dveře, které mají požární odolnost doloženou požárním certifikátem. Pokud to pominete, můžete sice ušetřit pár stovek, ale zároveň riskujete jak ohrožení požárem, tak mnohamiliónové náhrady škod.

Může se vám zdát, že se vás toto riziko netýká, ale například v roce 2017 došlo v České republice k 16 757 požárům, při kterých zahynulo 92 osob, a to z větší části v domácnostech.

next_logo

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě NEXT, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil NEXT nebo web next.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu NEXT a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace