5 minut

Technologie povrchové úpravy Decoral zajistí nezaměnitelný vzhled lakovaného povrchu. Tohoto výsledného designového efektu docílíme nanesením speciální práškové barvy a následnou sublimací inkoustu z transferové fólie, do které je takto lakovaný předmět umístěn. Tato fólie přenáší danou dekoraci jako dřevo, žula, mramor či jiné atypické vzory.

Proč zvolit linku Decoral?

Proč zvolit linku Decoral?

  • Veškeré používané barvy a fólie podléhají certifikaci Qualideco.
  • Jedná se tedy o jedinečnou technologii pro designově náročný vzhled, kde nestačí využití běžné práškové barvy.
  • Decoral technologie zaručuje pokrytí povrchu po celé délce profilu nebo plechu a mechanickou odolnost spolu s vysokou kvalitou barvy i lesku.
  • Možnostem výtvarného řešení tak nejsou prakticky stanoveny žádné meze. Linka Decoral se vyznačuje maximální kvalitou s absolutní přesností vytvářet imaginativní, abstraktní trojrozměrné obrazy.

V současné době je tento systém stále více žádán v bytové architektuře.

Prášková lakovna ALBIXON disponuje Linkou DECORALjako jediná v ČR. Přizpůsobujeme se moderní architektuře, která je čím dál náročnější a díky přísným kontrolám a procesům jsou výsledné dekory nezaměnitelné.

Společnost Decoral System je jednou z 16 společností skupiny Gruppo VIV, která zahájila svoji činnost v roce 1973 eloxováním a později práškovým lakováním. Společnost se neustále zabývá výzkumem a její hlavní činností je kvalitní povrchová úprava hliníku s dokonalou imitací dekorů, jako je dřevo, mramor, žula a díky digitálnímu tisku je schopná imitovat jakoukoliv fotografii nebo obraz. Systém DECORAL®byl patentován v roce 1994 a od tohoto okamžiku se svět hliníku zcela změnil. Ekologický aspekt a všestrannost systému DECORAL®významně rozšiřuje možnosti nábytkářů, architektů, designérů a stimuluje a uspokojuje požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků.

Společnost Decoral Systemje dnes celosvětově uznávána jako LÍDR V DEKOROVÁNÍ KOVOVÝCH PŘEDMĚTŮ. Společnost Decoral Systemje výrobcem kvalitních surovin a technologicky vyspělých zařízení speciálně vyvinutých pro sublimační proces a díky vlastní laboratoři výrobky se značkou Decoral jsou zárukou kvality. Produkty jsou podrobně zkoumány a testovány certifikačními společnostmi, které vydaly ochrannou známku QUALIDECOzaručující na celém světě vhodnost tohoto produktu pro venkovní použití s vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům. V současnosti se závody a výrobky DECORAL®vyskytují v 98 zemích na celém světě s více jak 600 instalovanými zařízeními.


Proces Decoral®

Výrobní společnost Decoral se zabývá zejména dekorováním hliníkových profilů a plechů. Je však možné dekorovat i 3D předměty, sklo, plast, keramiku a další materiály odolné teplotě 200 °C při které dochází k dekorovacímu procesu prostřednictvím sublimace. Sublimaceje chemicko-fyzikální proces, při němž látka přechází z pevného do plynného stavu, aniž by prošla kapalným skupenstvím.

Proces Decoral v praxi

Pro dekorování předmětů potřebujeme následující:

  • Zařízení pro dekorování
  • Speciální polyuretanovou barvu se sublimačními vlastnostmi
  • Transferovou fólii s potiskem se sublimačním inkoustem

Technologický postup:

Po vhodné předúpravě je nanesena elektrostaticky na kovový předmět, jako základ, prášková polyuretanová barva o tloušťce 60–90 mikronů a poté vypálena při teplotě 200 °C. Po vychladnutí je předmět zabalen do fólie se sublimačním inkoustem a umístěn na rám, z nějž je naprosto odsán veškerý vzduch, díky vytvoření vakua fólie perfektně přilne k celému povrchu předmětu. Dalším krokem je zavezení rámu do vypalovací pece, kde při teplotě 200 °C inkoust proniká do vypálené vrstvy práškové barvy a tím vzniká dokonalý výsledný dekor. Po vyjmutí rámu z vypalovací pece opačným způsobem je předmět ochlazen vzduchem a pak je jednoduchým způsobem odstraněna fólie bez inkoustu.

Jak celý proces dekorování funguje?

  • Výběr dekoru – zákazník si zvolí daný dekor, který se vždy skládá z podkladové polyuretanové práškové barvya speciální fólie, která v sobě obsahuje příslušný vzor. Struktura povrchu může být ve všech vzorech buď hladká nebo v tzv. jemné struktuře. Povrch je vždy dán výběrem podkladové práškové barvy.
  • Když je vybraný dekor, je nutné daný materiál nejprve práškově nalakovat. Samotnému práškovému lakovánípřechází chemická předúprava, sušení materiálu, poté samotná aplikace prášku a vypálení v peci.
  • Nyní máme tedy daný materiál nalakovaný podkladovou polyuretanovou práškovu barvou a přejdeme k dalšímu stupni – dekorování.
  • Dekorovací proces probíhá na speciální lince Decoral, kdy se daný materiál umístí do tzv. rukávu, který je tvořen fólií Decoral. Tato fólie v sobě obsahuje inkoust a příslušný vzor, který ve spojení s polyuretanovou práškovou barvou zajistí výsledný efekt. K tomuto efektu dojde tzv. termopřenosem při teplotě cca 200 stupňů Celsia a čase cca 15 minut. To vše probíhá na lince Decoral.
  • Po vyjetí materiálu z linky Decoral obsluha odstraní fólii, která je již beze vzoru a není možné ji kdykoliv použít.
  • Poté následuje kontrola, balení dle přání zákazníka a expedice
  • Jinak dekorovat lze téměř vše z hliníku či železa, ale naše společnost je zaměřena primárně na Al profily (do délky až 9 m) a Al plechy o rozměrech 4 m délka a 1 m šířka.



albixon_3d_final_209px

Více informací naleznete na webu praskovalakovna.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace