ISOTRA 3 minuty
Když už v létě musíme být uvnitř domu nebo bytu, obvykle se neobejdeme bez otevřených oken. Těmi ale kromě čerstvého vzduchu může snadno dovnitř jakýkoli létavý hmyz. Některé druhy nás pouze obtěžují, jiné ale nám nebo našim dětem mohou způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.
Jak ochránit děti před vosami, sršni a nakaženými komáry? Pomohou sítě do oken
      


Nebezpečí bodnutí hmyzem

V České republice se sice nemusíme bát komárů nakažených malárií nebo virem zika, přesto ale komáři u nás mohou přenášet nepříjemné nemoci. Podle jihomoravského města dostala svůj název valtická horečka, virové onemocnění přenášené komáry rodu Aedes. Postihuje především děti a objevuje se v sezóně komárů, tedy v létě a začátkem podzimu. Její průběh se podobá chřipce a stejná bývá i léčba: klid, dostatek tekutin, případně běžné léky na chřipku.

215
Komár rodu Aedes, zdroj: glacvcd.org

V našich končinách se vyskytly ale také případy západonilské horečky, kterou přenáší komár pisklavý. Ta s sebou nese nejen horečky, únavu a bolesti hlavy, kloubů či svalů, ale v nejvážnějších případech může vést až k zápalu mozkových blan, ochrnutí nebo úmrtí. Vzácně mohou komáři prostřednictvím krve nakaženého člověka, kterého bodli dříve, přenést také lymeskou boreliózu.

216

Hmyz v domácnosti: průjem i žloutenka

Kromě komárů, vos a sršňů vám do oken mohou vletět a poštípat vás například bzikavky, ovádi, bodalky nebo muchničky. U muchniček a bzikavek byl prokázán přenos lymeské boreliózy. Obyčejné mouchy domácí, které svýma nohama kontaminují jídlo ponechané na stole, nám mohou způsobit zažívací potíže nebo dokonce žloutenku typu A. Jako invazní druh se u nás nedávno objevila také ochmýřená muška koutule, která se často množí v odpadních vodách a její larvy parazitují v tělech domácích zvířat i člověka.

Tip: Když už vás nějaký hmyz poštípe, je vhodné místo vpichu vydezinfikovat, ošetřit lokálním znecitlivujícím gelem (např. Fenistil) a snažit se štípanec neškrábat – mohli byste si tak do rány zanést nepříjemnou sekundární infekci. Při bodnutí včelou, vosou nebo sršněm můžete zmírnit bolest přiložením rozříznuté cibule, případně nanesením kašičky z jedlé sody a vody.

Sítě do oken proti hmyzu

Nejlepší je pochopitelně žádné žihadlo ani štípanec nedostat a žádné potenciální přenašeče nemocí do místnosti nepustit. Pokud současně nechcete přijít o čerstvý venkovní vzduch, nejlepším řešením jsou sítě do oken. Do oken bez okapnice jsou ideální sítě typu C s otočnými klipy, jejichž montáž nevyžaduje žádné navrtávání ani jiné zásahy do rámu okna. Hliníkový rám je k dispozici v barvách vzorníku RAL, v imitaci dřeva nebo potažení renolitem. Pro okna s okapnicí a starší typy oken se hodí sítě typu E s navrtáváním do rámu. Rám sítě je také z hliníku v barvách RAL nebo v imitaci dřeva.

213

Síť proti hmyzu může být dokonce vertikálně (typ G10) nebo horizontálně (typ F10) rolovací – tento typ můžete namontovat do rámu okna, dvoukřídlého okna nebo balkonových dveří všude tam, kde potřebujete čas od času síť vyrolovat a zastavit v libovolné poloze. Extrudovaný hliníkový box v libovolné barvě RAL mírně zasahuje do světlosti okna a vyžaduje drobné zásahy do okenního rámu. Rolovací síť vám ale zato umožní pohodlný přístup na parapet, kdykoli ho potřebujete.

214

logo_isotra

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě ISOTRA, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil ISOTRA nebo web isotra.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu ISOTRA a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace