3 minuty

K ochraně domů, bytů, kanceláří a budov se zvýšeným požárním zabezpečením se ve většině případů využívají protipožární dveře. Všechny tyto objekty jsou rozděleny na úseky tak, aby se v případě vzniku požáru plameny nerozšířili na celý objekt, přičemž úkolem protipožárních dveří je co nejrychleji zabránit šíření kouře a plamenů a též tepelného toku do objektu či budovy.

Protipožární dveře

Pro použití protipožárních dveří jsou často stanovené předpisy, které jsou požadovány v projektech domů, a to konkrétně u kotelny nebo mezi garáží a obytnou zónou. Podle daných projektů jsou vyžadovány protipožární dveře i zárubně, a to někdy i v kouřotěsném provedení.

Tyto dveře bychom mohli rozdělit do několik skupin dle požární odolnosti. Jedná se o časový úsek, ve kterém protipožární dveře vzdorují vysokým teplotám a plamenům. Protipožární dveře jsou vždy označeny štítkem odolnosti proti požáru. Na štítku je uveden čas, za který dveře prohoří, jejich kouřotěsnost, druh konstrukce a osazení dveřním zavíračem. Stupně odolnosti se pak dělí do skupin dle ČSN norem od 15 až po 180 minut.

Kritéria odolnosti požárních uzávěrů

  • bezpečnostní dveře s odolností EW – brání šíření plamenů
  • bezpečnostní dveře s odolností EI – zabraňují šíření plamenů a tepelného úniku (využívají se nejvíce pro únikové východy)

Symboly značení odolnosti požáru

  • S – kouřotěsnost a studený kouř, prostupnost zplodin hoření
  • C – jsou to dveře s dveřním zavíračem
  • DP3 – křídlo je vyrobeno z hořlavých materiálů
  • 30 – uvedená hodnota odolnosti požáru v minutách
  • M – mechanická odolnost
  • R – stabilita a snesitelnost
  • – izolační způsobilost mezní hustoty tepelného toku
  • I – izolační schopnost mezní teploty na neohřívaném povrchu
  • E – ucelenost
  • dveře obsahují požární nebo kouřotěsné těsnění (např. zpevňující páska)

Protipožární dveře si můžete nechat vyrobit jak do interiéru tak do exteriéru budovy. Rozdíl času mezi „obyčejnými'' dveřmi a dveřmi s protipožárním zabezpečením je přibližně 25 minut, přičemž mnohdy je tento čas při likvidaci ohně klíčový. Konstrukce požárních a protipožárních dveří mohou být jak jednokřídlé, tak dvoukřídlé.

Další možnosti, jak dovybavit protipožární dveře

Panikové systémy (zámek s kováním)

Související obrázek

Samozavírače

Výsledek obrázku pro protipožární dveře se samozaviracem

Protipožární koordinátory

Výsledek obrázku pro protipožární dveře koordinatory zatepleni

Na protipožární dveře se dají umístit také vertikální a horizontální madla a taktéž na nich provést kouřotěsnou a zvukotěsnou úpravu. Můžete si nechat udělat i povrchovou úpravu protipožárních dveří, ale též ji můžete zcela vynechat. 

Konstrukce protipožárních dveří

Dveře s protipožárním systémem mají speciální vnitřní konstrukci a použité materiály, jejichž složení si každý výrobce chrání jako své know-how. Obvykle se jedná o sendvičový systém složený z vnitřního konstrukčního rámu a dveřní výplně, která je sestavena požárně odolným materiálem. Ozdobný vnější plášť pak dává dveřím dekor.

Mnoho výrobců umí vzhledově sladit tyto specializované dveře s ostatními interiérovými dveřmi, aby nebylo na pohled patrné, že tyto dveře mají navíc protipožární funkci. Každý výrobce těchto dveří se musí podrobit testování v autorizované zkušebně, na základě jejichž výsledků získává potřebné certifikáty. Během tohoto testování odolávají zkoušené dveře a zárubně teplotě okolo 850 °C a takovéto výše dosahuje už ve 30. minutě.

Obecně platí, že všechny protipožární dveře mají mít tzv. rodný list (Protokol o montáži a kontrole provozuschopnosti požárního zabezpečení). Protipožární dveře pak podléhají každoroční povinné kontrole. V dnešní době je již standardem  že dveře nemají jen protipožární funkci. Tato vlastnost se propojuje s funkcemi dalšími, jakými jsou funkce bezpečnostní, protihlukové a odolné vůči klimatu. Tento tip dveří sice nepatří k nejlevnějším variantám, ale jejich použití je běžné a zcela opodstatněné.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace