4 minuty

Uvažujete o nových garážových vratech a nevíte nebo si nejste jisti, podle čeho konkrétně vybírat? Je totiž klíčové dávat pozor na několik důležitých detailů před výběrem a podpisem smlouvy o dílo tak, abyste předešli budoucím komplikacím.

Jak vybrat vhodného dodavatele garážových vrat?

Mnoho zákazníků vybírá své dodavatele výrobků a služeb podle hesla: „Peníze jsou vždy až na prvním místě“. Ale pozor! Již staré pořekadlo, osvědčené celými generacemi, říká: „Laciné – dvakrát placené“. Co to znamená? Při svých úvahách si uvědomte, že pokud jsou někteří výrobci (garážových vrat nevyjímaje) nuceni prodávat pod cenou (aby vůbec něco prodali), musí někde ušetřit na nákladech, aby nízké ceny dosáhli. Ušetřit samozřejmě jde, ale vždy na úkor kvality. Perpetuum mobile totiž bohužel ještě nikdo nevymyslel.

Divili byste se, jaké cenové a kvalitativní rozdíly mohou být v jednotlivých komponentech vrat, která pro laika na první pohled vypadají úplně stejně. Stačí se jen zajímat, na jaký počet cyklů jsou dimenzované pružiny, které vrata nadlehčují. Pokud tento údaj v cenové nabídce nějakého dodavatele nenajdete, buďte ostražití. O kvalitě pohonů ani nemluvě. Čínských pohonů neznámé kvality se to na českém trhu jen hemží, ale pořídit si k němu do budoucna dálkový ovladač nebo náhradní díl může být neřešitelný problém.

Prvotní investiční úspora se pak v následných opravách a výměnách dílů může pěkně prodražit a můžete si tím ověřit pravdivost onoho již zmíněného pořekadla „Laciné – dvakrát placené“. Vaše sny o krásných, nových, ale hlavně fungujících vratech mohou dostat hořkou příchuť v podobě marných a bezvýsledných reklamací, popřípadě zavřených kanceláří a vyvěšených telefonů v dodavatelské firmě.

Jak řešit spor s dodavatelem?

Věcně příslušným subjektem k podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení spotřebitelského sporu podle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, je Česká obchodní inspekce, jejíž webové stránky najete na www.coi.cz.

Získejte co nejvíce informací o firmě, která má být dodavatelem vašich nových vrat. Nejlepší jsou informace z rejstříků a reference od známých, kteří již mají s danou firmou zkušenosti.

Kde se takové informace dají sehnat? Na internetu a velmi jednoduše. V obchodním rejstříku nebo ve výpisu z živnostenského registru zjistíte, kdo vlastní firmu, které hodláte dodávku a montáž vrat svěřit, a jak dlouho tato firma na trhu působí. Někdy je to velmi podivný propletenec, který vám již na první pohled napoví, kde raději nenakupovat. Vrata si totiž nepořizujete na jeden rok a proto je důležité, aby byla firma, od které si je koupíte, stabilní, silná a schopná dodávat náhradní díly i po několika letech. Doporučujeme také podívat se na webové stránky konkrétní firmy, zjistit maximum informací v podobě certifikátů, referencí, kontaktů na dodavatele a spolupracující firmy. To vše vám napoví detaily o kvalitě a slušnosti dané firmy.

Jak poznat slušnou firmu a jak uzavřít smlouvu?

  • Slušná firma vám zpracuje zdarma kalkulaci dle vašich požadavků přehledně s uvedením prací v konkrétním rozsahu a s konkrétní cenou.
  • Při porovnávání cenových nabídek porovnávejte vždy jednotlivé položky, jestli opravdu obsahují totéž (např. životnost danou počtem cyklů otevření) a ne jen koncovou cenu. V mnoha případech se může stát, že výsledná cena v sobě nezahrnuje všechny díly, cenu montáže, doplňků atd.
  • Nebojte se zeptat a případné nejasnosti a pochybnosti nechejte do smlouvy zapsat, vaše intuice je zde na místě. Co je psáno, to je dáno. Těžko budete později dokazovat, co vám obchodník nasliboval ústně.
  • Sepište smlouvu s uvedenou cenou podle dohodnuté a písemně podložené kalkulace, a to včetně přesně daných termínů zahájení a dokončení prací a jasně specifikovaných postupů financování.

Nepodceňujte prosím těchto několik rad, určitě se vám to vyplatí a vaše spokojenost bude pro dodavatele tím nejlepším ohodnocením jeho práce. Přejeme vám správnou volbu!

Zdroj textů: www.trido.cz. Zdroj obrázků: www.trido.cz.
logo_cs_trido

Více informací naleznete na webu trido.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace