SVĚT OKEN 2 minuty

Když vybíráte markýzu, na prvním místě budete volit její typ a rozměry. Nejčastější jsou výsuvné markýzy, které se dále dělí na markýzy kazetové (látka je v uzavřeném pouzdře), polokazetové (látka je kryta jen shora) a markýzy bez krytu, které se umisťují pod balkón, pod střechu nebo pod něco jiného, aby na ně nepršelo. Další variantou je tzv. samostatně stojící markýza a základem každé z nich je tedy konstrukce a nepropustná látka. Více informací o konstrukcích markýz a místech, kam se jednotlivé typy hodí, se dozvíte na našich webových stránkách.

Jak si vybrat správný typ markýzy?

Látka na markýzu

Látka na markýzu je obvykle ošetřená UV filtrem a oboustrannou impregnací, kterou je potřeba jednou za čas obnovovat. Díky této impregnaci látka nejenže nepromokne, ale také lépe odolává špíně, plísním a dalším nečistotám. UV filtr zase chrání látku před vyblednutím a postupnou devastací ostrými slunečními paprsky. Obnovu impregnace si můžete dělat sami podle rad prodejce markýzy, nebo se můžete dohodnout na pravidelné údržbě, kterou bude prodejce zajišťovat. Určitě zvažte možnost instalace větrných a dešťových čidel, aby se vám nestalo, že necháte markýzu otevřenou i za velké bouřky, a ona se zbytečně poškodí.

Pro domácí použití jsou oblíbené tlumené přírodní barvy (hnědá, antracitová, béžová nebo šedá), které jsou decentní, elegantní a neruší celkový vzhled domu. Populární jsou i vzory s drobnými kostičkami. Praktická na údržbu je stříbrná barva, která dobře odráží slunce a přitom na ní nejsou vidět nečistoty. Pokud bydlíte v blízkosti prašné komunikace nebo máte v okolí vzrostlé stromy, pak jsou vhodné hnědé nebo šedé odstíny.

Naopak výrazné pruhy jsou populární především v komerčním použití, kdy syté červené, vínové nebo žluté pruhy přitáhnou žádanou pozornost kolemjdoucích.

Kotvení markýzy

Způsob kotvení je u každého typu markýzy jiný. Záleží nejen na typu, ale také na velikosti plátna na markýzu. Obecně platí, že bezpečné ukotvení markýzy byste měli přenechat raději odborníkům. Musí se tam totiž počítat vztlaková síla větru, který na markýzu může působit, a dále pak typ fasády nebo zdi, kam se bude markýza kotvit. Nosné části markýzy bývají z oceli nebo jiných hodně pevných materiálů a každá markýza má navíc větší množství úchytů pro kotvení.

Pro kotvení markýzy se používají například:

  • přechodové vodící lišty a trubky (samostatně stojící markýzy)
  • ocelové torzní tyče (polokazetové markýzy)
  • příčné vzpěry, ocelové rozpínací kotvy (kotvení do betonu)
  • závitové tyče a chemické kotvy (do duté cihly či neznámého materiálu)

Konkrétní kotvení by měli navrhnout odborníci. Určitě nakupujte markýzy u firem, které kromě hezkých webových stránek provozují i kamenné prodejny, kde se můžete osobně poradit a domluvit.

Zdroj obrázků: https://www.svet-oken.cz/.
svetoken-logo

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě SVĚT OKEN, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil SVĚT OKEN nebo web svet-oken.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu SVĚT OKEN a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace