PRAMOS, a.s. 4 minuty

Máte doma plastová okna z první vlny výměn v devadesátých letech? Nebo těsně před instalací přemýšlíte, kolik let budou sloužit, aby se stihly zaplatit z úspor? Potom by vás určitě mohlo zajímat i to, kolik let plastová okna vydrží v optimální kondici a případně co všechno má na jejich životnost vliv.

Životnost plastových oken a co ji ovlivňuje

Materiál oken nestárne zdaleka tolik, jako jejich technické parametry

Neměkčený PVC je mimořádně odolný materiál a pokud si nekoupíte podezřele levná okna, konec jejich fyzikálně chemické životnosti může zajímat možná tak vaše děti nebo vnoučata. To ovšem jen za předpokladu, že už neporoste cena energií, nebudou se měnit normy na zateplení domů a že vás nebudou zajímat technické novinky, které za dalšího půl století určitě přijdou.

Stará plastová okna za nová se tak zpravidla mění po dvaceti až pětadvaceti letech. Ne že by ta starší neplnila svou funkci, ale ta nová jsou o tolik lepší, že se to vyplatí, a to v rámci jak pohodlí, tak i peněženky. Od vstupu plastových oken na náš trh narostl počet komor v profilu z původních tří na dnešních až osm a zvětšila se i stavební hloubka, což výrazně snížilo prostup tepla rámem. Výrazného vylepšení se ale dočkalo i těsnění, kování a dokonce i samotné zasklení oken. Ve výsledku tak okna ztrácejí méně tepla, jsou bezpečnější a snáz se ovládají.

Počet komor v profiluCo životnost plastových oken ovlivňuje?

Asi nikoho nepřekvapí, že kvalita na začátku rovná se dlouhá životnost. Co to ale znamená?

Jak si u vašich oken zajistit dlouhou životnost?

  • Vyberte si u výrobce s bohatými referencemi, který se netají s obrázky z výroby, značkou kování a certifikáty kvality.
  • Nechte si okna odborně instalovat. Opravdu, montáž sice možná zvládnete s kamarády, ale to zároveň i bez jakékoliv záruky.
  • Dvakrát až třikrát do roka okna pečlivě umyjte a rám a těsnění zbavte prachu neabrazivními prostředky.
  • Jednou ročně proveďte údržbu kování nebo si rovnou nechte okna seřídit. Vyjde to na pár stovek a vyhnete se tak výměnám za několik tisíc.
  • Chovejte se k oknům šetrně.

Které díly plastových oken lze vyměnit?

Nejrychleji stárne na celých oknech dorazové těsnění. Protože je celková těsnost zavřeného okna nejdůležitějším faktorem tepelné izolace, měli byste stavu těsnění věnovat pozornost při každém mytí. V momentě, kdy zůstává zmáčknuté a nevrací se pružně do původního tvaru nebo když je dokonce na některých místech odtržené, musí se vyměnit. Zkušený technik má výměnu těsnění hotovou za několik minut a životnost plastových oken se tím výrazně prodlouží.

Kování se opotřebovává zejména v momentě, kdy nejsou okna správně seřízená. Pokazit se může i vlivem nehody nebo neopatrné manipulace. Dobrou zprávou je, že výměna některých dílů nebývá větší problém a nestojí moc peněz. Rozbité okno lze znovu zasklít. Izolační dvojsklo nebo trojsklo se do rámu vkládá jako dokonale slepený a těsnící sendvič a výměnu lze provést i u vás doma. Dokonce tak v některých případech můžete zvýšit užitnou hodnotu celého okna, ale starší rámy mohou novějším sklům vystavit řadu omezení. Nová okna výměnou skel ze starých neuděláte, to pouze částečně.

Co se děje s okny na konci životnosti?

Plastová okna jsou vítaným zdrojem druhotných surovin a solidní výrobce či prodejce se většinou sám nabídne, že stará okna ekologicky zlikviduje. Čistý PVC, ze kterého je vyroben rám oken, má před sebou ještě několik možných životních cyklů jako příměs do dalších plastových výrobků. Sklo je možné recyklovat, pokud v sobě nemá dráty nebo není vyztuženo fólií. Moderní plastová okna mají minimálně generační životnost a navzdory celosvětovému tažení proti plastům patří k nejlepším výrobkům, které pomáhají životní prostředí chránit.

pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace