ISOTRA 2 minuty
Pokud bydlíte v paneláku a máte okna na jih nebo na západ, určitě to znáte: v létě se s postupujícím dnem a přibývajícím slunečním žárem stává váš byt prakticky neobyvatelným. Větrání nic nevyřeší a vnitřní stínění už si s rozpáleným oknem příliš neporadí. Předokenní rolety sice sluneční žár odrazí, ale nepropustí ani denní světlo.
Venkovní žaluzie a panelák? Všechno jde.

Předokenní žaluzie vedro v panelákovém bytě vyřeší

Venkovní žaluzie totiž dokážou odrazit sluneční paprsky ještě předtím, než tepelné záření stačí proniknout do obytných místností a až nesnesitelně je zahřát. Když je slunce vysoko, lamely mohou zůstat úplně otevřené a i v této poloze odstíní významné množství tepla. Výhodou žaluzií je také to, že omezují pohled zvenku dovnitř a chrání tak soukromí obyvatel. V panelácích, které často stojí blízko u sebe, je to více než příjemná vlastnost.

Tip: venkovní žaluzie se upevňují do fasády a tím pádem jejich montáž obvykle podléhá schválení SVJ. Zjistěte si dopředu, jak je to právě ve vašem společenství vlastníků.

Venkovní žaluzie: bezpečnostní i dekorativní

Mezi další výhody předokenních žaluzií patří jejich bezpečnostní funkce – všechny alespoň částečně zabraňují vniknutí do objektu. Nadstandardními bezpečnostními prvky jsou vybaveny například žaluzie Titan.

487
Titan

Kromě praktických vlastností mohou ale žaluzie sloužit i jako ozdobný prvek, díky kterému si poznáte svá okna už zdálky. Různý tvar lamel nemá jen dekorativní funkci: lamely tvaru C mají jednoduchý hladký profil a model Cetta Flexi díky nepřítomnosti podélného záhybu potřebuje jen malý prostor pro nábalovou schránku. Tvar S nebo Z, jako mají modely Setta a Zetta, zase při úplném sklopení vytváří celistvou plochu, čímž umožňují kvalitnější zastínění.

486
Setta

Tepelná izolace v zimě a další výhody

Kromě toho, že chrání před přehříváním v létě, dokážou venkovní žaluzie naopak tlumit tepelné ztráty v topné sezóně. Zatažené žaluzie také chrání před venkovním hlukem. U některých modelů si můžete zvolit samonosné provedení, zvýšení odolnosti proti větru nebo vestavěnou síť proti hmyzu. Ze širokých možností ovládání si určitě vyberete takový, který vám bude vyhovovat nejlépe – jsou k dispozici jak manuální způsoby pomocí kliky nebo šňůry, tak i elektrické ovládání klasickým nástěnným spínačem nebo dálkovým ovládáním.

logo_isotra

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě ISOTRA, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil ISOTRA nebo web isotra.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu ISOTRA a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (5 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace