Dřevoterm 4 minuty

Světoví návrháři a designéři mají v barvách jasno. Stejně jako každý rok se i na sklonku toho minulého volily trendy, barvy a odstíny pro nový rok 2019. Pojďte se na ně podívat s námi! Vybrali byste si mezi nimi tu svojí nej?

Top barvy a odstíny pro rok 2019 ve stínící technice

Dulux

Barvou roku 2019 vůdčí britské značky nátěrových berev Dulux je Spiced Honey. Spiced Honey je vřelá, ale i neutrální barva. Je skvěle kombinovatelná s různými materiály a strukturami a její hřejivé karamelové tóny se hodí pro odpočinek a relaxaci zejména v místech, kde chceme přemýšlet nebo snít.

Finální výraz této barvy je umocněn paletou dalších použitých barev. V interiéru tak může působit jak energicky, tak i výrazně uklidňujícím dojmem. Úžasně se hodí například k off-white, tedy k ne zcela zářivé bílé.

Living Coral – barva pro rok 2019 (Pantone)

Pantone

Americký gigant Pantone vyhlásil barvou roku 2019 broskvově oranžovou Living Coral. Tato energizující korálová barva se zlatým podtónem je velmi živoucí a optimistická. Living Coral vnese do interiéru světlo, srdečnost a radost.

Barva také symbolizuje styl naší doby, odráží všudypřítomnou digitalizaci a snaží se upozorňovat na devastující vliv společnosti na životní prostředí, ohrožení korálů i jejich nezpochybnitelné místo v mořském ekosystému.

Sherwin-Williams

Sherwin-Williams (US) přichází letos s vřelou a zemitou Cavern Clay. Tento odstín terakoty evokuje historii, starobylé antické kořeny i retro design poloviny minulého století v duchu amerického jihozápadu. Cavern Clay je barva jednoduchá, snadno kombinovatelná a přátelská. V dnešním hektickém světě navozuje pocit klidu, odpočinku a domácí pohody.

Cavern Clay – barva pro rok 2019 (Sherwin-Williams)

Metropolitan – barav pro rok 2019 (Benjamin Moore)

Benjamin Moore

Další americký top výrobce barev, firma Benjamin Moore, zvolila pro rok 2019 sofistikovaný a elegantní jemný odstín šedé Metropolitan AF-690. I neutrální a nevýrazné barvy dokáží silně zapůsobit! Odstín Metropolitan AF-690 je barva zamýšlivá až hloubavá, příjemně poklidná, neagresivní a dokonale kombinovatelná. Navíc v sobě přináší absolutní pohodu mysli i těla.

Behr

Nemůžeme zapomenout ani na firmu Behr (US). Jejich barvu roku 2019 si zamilujete – je jí klasická modrá nazvaná Blueprint. Tato středně modrá nadčasová barva je vřelá, přesto však jemná. Navozuje autenticitu, důvěru a útulnost. Blueprint také evokuje jak zdvořilost, tak i vlastní vizi reality. Tak trochu lákavě svůdná; ani příliš pronikavá, ani příliš mdlá.

Blueprint – barva pro rok 2019 (Behr)

A jaké barvy vládly v loňském roce?

Pojďme se ještě v rychlosti ohlédnout za uplynulým rokem 2018.

Dulux přesedlal z odstínu Heart Word – jemné pastelové lila barvy s nádechem starorůžové. V takovém podání i barva s růžovými tóny dokáže působit elegantně.

Heart Wood (Dulux 2018)

Pantone nahradilo loňskou nadmíru okázalou fialovou s názvem Ultra Violet. Letošní korálová je jednoznačně sympatičtější než tato původní dramaticky hloubavá až provokující fialová.

Ultra Violet (Pantone 2018)

Rovněž v Sherwin-Williams loni zvolili sytý a dramatický odstín hlubokého moře s názvem Ocenside. Mix sytě modré a smaragdově zelené. Mystický, avšak také plný optimismu.

Oceanside (Sherwin Williams 2018)

Benjamin Moore nahradil sytou, teplou a vzrušující Cailente – jasnou a energickou červenou s lehkým nádechem do oranžova. Odvážnou barvou plnou života, kterou se rozhodně nedalo jen tak přehlédnout.

Caliente (Benjamin Moore 2018)

Poslední z řady leadrů na trhu, firma Behr, vsadila loni na jemnou pastelovou modro-zelenou s příznačným názvem In the Moment, vyvážený a harmonický odstín přinášející klid přítomného okamžiku navzdory současné uspěchané době.

In the Moment (Behr 2018)

Zdroj: Dulux.com; Pantone.com; Sherwin-Williams.com; BenjaminMoore.com; Behr.com

Našli jste svou top barvu? Ať už ano nebo ne, nezapomínejte, že méně je někdy více. Pokud fandíte pestrým a výrazným barvám v interiéru, užívejte je s rozmyslem. Někdy se velmi rychle omrzí. Proto je volte zejména tam, kde se dají snadno nahradit nebo změnit, ideálně na bytových doplňcích či dekoracích. Pestré a výrazné barvy vždy doplňte o neutrální a jemnější odstíny.

V otázkách stínění a výběru barvy materiálů pro rolety, plisé nebo posuvné stěny jsme jako Češi spíše konzervativní, přeci jenom si roletky nepořizujeme na rok nebo dva. I tak ale v naší nabídce textilií najdete mnoho krásných a výrazných barev. A pokud si nevíte rady, obraťte se na nás, rádi vám s výběrem pomůžeme.

Zdroj obrázků: https://www.pavon.cz/.
Pavon

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě Dřevoterm, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil Dřevoterm nebo web pavon.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu Dřevoterm a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace