PRAMOS, a.s. 4 minuty

Ani ta nejlepší plastová okna na světě nebudou plnit svoji funkci dobře, pokud nebudou dokonale vzduchotěsná. Kvalita a životnost těsnění po obvodu okenního křídla totiž spoluurčuje jeho izolační vlastnosti. Jak se o těsnění starat a jak poznat, že vyžaduje výměnu?

Těsnění plastových oken – význam, údržba a výměna

Význam těsnění u plastových oken

Teplo se v našem bytě šíří sáláním (to je to příjemné, proč sedíme u kamen), vedením (vzduch je pro teplo vodivý) a prouděním (tím, jak teplý vzduch nad kamny stoupá ke stropu a v bytě vzniká cirkulace). Smyslem kvalitních oken je zamezit tepelným ztrátám všemi třemi způsoby, přičemž těsnění zamezuje nežádoucímu unikání teplého vzduchu na ulici při zavřených oknech.

Těsnění na oknech najdeme v několika místech. Skleněné tabule jsou například utěsněny při slepení do izolačního sendviče, který se vkládá do rámu okenního křídla. Další těsnění najdete mezi těmito skly a plastovým rámem okna. O nich se ale bavit nebudeme, protože nepodléhají takovému opotřebení a není běžné je nechat vyměnit.

Dvě nebo tři těsnění pro kvalitní izolaci – nejen tepla, ale i hluku

Pro naše téma a pro všeobecnou údržbu oken je nejdůležitější okenní těsnění, které najdeme v takzvané funkční spáře. Při každém zavření do něj měkce dosedá okenní křídlo a měla by tak být zajištěna téměř dokonalá vzduchotěsnost.

Podle typu konstrukce oken mohou být těsnění buď dvě (vnější a vnitřní), nebo se mezi ně přidává ještě těsnění středové, které rozdělí vzduchovou kapsu ve funkční spáře ašátek zamezí uvnitř cirkulaci vzduchu a zároveň i prachových částeček, které se do spáry mohou dostat odvodňovacím kanálkem. Pro výrobu okenního těsnění jsou vhodné některé měkčené plasty, které si dlouho udrží pružnost, často se používá třeba silikon.

Jak na pravidelnou údržbu a kdy přistoupit k výměně

Okenní těsnění může trpět neopatrnou manipulací, mechanicky ho ničí prach a svoji pružnost samozřejmě ztrácí i přirozeně s věkem. Při mytí oken tak především zbavujeme prostor funkční spáry nečistot a okenní těsnění utíráme vlhkým hadříkem. Použít přitom můžeme také specializované přípravky, které životnost těsnění dále prodlouží. Zamezit se snažíme kondenzaci vody v okenní spáře v zimních měsících, protože pokud těsnění přimrzne a vy okno otevřete, může se z rámu prostě vytrhnout.

Rizikem pro jeho životnost je také špatně seřízené okno, které těsnění nerovnoměrně deformuje, například když není správně nastavený přítlak nebo nešetrná instalace okenních sítí. Poškozené těsnění nebo těsnění takové, co ztratilo svoji pružnost, poznáte na první pohled. Jenže co dál?

Výměna okenního těsnění stojí pár stovek, nebo víkend plný nervů

Okenní těsnění je do plastového rámu vlepené do speciálních drážek. Dá se samozřejmě vyjmout a nahradit a okna tak mohou sloužit k naší spokojenosti ještě o pár let déle. Šikovnému člověku to zabere opravdu chviličku.

Důvodem, proč s výměnou těsnění kontaktovat původního dodavatele oken, je především to, že žádné okenní těsnění není univerzální a zpravidla je mezi jednotlivými výrobci nelze úspěšně zaměnit. Druhá věc je pak to, že demontáž starého těsnění a manipulace s tím novým vyžaduje určitý cvik, pokud nemá dojít k nevratnému poškození plastového okna nebo těsnění nového. A cvik přirozeně nezískáte, pokud těsnění měníte jednou za život.

Solidní pozáruční servis je tak jednou z klíčových výhod zavedených a poctivých firem, jako je třeba PRAMOS. Mít ještě po letech kam zavolat a možnost ušetřit si starosti by měla k poctivému řemeslu patřit tak nějak automaticky.

Zdroj obrázků: https://www.pramos.cz/.
pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace