WELL OKNA, S.R.O. 5 minut

Ze statistik vyplývá, že lupiči se dostávají do domu vchodovými dveřmi pouze v deseti procentech případů. Z osmdesáti procent si pak pro vloupání do objektu vybírají okna, balkónové dveře, vedlejší hlavní a posuvné dveře.

Okna by měla být nejenom hezká, ale také bezpečná

Nezabezpečené okno se lehce vypáčí

Zloději se potřebují dostat do objektu rychle a tiše. Okna to umožňují hned několika způsoby. Jedním z nich je vypáčení okna. U některých oken stačí mezi rám a křídlo strčit šroubovák nebo jiný předmět. Křídlo okna se páčením prohne – i přes ocelovou výztuž uvnitř – a to zapříčiní vyskočení jednotlivých čepů kování z protikusů v rámu okna. Okno je pak bez většího hluku otevřené během několika vteřin.

clanek01_01

Bezpečnostní řešení

Jednoduché řešení však umí vypáčení zabránit. Okno se vyrobí z tuhého profilu a použije se kvalitní kování s bezpečnostními uzávěry. Právě to splňuje profilový systém Schüco, který používá firma Well okna. Profily Schüco vynikají nejen bezpečností, ale mají i skvělé izolační vlastnosti a nadčasový design. Mezi jejich bezpečnostní benefity patří dostatečně tuhé profily a v nich hluboko uložené kování. Zásadní bezpečnostní vlastností jsou také jejich bezpečnostní uzávěry, které znemožňují vyskočení čepů kování z protikusů v rámu a následné vypáčení. Běžně se okna osazují pouze jedním bezpečnostním uzávěrem, a to především proto, aby bylo křídlo dobře usazené při ventilaci, a bezpečnost u takových oken tudíž nehraje roli. Well okna svá okna ale osazují třemi bezpečnostními uzávěry již ve standardním provedení.

Vyšší bezpečnostní třída

Well okna vyrábí svá okna také v bezpečnostní třídě RC2 a RC3 – okno je osazeno několikanásobnými bezpečnostními uzávěry. Na takové bezpečné okno je také použita tužší výztuha, bezpečnostní sklo a speciální kličky, které jsou vybaveny planžetou proti odvrtání. Málokdo ví, že je to kvalita kování, která hraje důležitou roli jak v bezpečnosti, tak i dlouhodobé funkčnosti okna. Společnost Well okna k výrobě používá výhradně kování ROTO, které nabízí kování z kvalitních kovových slitin.

clanek01_02

Bezpečnostním prvkem je i klička

clanek01_03–300×133

Lupiči jsou vynalézaví. Do objektu vnikají prostřednictvím oken i tak, že dokážou otočit kličkou zvenčí. Jak to dovedou? Jednoduše: zloděj se za pomoci vhodného předmětu dostane mezi rám a křídlo a tedy přímo ke kování okna. Poté za použití síly dokáže pootočit celým mechanizmem kování a tím okno otevře. Okno tak otevřou ještě snadněji než v prvním případě, navíc téměř bez hluku. Tomuto vniknutí umí zamezit dostatečná tuhost profilů, hluboko uložené kování a samotná klička okna zvaná secustic. Dnes se na trhu setkáváme s profily s větší stavební hloubkou, konkrétně od 80 mm. Taková okna mají středové těsnění, které tvoří jakousi další bariéru mezi zlodějovým nástrojem a kováním, ačkoli to není primární funkce tohoto těsnění. Standardní okno vyrobené z profilu Schüco Corona SI 82 tyto vysoké požadavky splňuje. Pokud se zloději přece jenom podaří dostat se svým nástrojem ke kování, zastaví ho bezpečnostní klička secustic. Ta disponuje bezpečnostním mechanizmem, který nedovolí pootočit s celým kováním jinak než pomocí kličky z interiéru.

Když se zloděj snaží otevřít okno, může se také pokusit provrtat díru v oblasti čtyřhranného trnu kličky a snadno pak kličkou otočit do polohy otevřeno. V takovém případě spolehlivě poslouží klička secustic, klička s knoflíkovou pojistkou či zamykatelná klička. Okno lze také vybavit speciální planžetou proti odvrtání. Ta ochrání před otevřením, když se lupič pokusí provrtat díru pod kličkou a silným drátem pootočit kličkou bez zásahu do kování.

Nezapomínejte na bezpečnost skel

Lupiči se nezastaví před ničím, tudíž i rozbití skla je možností, jak se mohou dostat do objektu. A to i přesto, že na sebe tímto způsobem mohou upozornit. Proto je dobré zvolit bezpečnostní skla, a to obzvlášť pokud se objekt nachází v přízemí nebo stojí na odlehlém místě. Bezpečnostní skla lze dodat v různých třídách bezpečnosti. Čím vyšší třída bezpečnosti, tím je sklo odolnější proti rozbití a umí odolávat takovým nástrojům, jako je krumpáč či sekera.

Doplňkové prvky bezpečnosti

Dokonalého plášťového zabezpečení objektu se dosáhne zvolením bezpečnostních skel společně s bezpečnostními magnety. Tyto magnety jsou součástí kování a tudíž nejsou viditelné z vnější ani vnitřní strany oken. Připojeny jsou do zabezpečovacího systému domu a při násilném otevření okna spustí poplach.

Měli byste vědět: bezpečné okno je vždy jen zavřené okno

Před koupí se poraďte s odborníky

Jestliže se chystáte ke koupi oken, myslete nejen na jejich izolační vlastnosti a design, ale i na bezpečnost. Vždy je dobré se při výběru nových oken poradit s odborníky. Dejte profesionálům přednost před informacemi na internetu, které často nejsou přesné. Konzultanti společnosti Well okna přesně a rádi zodpoví veškeré vaše případné dotazy týkající se výroby oken, dveří, posuvných systémů a jejich doplňků.

logoWell

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě WELL OKNA, S.R.O., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil WELL OKNA, S.R.O. nebo web wellokna.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu WELL OKNA, S.R.O. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace