MK ROLETY 4 minuty

Zařizujete vašemu potomkovi pokojíček a marně přemýšlíte, jak takovou místnost efektivně zatemnit? Rozhodně tuto volbu nepodceňujte. My vám poradíme, jaké stínění je nejvhodnější!

Jaký druh stínění použít do dětského pokoje?

Požadavky pro dětský pokoj

Stínění je důležité z mnoha důvodů. Splňuje jak praktický účel, tj. vytvoření vhodného prostoru pro spánek, tak i účel estetický. Každé dítko má rádo pokojík vyzdobený. Například zvířátky, oblíbenými postavičkami, kytičkami nebo třeba autíčky. Třetím neméně důležitým bodem se pak jeví bezpečnost zvoleného stínění, které se dnes budeme rovněž věnovat. Možností existuje hodně, ale ne každá splňuje požadavky pro vybavení dětského pokojíčku. Kvalitní stínění ocení nejen děti, ale i maminky, které si čas, kdy ratolest spokojeně pospává, jistě užívají. Dopřejte si proto tento čas co nejkvalitnější a podívejte se na některé typy stínění. Společně s námi určitě vyberete to nejlepší.

Plisé? Pro malé cvrčky ne

Jednou z variant je takzvané plisé. Jedná se o látkové stínění, které na okně drží pomocí dvou nylonových šňůrek po stranách. Tkanina skládaná do harmoniky zatáhne celé okno nebo horní či dolní polovinu. Látka dětský pokojík příjemně zkrášlí, avšak toto řešení je nevhodné jak z důvodu bezpečnosti, tak z důvodu funkčnosti. Tkanina používaná na plisé, ač existuje spousta druhů, neposkytuje dokonalou tmu. Obzvlášť přes den se plisé zdá absolutně nevhodné a potíž nastává i v případě kreativního dítka: plisé látka se totiž snadno poničí jak nůžkami, tak fixkami. Na vybavení spacího prostoru pro děti to jednoduše není to pravé ořechové.

Horizontální žaluzie? Pro starší děti ano

Další variantou jsou žaluzie. Konkrétně interiérové horizontální žaluzie. Jsou velmi oblíbené a najdete je v leckterých domácnostech. Do dětského pokojíčku však nejsou ideální hned z několika důvodů. Neposkytují absolutní tmu, která je žádoucí pro kvalitní spánek dítka, jsou nejnebezpečnější z nabízených variant, neboť obsahují až příliš mechanických částeček, které bystré potomstvo může poničit, v horším případě se o ně poranit. Navíc se nevyrábějí ani v atraktivním designu, který by ratolest zaujal. Žádná zvířátka, jen fádní barva. Výše zmíněné druhy stínění se proto hodí spíše pro děti školního věku, které už jsou rozumnější a nevyžadují detaily s dětskými motivy.

Zkuste venkovní rolety!

Venkovní rolety jsou dokonalým řešením v mnoha oblastech až na jednu. Nemají žádný motiv, který by dítko potěšil. To lze však dořešit samolepkami na okně, případně krátkými záclonami. Rolety poskytují absolutní tmu, tlumí hluk, v létě brání horku proniknout do pokoje, v zimě nepropouští teplo ven. Dají se na ně přimontovat zámky, takže slouží i jako bezpečnostní pojistka. Vyrábějí se ve spoustě provedeních tak, aby lahodily oku i stylu domova. Vhodné jsou do každého počasí a do jakýchkoli podmínek.

Výhody:

  • absolutní tma
  • termoizolace
  • bezpečnost
  • tlumí hluk
  • různé druhy designu

Nevýhody:

  • vyšší cena
  • žádný motiv pro dítě

venkovní rolety do dětského pokoje

A co teprve vnitřní rolety!

Velmi oblíbeným a praktickým řešením jsou rolety, jež se navíjejí na trubku na horní hraně okna. Vyrábějí se z kvalitní látky, která nepropustí jediný paprsek. Jsou estetické a neexistuje motiv, který by na ně nešel použít. Od zvířátek přes panenky nebo vesmírné lodě a princezny, přičemž oblíbené jsou zejména pestré barvy. Ovšem i látkové rolety mají své mouchy, a to zejména jsou-li umístěny nad radiátorem. Když se topí, rolety se vlivem teplého vzduchu hýbou a dělají hluk, který by mohl bránit usnutí. Dalším nedostatkem pak může být řetízek sloužící k vytahování a stahování rolety. Dítě ho snadno poškodí.

Výhody:

  • barevné odstíny
  • nízká cena
  • zastínění pokoje
  • hmotnost
  • montáž

Nevýhody:

  • rámus při nevhodném umístění
  • křehký řetízek na ovládání

Jaká možnost je nejlepší?

Nejvhodnějším řešením se jeví venkovní rolety, které splňují všechny potřebné požadavky plus ještě něco navíc. Nedostatek designu hravě doladíte například veselými samolepkami na okno či na stěnu a stejně tak nic nezkazíte ani kratší záclonkou na okně.

Zdroj obrázků: https://www.mk-rolety.cz/.
MK_LOGO

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě MK ROLETY, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil MK ROLETY nebo web mk-rolety.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu MK ROLETY a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (7 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace