ATEX Planá s.r.o. 8 minut

Bezfalcové dveře mají velmi elegantní vzhled a v současné době jsou často navrhovány architekty bytových a rodinných domů, kancelářských budov i dalších objektů. Pro který typ dveří se rozhodnout, to budete potřebovat vědět již ve fázi plánování stavebních otvorů.

Jaký je rozdíl mezi falcovými a bezfalcovými dveřmi?

Falc je odborný výraz pro hranu, která vzniká mezi dveřmi a zárubní vystupující do prostoru. Standardní falcové (polodrážkové) dveře jsou usazeny do pantů tak, že při zavřeném stavu mají dveře po celém obvodu křídla viditelnou profilovanou hranu, která vystupuje do prostoru. Bezfalcové dveře jsou moderním řešením standardních interiérových otočných dveří a na rozdíl od falcových dveří nemají profilovanou hranu. Celé křídlo dveří je vsazeno do speciální bezfalcové zárubně tak, aby se zárubní tvořilo v zavřeném stavu jednu rovinu. Dveře lze osadit viditelnými (lomenými) nebo neviditelnými panty.

Čím se liší jednotlivé povrchové úpravy dveří?

Design a vnější vzhled dveří jednoznačně ovlivňuje vzhled celého interiéru. Dříve, než se rozhodnete pro konkrétní povrchovou úpravu dveří, se však zamyslete také nad praktičností a odolností jednotlivých materiálů proti mechanickému poškození. Právě tím totiž významně ovlivníte jejich životnost a to, zda budou vaše nové interiérové dveře vypadat po dlouhou dobu jako nové.

Povrchovou úpravu dveří lze rozdělit na dva typy: přírodní a umělé. Všeobecně lze říci, že přírodní povrchová úprava poskytuje originální design, unikátní kresbu a barevnost každého kusu. Mezi přírodní úpravu dveří lze zařadit masivní dřevo, dřevěné dýhy a kamenné dýhy.

Umělé povrchy jsou svým vzhledem naprosto totožné, což oceníte především v případě umístění jednotlivých dveří v těsné blízkosti. Jsou typické svou vyšší odolností, díky níž můžete dosáhnout vzhledu měkkého dřeva a přitom mít velmi odolné dveře z pevného materiálu. Dveře vyrobené z umělých povrchů jsou navíc obvykle levnější variantou, než je tomu v případě přírodních povrchů.

Dostupné povrchy dveří

Masivní

Masivní dveře jsou vyrobeny z přírodního materiálu, což se odráží na jejich vzhledu i ceně. Vytvářejí dojem luxusu a příjemného, ryze přírodního prostředí, masivní dveře jsou však obvykle barevně nestálé a po čase mohou změnit svou barvu a dřevo může pracovat i dalšími způsoby.

Dýhované

Jste-li milovníky přírodních materiálů, pak tento způsob úpravy povrchu dveří jistě oceníte. V principu jsou dveře opatřeny tenkým plátem masivního dřeva a navíc mají obdobné vlastnosti, jako je tomu v případě masivu – každý kus dveří je svým vzhledem jedinečný, dřevo má však tendenci po čase měnit svou barvu.

Lakované

Lakované dveře patří ke klasickým oblíbeným povrchovým úpravám. Dveře jsou opatřeny nástřikem ve vybraném barevném odstínu.

Laminované

Dveře, jejichž povrch je tvořen laminem (často označovaným jako CPL), lze opatřit prakticky jakýmkoliv dekorem dřeva či jakýmkoliv barevným odstínem. Laminované dveře jsou dobře odolné proti mechanickému poškození a snadno se udržují. Jejich velkou výhodou je barevná stálost povrchu. Laminovaných povrchů existuje hned několik druhů. Vybrat si můžete například z dekorů s 3D povrchem nebo z laminovaných povrchů imitujících vzhled dřeva.

Kašírované

Kašírované dveře jsou opatřeny tzv. kašírovací fólií, která má dřevěný dekor. Tato povrchová úprava je vhodná pro prostory s menší zátěží, kde nehrozí mechanické poškození dveří. Kašírované dveře bývají levnější, je však potřeba dbát na jejich údržbu a správné ošetřování neagresivními čisticími prostředky.

Jakou zvolit vnitřní výplň dveří?

Kvalitní konstrukce: to je základ dveří, se kterými budete spokojeni. Vybírejte proto pečlivě a přesně podle toho, co od dveří očekáváte. Rám by měl být za každých okolností vyroben z pevného materiálu. Drží totiž celou konstrukci dveří a na jeho provedení nejvíce záleží, jak dlouho budou dveře plnit svůj účel. Ideální je proto volba rámu z masivu. Volbou vnitřní výplně ovlivníte bytelnost dveří a jejich zvukovou izolaci.

Dostupné dveřní výplně

Voština

Základem voštiny je speciálně tvrzený papír, jenž je poskládaný do obdobného tvaru jako včelí plástev. Tento šestiboký tvar zajišťuje vysokou pevnost za současného zachování nízké hmotnosti výplně. Ztužená papírová voština je nejméně odolný materiál, který se hodí především pro méně používané dveře, u nichž není potřeba tlumit zvuk a u kterých nehrozí riziko zásadního mechanického poškození.

Odlehčená dřevotřísková deska

Oproti voštině je děrovaná dřevotříska mnohem odolnější vůči poškození a lépe zvukově izoluje. Pro běžně používané dveře je odlehčená dřevotřísková deska příhodnou volbou: bytelnější materiál s sebou nese jak vyšší hmotnost, tak pevnější konstrukci celých dveří.

Plná dřevotřísková deska

Plná dřevotřísková deska je velmi pevná výplň, která zajišťuje vyšší odolnost dveří proti proražení a lepší stabilitu. Plný materiál je těžší, mnohem lépe však izoluje zvuk. Plná dřevotřísková deska je vhodným materiálem pro vstupní bezpečnostní dveře.

Masiv

Vysoce pevný přírodní materiál s dlouhou životností. Masivní dveře jsou lepeny speciálními pevnými lepidly z jednotlivých lamel. Dveře z masivu jsou nejodolnější a nejkvalitnější volbou dveřní výplně.

Jak správně určit systém otevírání dveří?

Součástí výběru dveří je i správné určení systému otevírání. V zásadě je potřeba rozlišit klasické otočné dveře od dveří posuvných. Dveře by vždy měly být situovány tak, aby byly vypínače světel umístěny na straně, kde se bude nacházet klika. Ta je na dveřích umístěna vždy podle toho, který konkrétní typ otevírání dveří si zvolíte.

U otočných dveří rozlišujeme:

  • Pravé otevírání: Při pohledu na širší stranu dveří a zárubeň jsou panty umístěny na pravé straně.
  • Levé otevírání: Při pohledu na širší stranu dveří a zárubeň jsou panty umístěny na levé straně.

U posuvných dveří rozlišujeme:

  • Posuvné dveře na stěnu: Posuvné jednokřídlé i dvoukřídlé dveře lze bez jakýchkoliv stavebních úprav jednoduše upevnit na zeď. Dveře jezdí podél zdi po posuvné kolejnici, která je umístěna v garnýži připevněné na zdi. Obvykle je tento systém otevírání posuvných dveří vhodný pro již hotové interiéry, kde nejsou možné nebo žádoucí další stavební úpravy.
  • Posuvné dveře do stavebního pouzdra: Posuvné dveře do stavebního pouzdra se zasouvají do otvoru ve zdi. To s sebou přináší velké výhody v úspoře místa a takto řešené dveře jsou navíc i velmi efektním a elegantním designovým prvkem.

Vybíráme zárubně dveří. Které jsou pro vás ty nejlepší?

Zárubeň neboli rámová konstrukce, která ohraničuje stavební otvor určený pro umístění dveří, je vždy pevně zakotvena do zdiva. Přední stranu zárubně odlišujeme od zadní strany tím, že přední strana obsahuje kování a polodrážku. Zárubně jsou vyráběny z různých materiálů, nejčastěji ze dřeva, oceli, plastu či hliníku.

V závislosti na způsobu konstrukce zárubně rozlišujeme:

  • Běžné obložkové zárubně: Tradiční obložkové zárubně jsou nejčastěji používaným typem zárubní v interiérech. Nelícují se zdí, vystupují do prostoru a dveře polovinou své tloušťky vystupují ze zárubně (jde o tzv. polodrážku). Na přání zákazníka mohou, ale také nemusí barevně ladit s dveřním křídlem. Obložkovou zárubní lze obložit i stávající kovovou zárubeň, což je praktické především v interiérech, kde nejsou žádoucí stavební úpravy většího rozsahu.
  • Bezfalcové zárubně: Bezfalcové zárubně rovněž nelícují se zdí a vystupují do prostoru, ale dveře jsou do zárubní plně zapuštěny. Na přední straně tak dveře plně lícují se zárubní.
  • Skryté zárubně: Skryté zárubně jsou obvykle konstruovány tak, aby byly v jedné rovině s předním čelem dveří i okolní omítkou, nebo aby byla zárubeň omítkou zcela překryta.
  • Rámové zárubně: Rámové zárubně jsou konstruovány pro předělení prakticky jakéhokoliv prostoru. Často jsou používány u vchodových dveří, rámovou zárubní však můžete předělit například také dlouhou chodbu.
atex-logo-1

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě ATEX Planá s.r.o., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil ATEX Planá s.r.o. nebo web atex-plana.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu ATEX Planá s.r.o. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace