2 minuty

Pokud jste se rozhodli pořídit si nové dveře do interiéru či právě řešíte osazení dveří do novostavby, pak si přečtěte tento článek, kde se vám pokusíme sepsat to nejdůležitější, co byste o těchto dveřích měli vědět.

Interiérové bezfalcové dveře

Nejprve si položíme základní otázku: co jsou vlastně bezfalcové dveře? Mnozí z nás tento pojem slyší poprvé a vlastně ani nevědí, co si pod ním představit. Stručně řečeno, bezfalcové dveře, nebo-li také bezpolodrážkové dveře, jsou takové dveře, které se vyrábějí bez polodrážky. Tyto dveře mají tzv. profilovanou hranu, což jim umožňuje zavřít křídlo do zárubně tak, že jsou dveře v jedné rovině se zárubněmi. Bezfalcové dveře se dodávají společně s bezfalcovou obložkovou zárubní, jelikož je jinak nelze osadit do běžné falcové zárubně. Tento typ dveří je velmi oblíbený u bytových designérů, architektů či projektantů. Své oblíbence si bezfalcové dveře našly i u samotných zákazníků, které zaujaly svým provedením. 

Pokud se rozhodnete pro bezfalcové dveře, máte na výběr mezi dvěma panty, a to viditelnými nebo neviditelnými, jinak také lomenými. K těmto dveřím se však více hodí a esteticky se tak krásně doplňují se skrytými/lomenými panty. Tyto panty se namontují na vnitřní hranu dveřního křídla a do vnitřního prostoru zárubně. 

Důležité je ale zmínit, že oproti falcovým dveřím se cena bezfalcových dveří mírně navýší. Pokud se rozhodnete pro volbu bezfalcových dveří, je potřeba s nimi počítat již v době rekonstrukce, protože právě u bezfalcových dveří se nejvíce osazují tzv. neviditelné panty, které potřebují větší šířku stavebního otvoru. 

Výhody bezfalcových dveří

  • elegantní a moderní design
  • minimalistický vzhled dveří
  • splynutí dveří se zárubní
  • skryté panty

Varianty bezfalcových dveří

Na trhu se můžete setkat s několika typy bezfalcových dveří, k nimž například patří:

Bezfalcové dveře na stěnu

U těchto dveří odpovídají rozměry stavebních otvorů standartním otočným dveřím ve falcovém provedení.

Výsledek obrázku pro interiérové bezfalcové dveře na stěnu

Bezfalcové dveře v líci se stěnou s nutou

Při montáži těchto dveří se postupuje následovně. Hranol, který se upevňuje do stavebního otvoru, vytvoří špaletu pro obložkovou bezfalcovou zárubeň. Dále je vyžadováno, aby se stavební otvory upravily do požadovaných rozměrů dveří.

Výsledek obrázku pro Bezfalcové dveře v líci se stěnou s nutou

Bezfalcové dveře v líci se stěnou do omítací zárubně

U tohoto typu bezfalcových dveří dochází k montování dveří do plechové zárubně, která se dále zaomítá do stavebního otvoru. Tímto postupem vznikne tzv. špaleta, do níž se dále zapění obložková bezfalcová zárubeň.

Výsledek obrázku pro Bezfalcové dveře v líci se stěnou do omítací zárubně

Instalace bezfalcových dveří

V tomto případě je lepší nechat instalaci dveří na odborníkovi, jelikož samotná instalace nepatří mezi jednoduché kroky a mohla by zapříčinit špatný výsledný dojem dveří. Pokud chcete, aby dveře splnily svůj účel a navíc dokonale zapadly, je potřeba, aby byla spára po celém obvodu stejná. 

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace