SERVIS CLIMAX, a.s. 2 minuty

To, že venkovní žaluzie jsou nejenom funkčním, ale i elegantním doplňkem našich domovů, je už známá věc. A to, že mají i jedny z nejlepších vlastností, jako je regulace světla, ochrana našich domovů před přehříváním a v zimě i před únikem tepla, už víme také. Abychom si ale jejich pozitivní vlastnosti udrželi co nejdéle, je potřeba žaluziím věnovat péči nejenom v létě, ale i v zimě.

Údržba venkovních žaluzií nejen v zimě

V zimním období hrozí žaluziím především přimrznutí, námraza nebo zasněžení. Před jejich použitím je proto důležité zkontrolovat, zda nejsou přimrzlé lamely ve vodících lištách nebo k parapetu. Pokud by tomu tak bylo, musíme námrazu opatrně odstranit. Kdyby se neodstranila, hrozilo by poškození jednotlivých lamel, popřípadě celé žaluzie. Nejlepší je proto se žaluziemi při námraze vůbec nemanipulovat. Nechat je v poloze v jaké jsou a znovu je použít až námraza povolí.

Na čistotu vystačí běžné prostředky, které máme doma

1517920540_2

Dvakrát ročně je vhodné zbavit žaluzie drobných nečistot jako hmyzu, pylu, listí a podobně. K omytí žaluzií můžeme použít zahradní hadici nebo parní čistič. Pozor na stékající vodu. Pokud by byla hodně špinavá, mohla by znečistit fasádu. Na čištění využijeme běžné prostředky, které v domácnostech máme, jako mýdlo, jar a teplou vodu maximálně do 40 stupňů. Úplně se vyhněme chemickým prostředkům jako jsou ředidla, rozpouštědla nebo jiné abrazivní čistící prostředky.

Postup čištění

Žaluzie sklopíme do svislé polohy a opláchneme je vodou. Vezmeme si houbičku nebo hadřík, prostě co máme doma po ruce, a každou lamelu zvlášť očistíme. Postupujeme jedním tahem a v jednom směru, abychom špínu po žaluzii neroznášeli. Pokud je žaluzie více znečištěná, jarovou vodu si dáme do rozprašovače a mokré žaluzie postříkáme a necháme chvíli působit. Roztok by ale neměl na žaluziích zaschnout. Poté lamely dočistíme ručně. Po očištění lamel stejným způsobem umyjeme vodicí lišty. Vodou nakonec spláchneme ze žaluzií všechny nečistoty a necháme uschnout.

1517920541_3

Kromě mytí je také důležité provést běžnou kontrolu technického stavu a funkčnosti žaluzií. Zda jdou rovnoměrně vytahovat a spouštět, jestli nejsou hodně opotřebené pásky a vodicí lišty a v neposlední řadě je také důležité zkontrolovat hlučnost chodu. V případě poruch funkčnosti kontaktujte naše Climax partnery.

climax_logo

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě SERVIS CLIMAX, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil SERVIS CLIMAX, a.s. nebo web climax.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu SERVIS CLIMAX, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace