5 minut

Základní zásadou ochranné fólie na plastových či hliníkových profilech, ze kterých jsou vyráběna okna a dveře, je ochrana povrchu při manipulaci, výrobě, transportu a montáži výrobku do stavebního otvoru.

Ochranné fólie na profilech oken a dveří

Nosným materiálem ochranné fólie je PE film ( polyethylenový film) o různé tloušťce, nejběžněji 50–120 mikronů (což je velmi slabá vrstva), který může mít různou barvu (ať už s potiskem či bez potisku).

Ochranné fólie na profilech oken a dveří mají na spodní straně aplikované vodou ředitelné lepidlo, které bývá buď akrylové nebo kaučukové. Ochranné samolepicí fólie na plastové profily jsou vyráběny tak, aby byly stabilizovány proti UV záření, přičemž jejich doba expirace je minimálně 6 měsíců po aplikaci.

Fólie se vyrábějí pro lesklé povrchy při horké aplikaci v prvovýrobě, ale i povrchy laminované dekorativní plastovou fólií, a jsou vyráběny také tak, aby lepidlo nezanechávalo stopy na chráněném povrchu ani při pozdějším odstraňování.

Samolepicí ochranné fólie se vyrábějí na okenní a dveřní profily, plastové panely plastové parapety a na celou další škálu jiných uplatnění. Řada výrobců je vyrábí bez potisku a na vyžádání je možné je nechat potisknout logem zákazníkovy firmy. Samolepicí ochranné fólie velmi dobře odolávají povětrnostním vlivům, zejména pak extrémním teplotám a vlhkosti.

Typy ochranných fólií

Materiál PE filmu

  • surovina PE filmu je buď jednovrstvá (jednobarevná), nebo vícevrstvá (vícebarevná), kdy dolní vrstva má většinou černou barvu a horní bílou či šedou
  • vícebarevné fólie se používají nejčastěji na venkovní aplikace (černá vrstva tak ochraňuje profil před propuštěním veškerého slunečního tepla na profil a lepidlo)

Výsledek obrázku pro ochranné folie na profilech

Barva

  • barvu si můžete zvolit jakoukoliv
  • nejčastěji se používají transparentní fólie (pro interiérové využití), bílé, šedé, ale i namodralé

Výsledek obrázku pro ochranné folie na profilech

Síla

  • klasická síla ochranné fólie bývá 50 mikronů (1/20 milimetru)
  • chrání tak méně namáhané povrchy (nerezové plechy či ostatní díly)
  • pokud potřebujete větší ochranu, použijte raději fólie o síle 90 mikronů a výše

Typy lepidla

a) akrylové lepidlo – výrobci nejčastěji používané

  • je sice levnější, ale mívá problémy s migrací lepidla na profil při vysokých či nízkých teplotách v exteriéru
  • naopak s jistotou dobře funguje v interiéru

b) syntetický kaučuk – dražší, ale kvalitnější varianta lepidla

  • nejčastěji používán v exteriéru
  • jedná se o velmi teplotně odolné lepidlo
  • nanáší se pomocí HOTMELT technologie tavením za tepla

Množství lepidla naneseného na m2 folie

  • jednoduše platí, že čím hladší povrch potřebujete chránit, tím méně gramů lepidla je nutné aplikovat na fólii
  • u okenních a dveřních fólií se kvůli dekorativní struktuře dává přibližně 15 gramů lepidla / m2

Jak na správný výběr fólie?

Výběr druhu fólie závisí na tom, na jaký povrch ji budeme aplikovat. Pro správný výběr fólie doporučujeme vyzkoušet nejprve vzorek výrobku a teprve až po odzkoušení a vyhodnocení přilnavosti fólie na vámi zvoleném výrobku ji použít. Vyzkoušejte zároveň i funkci s bezproblémovým sejmutím po ukončení její ochranné funkce, přičemž příhodnost druhu fólie je dobré vyzkoušet i při teplotním požadavku použití.

  • podle zvolené síly fólie dosáhnete volby stupně mechanické odolnosti
  • pro ochranu povrchů v interiéru a exteriéru se používají různé samolepicí polyethylenové fólie
  • prodejci je nabízejí v odlišných tloušťkách a m2

Nejčastější omyl u investorů

Mnozí investoři občas (nevědomě) předpokládají, že tyto fólie použijí jako ochranu proti zednickému zapravení stavebního materiálu (štukové omítce), což je omyl. Takto dochází nejčastěji k budoucím reklamacím. Týká se to hlavně reklamací typu poškrábání profilu nebo nemožnosti sejmutí fólie od profilu.

Výrobci oken a dveří mají toto většinou ošetřené ve smlouvách o dílo, ale obchodníci někdy bohužel mohou základní fakta přehlédnout.

Jak odstranit ochrannou fólii z výrobku?

K odstranění ochranných fólií z oken by mělo dojít ihned po montáži – nejpozději do jednoho měsíce od data montáže. Po delší době ponechání fólie na oknech vznikají vlivem slunečního záření a počasí potíže při odstranění a může se stát, že dojde k poškození povrchu profilu, v horším případě i k totálnímu zatvrdnutí lepidla a následné nemožnosti odlepení fólie.

Co dělat v případě, že fólie nejde odstranit?

V tomto případě bude nejlepší použít horkovzdušnou pistoli, fólii lehce nahřát a poté ji zkusit pomalu odtrhnout (není dobré provádět v zimních měsících, kdy jsou profily studené).

Co dělat, když na profilu zůstane lepidlo a fólie se podaří strhnout?

Ideálně pro odstranění lepidla z povrchu profilů (aniž by poškodili jejich povrchovou úpravu–lakování, plastovou fólii či samostatný plast) je použít měkká rozpouštědla, tedy isopropylalkohol.

Nepoužívejte však technický benzín, toluen ani jiná ředidla, která sice možná odstraní lepidlo, ale zároveň poničí povrch profilu.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace