5 minut

Ať už stavíte dům či rekonstruujete stavení, je důležité mít na paměti, jak moc záleží na výběru konkrétních vchodových dveří, neboť právě ty jsou reprezentativní vizitkou celého domu. Vchodovými dveřmi vstupujeme do domu a tudíž nás upoutají svým vzhledem jako první, když dům ráno odpouštíme či se do něj večer vracíme.

Vchodové dveře – dřevo, plast, hliník

Na trhu se objevuje veliká nabídka vchodových dveří, v rámci níž máte na výběr z různých materiálů, designů či provedení. Každá firma chválí to své a tak je těžké si vybrat dveře, které sednou právě vám. Shrnuli jsme vám proto několik základních vodítek, které by vám mohly rozhodování ulehčit.

Obecné vlastnosti vchodových dveří

  • design a cena
  • tepelněizolační a zvukoizolační vlastnosti
  • odolnost vůči teplotám
  • odolnost proti povětrnostním vlivům, vodě a prachu
  • bezpečnost

Vchodové dveře by měly také v neposlední řadě plnit určité technické náležitosti – měly by se snadno otevírat, dobře uzamykat, být správně uchycené v pantech a být odolné a pevné vůči vnějším vlivům. Poté se zaměříme na konkrétní vlastnosti jednotlivých dveří. Čeho bychom si při výběru dveří měli všímat a jak porovnávat jednotlivé výrobky.

Dřevěné dveře

Ti z vás, kteří vyhledáváte zvláštnost, ekologii, krásu a přirozenost, si u dřevěných dveří přijdete na své. Dřevo je přírodní prvek, který nám dává možnost žít v přirozeném klimatu. Díky vhodnému povrchovému ošetření tyto dveře navíc neuvolňují žádné nezdravé látky.

Důležitá kritéria dřevěných dveří

  • vzhled – právě vzhled je pro mnohé zásadním důvodem pro zvolení dřevěných dveří; dřevo nám totiž nabízí přirozenost, luxus a vkusný design, který je pro některé nenahraditelný
  • bezpečnost – je zásadním důvodem pro zvolení dřevěných dveří, které by měly odolat snaze o násilné vniknutí do domu – aby dveře splnily svoji bezpečnostní funkci, je potřeba je opatřit odpovídajícími zámky
  • izolační vlastnosti – dřevo disponuje výbornými tepelnými i zvukovými izolačními vlastnostmi, které zamezují únikům tepla a výborně chrání před prachem, hlukem i vlhkostí
  • cena – cena dřevěných dveří je různá, ale jedná se spíše o vyšší investici (v porovnání s hliníkovými dveřmi mohou být i dražší)
  • údržba – při pořizování je třeba myslet i na to, že dřevěné dveře jsou také náročnější na údržbu

V případě, že je používáte jako venkovní vstup, si nezapomeňte pořídit dostatečně rozměrnou vchodovou stříšku, která zabrání přímému působení UV záření, chrání dveře před vlhkostí a prodlouží tak životnost dveří.

Plastové dveře

Vchodové dveře jsou tím prvním, co uvidí vaše návštěva při vstupu či vy při opouštění domova, ale především je to i místo, kudy se do domu mohou dostat zloději. Při výběru dveří proto dbejte nejen na design, ale obzvlášť na bezpečnost. Na trhu si můžete vybrat pestrý sortiment vchodových plastových dveří dle nejrůznějších typů výplní, designů a barev. Plastové dveře vašemu domovu zajistí bezpečí a estetický dojem, především však disponují kvalitní izolací, kterou při výběru dveří očekáváte.

Pokud se rozhodnete pro plastové dveře, je důležité vědět, že pod toto označení spadá několik různých materiálů. Ty se od sebe liší nejen cenou, ale také vlastnostmi a možnostmi použití. O koncové kvalitě vchodových dveří pak rozhodují zejména materiál profilu dveřního rámu a křídla, síla a technologie zpracování.

Výhody a nevýhody plastových dveří

  • výhody – snadná údržba, nízká cena, volba z různých dekorů a barev, zasklení
  • nevýhody – reakce plastu na povětrnostní podmínky – roztahování, větší sklon k poškození

Údržba plastových dveří

Plastové dveře jsou vyrobeny z profilů s hladkým povrchem, díky čemuž jsou snadno omyvatelné.

Zásady udržování plastových dveří

  • na mytí používejte běžné saponáty zředěné vodou
  • nepoužívejte prostředky, které mohou obsahovat hrubé části
  • nepoužívejte drátěnky, které vedou k poškrábání
  • samotné čištění nikdy neprovádějte na sucho, mohlo by dojít k poškrábání

Hliníkové dveře

Hliníkové dveře jsou vyrobené z materiálu, jehož přednosti jsou pevnost, tuhost a nízká hmotnost. Díky těmto vlastnostem se dveře nekroutí, nedeformují a výborně tak odolávají vnějším podmínkám, kterým jsou denně vystaveny. Hliníkové dveře jsou vysoce funkční při opakovaném otevírání i zavírání. Jsou konstrukčně přesné, což znamená, že disponují životností až kolem 50 let.

Výhody a nevýhody hliníkových dveří

  • výhody – hezký design, vysoká odolnost, bezpečnost, snadné používání, jsou téměř neporušitelné
  • nevýhody – hlavní nevýhodou hliníkových dveří je jejich vysoká pořizovací cena.

Na druhou stranu je podstatné zmínit, že vyšší pořizovací náklady se při dlouhodobém používání bezpečně vrátí. Jelikož základní údržba hliníkových dveří vám zaručí jejich funkčnost i po několik generací. Konečné rozhodnutí pro pořízení hliníkových vchodových dveří, v porovnání cena a neomezená životnost, je už pouze na vás.

Údržba hliníkových dveří

Preventivní údržbu dveří stačí provést jednou ročně, docílíte tak prodloužení životnosti a naopak zamezíte možným vadám na funkčnosti.

Čištění hliníkových dveří je velmi snadné

  • na čištění se běžně používají prostředky pro úklid domácností
  • nepoužívejte prostředky, které obsahují hrubé části – např. písek
  • nevyužívejte organická rozpouštědla, benzín, aceton a kyseliny všech typů
  • vyhněte se kontaktu s drátěnkou, špachtlí či nožem, které by mohly povrch dveří poškrábat

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace