PRAMOS, a.s. 5 minut

Mnoho investorů řeší, jaké dveřní systémy použít pro zadní či terasové dveře tak, aby uživatelský komfort, cena či dlouhodobá funkčnost zajistily naplnění investorova očekávání. Pokud je tohle téma, které právě řešíte, zde je pro vás praktický rádce.

Jak vybrat mezi posuvnými dveřmi?

Jak vybrat mezi posuvnými dveřmi?

Instalací posuvných dveří, nebo chcete-li posuvného portálu do vstupu na zahradu, terasu nebo dvorek, získáte řadu klíčových výhod, jako je ničím nerušený výhled, komfortnější prostup při větším provozu a úsporu místa, které by jinak zabíraly klasické dveře. V naší nabídce najdete dvě, respektive tři technologie posuvných dveří, a tak se nabízí logická otázka – jak mezi nimi vybrat? Jako obvykle bude výsledkem pravděpodobně zdravý poměr mezi náklady a získanými výhodami.

Posuvně sklopné dveře (PSK portály)

Dveře označované jako PSK portál jsou ovládané klikou – v jedné poloze umožňují vyklopení (podobně jako běžné okno), v druhé poloze je možné je odsunout stranou. Bezpečně zamknout je posuvně sklopné dveře možné pouze ve výchozí pozici, kdy jsou zavřené a zaklopené.

Tento systém můžeme s klidným svědomím označit za ekonomické řešení. Platí všechny získané výhody – otevření výhledu na zahradu/terasu, možnost pohodlného zprůchodnění pro větší počet lidí a minimalizace prostorových nároků.

Použitý plastový profil, kování a ovládání jsou svým způsobem podobnější plastovým balkonovým dveřím. Dveřní práh je vyšší a je nutné ho překračovat, hmotnost skel a tím pádem i formát zasklení jsou omezeny nosností použitého kování, takže se nehodí pro nestandardní podmínky. Zatímco v rodinném domku na související omezení pravděpodobně nenarazíte, v ubytovacím zařízení pro větší počet lidí by už specifika tohoto systému mohla znamenat problém.

Zdvižně posuvné dveře (HS portály)

Posuvné dveře z kategorie HS portálů se při otevření klikou lehce nadzvednou a poté se volně pohybují v kolejnici. Otočením kliky zpátky znovu dosednou na zem (kdekoliv na kolejnici) a je možné je v této pozici bezpečně zajistit proti otevření.

Celý systém nabízí především výhody spojené s lepším přenesením hmotnosti na pohyblivé prvky. Klouzání dveřního křídla v kolejnicích a nemožnost jeho vyklopení do místnosti umožňuje zasklení větších formátů a tím pádem i širší dveřní prostor, kudy komfortně projde větší počet lidí. Kovová kolejnice na podlaze je navíc sama širší a nižší a nevyžaduje tolik pozornosti při překračování – v zásadě se jedná o bezbariérový průchod.

Systém HS portálů je tak celkově dražší a pro některé aplikace možná zbytečně důkladný. Rozhodně se ale vyplatí všude tam, kde budou otevřeným portálem proudit lidé ve větším počtu – typicky třeba v ubytovacím nebo rekreačním zařízení.

HST (sliding) portály

Zatímco u předchozích dvou typů posuvných dveří představoval použitý materiál plastových profilů určité omezení ve velikosti zasklení, tyto limity se značně posouvají dopředu při použití hliníku.

HST portál tak představuje v technologiích posuvných dveří pomyslnou špičku co se týče rozměru otevřených dveří a variability zasklení celého stavebního otvoru. Posuvná křídla sliding portálu je možné řadit za sebe a tím docílit naprosto nesrovnatelné rozteče vstupního otvoru.

Hliníkové profily s sebou nesou výhody především v rovině estetiky a mechanické odolnosti. Stejně jako u hliníkových oken a vstupních dveří můžeme se sliding portály počítat jako s ideálním řešením do prostor s velkým pohybem lidí, kde by u plastů mohlo docházet k přirozeně dřívějšímu opotřebení. Spolu s reprezentativnějším vzhledem se tak sliding portály hodí třeba do hotelů s terasou a konferenčních nebo dalších veřejných prostor.


99-prakticky-radce

Společné výhody a omezení na základě materiálů a technologií

Všechny tři uvedené technologie posuvných dveří umožňují použití dvojskel i trojskel, izolačních fólií a pokovení. Tepelná izolace je u plastových profilů výtečná a u hliníku představuje určitý kompromis kvůli využití vodivého materiálu, ale ve všech případech je daná hlavně použitými skly a vždy lze mluvit o ekologickém řešení.

Pancéřové sklo, které se do posuvných dveří vkládá často čistě z praktického hlediska kvůli tepelnému pnutí a riziku vzniku takzvaného tepelného lomu, je zároveň důležitým prvkem zabezpečení proti násilnému vniknutí, a to spolu se standardní nabídkou balkonových nebo vchodových kování. Zároveň je potřeba si říci, že bezpečností kování s větším počtem uzamykatelných bodů se do posuvných dveří nemontuje, takže bezpečnostní požadavky, například pro hlavní vstup z ulice nebo nechráněných prostor, nesplňují.

Ať už se v prvním kroku rozhodnete pro cokoliv, neměli byste přehlížet názor projektanta a našich techniků. Individuální podmínky na místě mohou předurčit rozměr zasklených tabulí i použitý systém a technologie.

pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace