4 minuty

Dveřní zavírače, jak je již z názvu patrné, slouží k zavírání dveří. Uplatnění těchto dveřních systémů se využívá především v komerčních a obytných budovách. Ač si většina z vás může myslet, že na dveřních zavíračích až tolik nesejde, opak je pravdou. Dveřní zavírače totiž v dnešní době nahrazují automatické dveře nebo se využívají tam, kde lidé na zavírání dveří zapomínají. Díky tomu se o plynulé zavření vnitřních i venkovních dveří postarají samy. 

Dveřní zavírače a jejich rozdělení

Při výběru dveřních zavíračů je důležité dát si pozor na několik kritérií, které vám při výběru mohou pomoci a ovlivnit tak správnou funkci zavírání dveří, i když se z konstrukčního hlediska jedná o pomůcku poměrně jednoduchou.

Základní rozdělení

Na trhu se zavírače dveří dělí na tří základní typy:

Integrované zavírače

Integrované neboli skrytě uložené dveřní zavírače se používají do vnitřních prostor. Tyto typy zavíračů jsou zabudovány v samotných dveřích, díky čemuž působí nenápadným dojmem, splňují nejvyšší nároky na design a funkčnost a v neposlední řadě také šetří prostor.

Výsledek obrázku pro integrovane dveřní zavirače

Podlahové zavírače

Jak již z názvu vyplývá, zavírače se umisťují do spodní části konstrukce dveří. Vyznačují se malou konstrukční výškou a vyměnitelnými výsuvnými čepy, díky čemuž je lze namontovat do různých typů podlah. Vhodné jsou tak například pro dveře skleněné, dorazové či kyvadlové. Používají se na místech, kde není možné využít horní části dveří, a jsou vhodné pro různé typy dveří. Oblíbené mezi zákazníky jsou pro svůj nenápadný design.

Výsledek obrázku pro podlahove dveřní zavirače

Dveřní zavírače s horní montáží

Instalují se na horní část dveřních konstrukcí a patří mezi nejběžnější na trhu. Vyznačují se snadnou montáží a vysokou funkční bezpečností. Montují se na stranu pantu a na stranu jemu opačnou. U toho typu zavírání je možné také použití dvoukřídlých dveří, což ocení především malé děti, starší osoby či osoby se zdravotním postižením, jelikož budou moci projít velkými dveřmi.

Výsledek obrázku pro dveřní zavirače s horní montazi

Výhody dveřních zavíračů s horní montáží

  • nejmenší uzavírací těleso dostupné na trhu – elegantní design
  • skrytá montážní deska – sjednocený vzhled
  • dostupné krycí pouzdro místo posunovače
  • stejné rozměry celého programu dveřních zavíračů

Výběr správného zavírače

Hlavním úkolem dveřních zavíračů je pochopitelně zavírání dveří. Před samotnou koupí zavírače je však důležité zjistit několik potřebných kritérií, jelikož samotných dveří je na trhu několik druhů.

Mezi základní a stěžejní kritéria patří:

  • hmotnost a velikost dveřního křídla
  • umístění a poloha dveří
  • frekvence otevírání (zátěž)
  • umístění dveří – interiér × exteriér

Pro venkovní použití dveřních zavíračů je důležité zohlednit povětrnostní podmínky, díky kterým bude vyšší zátěž. I zde platí pravidlo, že čím větší a těžší dveře koupíte, tím silnější zavírače je k nim třeba pořídit. Pro osazení exteriérových dveří berme také v potaz působení síly větru. Aby nedocházelo k nedovírání dveří, doporučuje se zvolit vyšší sílu zavíračů, než uvádí tabulka.

Pokud jste se rozhodli pořídit si dveřní zavírač, určitě vás bude zajímat jeho prodejní cena. Prodejní cena zavíračů se liší podle síly zavírání, avšak jejich pořizovací cena není vysoká. Základní typ dveřních zavíračů pořídíte do tisíce koruny, dají se však pořídit i dražší typy okolo 2–3 tisíc.

Výhody dveřních zavíračů

Před pořízením dveřních zavíračů je také důležité vědět, jaké jsou jejich hlavní výhody a čím se vyznačují. Níže zmíníme hlavní výhody vhodné nejen pro člověka, ale také pro samotné dveře.

  • doporučují se do firem a rodinných domů
  • disponují tichým a plynulým zavíráním
  • vyznačují se dlouhou životností
  • automatické zavírání dveří
  • zabezpečují daný objekt
  • snadná seřiditelnost

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace