3 minuty

Barevnost oken ovlivňuje celkový vzhled domu, chaty, chalupy či průmyslové stavby a z nabídky barevného provedení oken si vybere opravdu každý. Firmy nabízejí barevné řešení oken pro každého s libovolným vkusem a vybranou barevnost oken si tak můžete sladit s barvou fasády, dveří, plotu či garážových dveří.

Barevné možnosti oken

U oken si můžete zvolit variantu jednostrannou či barevně oboustrannou. Mějte ale na paměti, že barevnost oken je důležitým prvkem okenní architektury a může změnit ráz celého domu. Bílé barevné provedení oken vychází ze vzorníku RAL 9016.

Na trhu se objevují laminovací folie ve více než 20 provedeních napodobující dřevo. Nabízené folie a laky, které jsou k dostání na trhu, odolávají povětrnostním vlivům a jsou stálobarevné. Při výběru barevných folií se na jejich povrch přikládají vysoké nároky, jako tomu je při výrobě profilů. U výrobního postupu se dbá nejen na barevnou stálost při slunečním záření, ale také na odolnost proti povětrnostním vlivům.

Rozdělení barevnosti oken

Klasické barvy

Pišní se elegantním povrchem s kresbou dřeva v různých barvách. Využití naleznou v rodinných domech či u komerčních staveb.

Výsledek obrázku pro klasicke barvy na okna

Nadčasové barvy

V kombinaci dřeva s trvanlivým barevným odstínem dodá vaší fasádě ojedinělost. Vybírat můžete z barevných odstínů od bílé, šedivé, zelené, červené či dokonce modré. Záleží na vás samotných, na jakou barevnou kombinaci si troufáte.

Výsledek obrázku pro nadcasove barvy na okna

Trendové barvy

Různé odstíny šedé barvy v kombinaci s perlovou strukturou dodají stavbě ten pravý akcent.

Související obrázek

Architektonické barvy

Vyznačují se hliníkovým a kovovým vzhledem v neutrálních barvách. Jsou velmi oblíbenou barevnou variantou mezi zákazníky.

Technologie

Cool Colours

Zabývají se teplotami oken, díky níž dochází k jejímu snížení. Časté výkyvy vysokých teplot, ke kterým dochází převážně na jihu Evropy, měly špatný dopad na tmavé dekory, na které když zasvítil sluneční svit, jejich teplota vyšplhala až k 75 °C v exteriéru. Naopak je tomu v interiéru, kde dochází často k ochlazování vzduchu klimatizací a teplota okenních profilů je nižší. Zmiňované teplotní výkyvy mají za následek nejen pnutí materiálu, ale také může dojít až k jeho prasknutí či deformaci. Tento problém mohou vyřešit folie od Cool Colours, které jsou vysoko reflexní a odrážejí až 80 % slunečního záření. Mimo jiné i snižují zahřátí povrchů oken o více jak 20 %. Výsledkem této technologie je vyšší životnost materiálu a barevná stálost oken a dveří.

Výsledek obrázku pro cool colors na plastova okna

Bicolor

Z tohoto názvu vyplývá barevné provedení oken, kdy mohou být v interiéru a v exteriéru dva různé dekory. Mezi zákazníky jsou přitom nejvíce oblíbené dekory bílé, krémové a přírodní.

Výsledek obrázku pro bi color na plastova okna

Real Colours

Jedná se o novinku dekorů, která napodobuje hliníková a dřevěná okna. Díky speciální technice dochází k věrné kopii od skutečného dřeva. Nejčastěji se využívají dekory jako bříza, ořech, kaštan, třešeň, dub či mahagon.

Výsledek obrázku pro real colors na plastova okna

Full Dekor

U této technologie dochází k potažení okna barevnou folii po celém obvodu rámu i křídla. To znamená, že i po otevření okna je vidět příslušný dekor. Nejčastěji k tomu dochází u hliníkových a dřevěných oken.

Výsledek obrázku pro full colos na plastova okna

RAL Colors

Tuto technologii si vybírají ti zákazníci, kteří chtějí speciální barvu oken. K tomu slouží speciální lak pro plastová okna, který je odolný vůči mechanickému poškození, povětrnostním vlivům či dopadu slunečních paprsků. Na výběr máte barvy podle vzorníku RAL.

Výsledek obrázku pro ral colos na plastova okna

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (zatím žádné komentáře - buďte první)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace