MK ROLETY 7 minut

Se sousedy můžete být sebevětší kamarádi, ale přesto si určitě chcete zachovat své soukromí. Přece jen je to lepší pocit, když víte, že si můžete doma udělat pohodlí a navíc nikdo nemusí mít přesnou představu o vašich domácích aktivitách. Nehledě k tomu, že každý soused nemusí být kamarád a s moderní technikou se zvědavec může bavit sledováním okolí i na poměrně velkou vzdálenost. Pomoc je ale snadná a my pro vás máme hned několik variant vhodného řešení.

Soukromí před zvědavým sousedem

Zvědavci nikdy nespí

Jistě, každý se občas rozhlédne, co se v jeho okolí děje, třeba jen nevědomky, na tom není nic špatného. Ovšem jinak to je, když se takové sledování sousedů stane pro někoho koníčkem, ba doslova posedlostí. Když se podíváme na výsledky statistik a průzkumů, jsou pro leckoho docela překvapivé až zarážející. „Šmírování“ svých sousedů (a pochopitelně i sousedek) se totiž věnují muži dokonce častěji než ženy a co je ještě více šokující, nejedná se o žádnou neobvyklou záležitost. Nahlížení do oken svých sousedů a sledování toho, co se zrovna děje, se podle vlastního vyjádření věnuje více než třetina Čechů! Zvědavost a drzé pohledy do cizího soukromí navíc nejsou doménou nudících se seniorů, ale mezi voyeury převládají lidé mladší!

Nejvíce je zájem soustředěn na intimní manželský i nemanželský život, ovšem mnozí zvědavci se zajímají i o možnost sledovat převlékání, koupání se nebo posilování a někdy dochází i k fotografování či natáčení na video. Toto jednání je už zcela jistě za hranou, ale jen zřídka má dohru prostřednictvím policie nebo soudu – někdy totiž objekt zájmu ani neví, že je sledován, nebo raději mlčí, nechce se totiž dostat do řečí. Proto byste se určitě měli porozhlédnout, jak je proti nevítaným pohledům zajištěn váš byt, a případně si pro takové zajištění vybrat i vhodné řešení.

rolety na zdi pro vase soukromi

Profi rolety

Pokud máte moderně řešený byt nebo dům, zřejmě jsou i vaše okna značně rozměrná, aby bylo možné využívat denní světlo. Mohou se však vyskytnout situace, kdy potřebujete zastínění, a to ať už kvůli soukromí nebo třeba pro sledování televize, navození intimnější relaxační atmosféry či v létě proti zbytečnému přehřívání obytných i dalších prostor. Každopádně se vyplatí mít kvalitní stínění, které funguje současně jako ochrana soukromí. Moderní řešení už většinou neobsahuje těžké závěsy, ve kterých se navíc usazuje prach, a často se nehodí k interiéru místnosti. Jedním z oblíbených trendů jsou rolety Zoomtech, které pokryjí i velkou zasklenou plochu a zaručí eleganci i styl společně s jednoduchým ovládáním. To může být řešeno řetízkem nebo motorovým pohonem, záleží jen na vaší volbě. Tak se i rolety stanou součástí celého komplexu, který lze řídit díky propojení s chytrou domácností spolu s dalšími bytovými prvky. Jedná se o patentovaný systém, který zaručuje spolehlivý chod a dokonalé napnutí rolety.

propojeni s chytrou domacnosti

I střešní okna by se mohla stát objektem zájmu

Zvědavci jsou neuvěřitelně vynalézaví, na to vemte klidně jed! Takže i střešní okno, poměrně vysoko umístěné, by mohlo někoho zlákat k občasnému nebo dokonce pravidelnému nahlížení do vašeho soukromého života a sledování různých činností. S tím lze snadno skoncovat instalací látkových rolet, které poslouží k zatemnění či případně jen omezení průhlednosti okna a světlo ponechají procházet dovnitř, aniž by někdo zvenku mohl vysledovat, co se uvnitř děje. Jednoduše a elegantně můžete vše vyřešit látkovou roletou, která zabrání nežádoucím pohledům, stane se estetickým doplňkem interiéru a navíc zabrání v teplých dnech zbytečně vysoké teplotě v místnosti.

rolety ve stresnim okne chrani vase soukromi

Který model zvolit?

Okenní rolety v jednoduchém provedení jsou opatřeny nejčastěji pružinou a nejlevnější modely bývají i bez aretace. Výhodou pružinového systému je to, že látka rolety se neprověšuje a je stejnoměrně vypnuta. Rolety, u nichž je možné nastavit rozsah zakrytí okna, neumožní nezvaným zrakům sledování toho, co se uvnitř děje, a přitom máte stále dost světla pro běžné činnosti. Do střešních oken obvykle používaných typů máme rolety připraveny v odpovídajících rozměrech, není ale problém pro atypické okno vyrobit roletu přímo na míru.

Klasickým modelem je pružinová roleta řady Economy, která je ve standardním provedení a spolehlivě splňuje kladené nároky, přičemž je cenově velmi přístupná. O něco luxusněji je řešena řada Exclusive, která je tvořena kazetou pro uložení rolety a hliníkovými vodícími lištami. Můžete si vybrat mezi dekorativním stříbrným nebo decentním bílým provedením. Tyto barvy jsou voleny tak, aby bylo roletu možné použít v kombinaci s jakýmkoli typem střešního okna i interiéru místnosti. K dispozici jsou tyto rolety do 120 cm na šířku a do 140 cm na délku. Boční vedení lišt zajišťuje napnutí látky podle skla a zabrání jejímu přetáčení.

Rolety umístěné zvenku

Toto řešení má své nesporné výhody a může plnit nejen funkci ochrany vašeho soukromí před dotěrnými zraky, ale současně má skvělé termoregulační vlastnosti a ochrání místnost před přehřátím, přičemž v zimě naopak zabraňuje zbytečnému a nežádoucímu úniku tepla. V neposlední řadě také sníží úroveň venkovní hlučnosti, poslouží i jako ochrana okna při krupobití a často odradí případného nenechavce. Osvědčeným a velmi oblíbeným systémem jsou venkovní rolety Minirol, které vynikají důmyslnou a spolehlivou konstrukcí. Rolety můžete ovládat manuálně nebo využít varianty s elektrickým pohonem – hitem je ovládání prostřednictvím chytrého telefonu prováděné pomocí řídící jednotky Somfy TaHoma. Lamely jsou řešeny tak, že se navíjejí do boxu a můžete si je vybrat v libovolné barvě nebo s designem napodobujícím vzhled dřeva.

Montáž těchto venkovních rolet označovaných jako předokenní“ je možná i dodatečně na rám okna nebo přímo do ostění. Do roletového rámu je možné nainstalovat i síťku proti hmyzu.

bezpecne rolety minirol

Žaluzie – další zajímavé řešení

Stejně jako rolety, i žaluzie nabízejí dostatečně neprůhledné stínění, přičemž mohou svým vzhledem působit v interiéru velice neotřelým a zdobným dojmem. Vyrábějí se nejčastěji z plisované textilie, která je složena do jakési harmoniky, a žaluzie jsou vedeny pomocí kolejniček, které umožňují jejich stahování nebo zatahování ve směru shora dolů i odzdola nahoru.

Naše nabídka obsahuje žaluzie od osvědčené německé značky Erfal v bohatém výběru. K dispozici je 340 barevných variant a vzorů, takže si i ten nejnáročnější zákazník určitě vybere. Podle toho, kde bude žaluzie umístěna, lze volit mezi zatemňujícími i průsvitnými modely. Průsvitná žaluzie neubere místnosti na intenzitě dopadajícího světla, ale přitom znemožní rozeznat zvenku, co se uvnitř děje. Plisované žaluzie se dají použít i do oken atypického tvaru včetně oken kulatých nebo šikmých, obloukových a podobně.

Zdroj obrázků: https://www.mk-rolety.cz/.
MK_LOGO

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě MK ROLETY, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil MK ROLETY nebo web mk-rolety.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu MK ROLETY a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (7 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace